Igor Matovič: Kegyetlen harmadik hullám jön Szlovákiában

Szerző: Renczes Ágoston
2021.09.06. 16:13

Matovič aggódik az iskolák tesztelés nélküli újranyitása miatt, az alacsony átoltottságért pedig az egészségügyi miniszter lecserélését is kilátásba helyezte. Lengvarský miniszter szerint azonban a következő hullám lesz az utolsó.

Igor Matovič: Kegyetlen harmadik hullám jön Szlovákiában
Az öt hónap alatt, amióta a miniszter úr egészségügyi miniszter, nem regisztráltam egyetlen innovatív lépést sem, hogy hogyan oltsuk be például a nyolcvan éves és idősebb embereket, akik nagyon kevesen vannak beoltva. Semmilyen ötletre nem emlékszem, sajnálom

– nyilatkozta Igor Matovič exkormányfő, jelenlegi pénzügyminiszter, a legnagyobb kormánypárt, a jobboldali-populista OĽaNO elnöke vasárnap a szlovák köztévé politikai műsorában a balközép-liverális Pravda lap tudósítása szerint.

Matovič amiatt aggódik, hogy egy „nagyon kegyetlen harmadik hullám” jön,

az uniós szinten alacsony szlovákiai átoltottság miatt pedig az egészségügyi minisztert, Vladimír Lengvarskýt teszi felelőssé. (Szlovákiában a második hullám elhúzódott és nagyjából egybeesett a magyarországi második és harmadik hullámmal.)

Matovič és Lengvarský között hónapok óta feszült a viszony. Lengvarský Matovič korábban egyik legközelebbi munkatársát, Marek Krajčít követte a minisztérium élén tavasszal. Krajčí volt az, aki aláírta a végül Matovič miniszterelnöki székébe kerülő Szputnyik-szerződést, és ő volt az ebből kibontakozó kormányválság elsőként lemondó minisztere és egyetlen igazi áldozata, hiszen Matovič bár lemondott a kormányfői posztról, mindössze helyet cserélt az addigi pénzügyminiszterrel, Eduard Hegerrel, a kormányváltás alatt lemondott többi miniszter pedig visszatért Heger új kormányába.

A dandártábornok és katonaorvos Lengvarskýt maga Matovič jelölte Krajčí helyére, azonban

a Szputnyik-vakcina miatt megromlott köztük a viszony.

Lengvarský ugyanis bár hosszú huzavona és a magyarországi bevizsgálás után engedélyezte az orosz vakcinával való oltást, azt nyilatkozta, nem oltatná be magát vele, nyilvánvalóvá tette, hogy ő maga nem javasolja azt.

Matovič onnatól fogva hónapokon keresztül rendszeresen bírálta Lengravskýt, és csak hosszadalmas huzavona után volt hajlandó pénzt biztosítani az egészségügyi minisztérium oltás melletti médiakampányára is.

Az oltás népszerűsítésébe a Matovič vezette pénzügyminiszérium is beszállt az oltáslottóval, amire az oltottak regisztrálhatnak és pénzt sorsolnak ki közöttük. Matovič szerint ezzel a pénzügyminisztérium többet tesz az oltás népszerűsítéséért, mint az egészségügyi minisztérium. (A pénzügyminiszter által sikerként kommunikált oltáslottóra szeptemberig 1,13 millió beoltott regisztrált, közülük azonban csak 25 ezren voltak azok, akik az oltáslottó június 30-i bejelentése után kapták meg az oltás első adagját.)

Matovič az iskolakezdés módja miatt is kritizálta Lengvarskýt és az oktatásügyi minisztert, a libertariánus SaS által delegált Branislav Gröhlinget.

Az exkormányfő-pénzügyminiszter különösen veszélyesnek tartja, hogy a gyerekek tesztelés nélkül elkezdhették az iskolát, szerinte ugyanis a koronavírus delta-variánsát leginkább a gyerekek terjesztik.

Ha ez a lépés hibásnak bizonyul és növekedni fog a megbetegedések száma, akkor az egészségügyi miniszter elveszti a bizalmát – mondta Matovič.

Lengvarský miniszter egyébként arra számít, hogy

a következő járványhullám gyorsan lecseng majd és ez lesz az utolsó, karácsonykor már nem lesz velünk a vírus.

„Bízzon csak a csodában, hátha nem robban be [a harmadik hullám]” – mondta erről Matovič, aki nem zárta ki Lengvarský lecseréléset sem, mint fogalmazott: meglátjuk a következő hetekben, hónapokban, hogyan áll hozzá a járványhoz a miniszter.

NYITÓKÉP: Európai Unió Tanácsa / Fotógaléria, Jaro Nad / Twitter

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek