+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. március 27. szombat, 20:58
Ha ez sem motiválja keleti szomszédainkat, akkor azon már az ortodox egyház sem segíthet.

Noha a sajtóban megszólaló járványügyi szakértők a kötelező maszkviselést többnyire egy olyan dolognak tartják, ami óvatosságból jó, ha a normalitáshoz való visszatérést követően is velünk marad ősszel és télen az influenzajárványok alatt, Románia jobboldali miniszterelnöke kerek-perec kijelentette, hogy

 

ha elegen oltatják be magukat, nem lesz már szükség az orrot és szájat elfedő textildarabra.

 

„Március végére kétmillió beoltott ember Covid ellen, vagyis a lakosság 10 százaléka. Ezen a hétvégén az első adaggal beoltott emberek száma eléri az egymilliót. Ezek a jó hírek arra ösztönöznek, hogy továbbra is betartsuk az óvintézkedéseket. Ha minél többen beoltatjuk magunkat, ősszel megszabadulhatunk a maszkviseléstől!” – közölte a Facebook-oldalán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusa, Florin Cîțu az Agerpres hírügynökség fordítása szerint.

 

ÍGY ÁLL A VERSENY A LAKOSSÁG BEOLTÁSÁVAL A KÖRNYÉKÜNKÖN

 

Románia jövő héttől ugyanis az eddigiekhez képest némileg szigorúbb intézkedéseket vezet be: ami ott szigorítás lesz jövő héttől, az nagyjából az, amit nálunk enyhítésnek nevez a kormány, amint valamikor húsvét után meglesz a 2,5 millió beoltott magyar.

 

A hír megértéséhez érdemes tudni, hogy Romániában a tavaly decemberi választáson bekerült a bukaresti parlamentbe egy olyan szélsőjobboldali párt is, amely harsány maszkellenességgel és a járványellenes intézkedésekkel szembeni szkepszissel kampányolt. Az azóta is nagyjából 10 százaléknyi támogatottsággal rendelkező párt képviselői a parlamenti üléseken eleve olyan átlátszó maszkot hordanak, már ha hordanak, amin keresztül látszik az orruk és a szájuk is. Tavaly év végén nem is volt túl magas a románok oltási hajlandósága, ám amióta beszállt a vakcinák népszerűsítésébe az addig oltásellenes román ortodox egyház is, egy februári közvélemény-kutatás szerint keleti szomszédunk lakosságának 55 százaléka adatná be magának a kínai koronavírus elleni védoltást.

 

FOTÓ: A kormányfő még maszkban a mikrofonnál, tőle balra Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, jobbra Klaus Johannis államelnök / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás