A román ortodox egyház besegít az államnak az oltáskampányban

2021.01.11. 08:56

A román ortodox egyház szakított korábbi oltásellenességével. Most már az állami oltáskampányt is támogatja.

A román ortodox egyház besegít az államnak az oltáskampányban

A romániai koronavírus-járvány és az állami oltáskampány közepette vasárnap megegyezett a román egészségügyi minisztérium és a román ortodox egyház (BOR) – tudatta a minisztérium a Facebook-oldalán. Eszerint a Dániel pátriárka vezette román ortodox egyház a jövő héttől kezdve

a templomokban szórólapokon fogja népszerűsíteni az állami oltáskampányt.

A „COVID-19 elleni védőoltás Romániában. Ingyenes. Önkéntes. Biztonságos” című borsura állítólag tartalmazni fogja az oltás tulajdonságait, valamint egy imát is. Az ortodox egyház egyébként megosztottnak látszik ebben a kérdésben.

Míg korábban szinte egységesen oltásellenesek voltak

– chipeltetés, 5G és hasonló összeesküvés-elméleteket népszerűsítettek – mostanra megváltozott az álláspontjuk. Nyáron nagy port kavart az a kolozsvári ortodox pópa esete, aki a mise során felszólította a hívőket, hogy ne higgyenek többet az összeesküvés-elméletekben és oltassák be a gyereküket.

„Fejezzük már be a hülyeséget és tájékozódjunk” – mondta.

Az ortodox egyház bukaresti központi vezetése inkább oltáspárti, míg egyes vidéki vezetők – leginkább a Fekete-tengerparti Konstanca érseke, Teodosie – inkább oltásellenesek. Romániában egy decemberben végzett közvélemény-kutatás szerint

a népességnek csak 30 százaléka oltatná be magát biztosan koronavírus ellen.

29 százalékuk bizonytalan, és 29 százalékuk pedig biztosan nem oltaná be magát. Az oltásellenesség az utobbi években jelentősen megnövekedett keleti szomszédunknál, ezért is üthették fel a fejüket olyan betegségek az országban, mint a kanyaró. Az elmúlt években kanyaróban például több tízezer román állampolgár betegedett meg.

A ROMÁN KORMÁNY HIVATALOS TAJÉKOZTATÓJA. FOTÓ: ROMÁNIA KORMÁNYA / FACEBOOK
Koronavírus ellen Románia hétfő reggelig mintegy 108 ezer személyt immunizált.

Az ország oltási stratégiája szakaszokra van osztva, az első szakasz január 15-ig tart. Ebben az orvosi dolgozókat immunizálják elsősorban, majd a következő szakaszban a szociális otthonok dolgozóit, lakóit, időseket, valamint krónikus betegeket fognak beoltani. A harmadik szakaszban – amelynek kezdési időpontja még nem ismert – kerülhet sor az általános népesség immunizálására. Hétfőn reggel megérkezett az országba a negyedik koronavírus elleni oltáscsomag is, amelyben a Pfizer/BioNTech oltásait szállították.

NYITÓKÉP: Erdély Ortodox Érseksége / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek