+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. március 26. péntek, 08:27
A nyitvatartó boltok később zárhatnak majd, és a kijárási korlátozás is később kezdődik. A miniszterelnök arról nem beszélt, hogy milyen korlátozások lesznek húsvétkor.

Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában felvázolta, milyen változásokra lehet számítani a következő napokban. A miniszterelnök szerint azonnali újraindításról nem lehet szó, a pénteki kormányülésen viszont az alábbiakról döntenek majd:

 

+ átállunk a négyzetméter alapú nyitvatartásra; tíz négyzetméternek kell jutnia majd egy vásárlóra;

 

+ emiatt sorok lehetnek az üzletek előtt, így a nyitvatartási időt is ki kell majd tolni este hét óráról akár kilencig;

 

ami egyúttal azt is jelenti, emiatt a kijárási korlátozások is csak később, este 10 vagy 11 órától lépnének érvénybe a jelenlegi este 8 helyett;

 

a fodrászok és a szépségipari szolgáltatók nyitásáról még nem lehet szó.

 

A konkrétumok várhatóan péntek este vagy szombaton jelennek meg a Magyar Közlönyben, mondta a miniszterelnök.

 

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy

 

semmilyen nyitásról nem lehet szó, amíg a 65 év feletti regisztráltak nincsenek mind beoltva.

 

Jelenleg ennek a korcsoportnak 71 százalékos az átoltottsága.

 

Az iskolák nyitásáról sem lehet szó addig, amíg a legidősebbek nincsenek beoltva, de ehhez a pedagógusokat és az iskolai dolgozókat is be kell oltani. A miniszterelnök vitákra számít amiatt, hogy ők előre kerülnek az oltási rendben, de az iskolák nyitásához erre mindenképp szükség lesz. Orbán – megismételve a Gulyás Gergely által a csütörtöki kormányinfón elmondottakat – kiemelte: reális esély van arra, hogy április 19-én újranyissanak az iskolák.

 

A miniszterelnök azt is elmondta: a várandósokat is elkezdik oltani a Pfizerrel és a Modernával.

 

Arra a kérdésre, hogy húsvétkor milyen korlátozások lesznek, a miniszterelnök nem válaszolt érdemben.

 

Orbán Viktor arról beszélt, hogy az oltás az egyetlen eszközünk a járvány elleni harcban, és Magyarország képes lenne az oltás többszörösét beadni, ha lenne elegendő vakcina. A miniszterelnök szerint hiba volt Brüsszelre bízni a vakcinabeszerzést. Külön megdicsérte Szijjártó Pétert, aki előrelátó volt; az ő javaslatára kezdtünk el időben tárgyalni Pekinggel és Moszkvával.

 

A miniszterelnök mindenkit türelemre intett.

 

„Átlátom a helyzetet és tartom a kormányt"

 

– fogalmazott Orbán Viktor, aki azt is hangsúlyozta, bizosan „szabad nyarunk lesz".

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás