A román államtitkár újradefiniálta a diszkriminációt: ha valakit oltás hiányában nem engednek be a vendéglőkbe, az nem az

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.29. 19:25

Mégpedig azért, mert étteremben evés közben nem lehet maszkot viselni, így azokba más szabályokra van szükség. Hogy evéssel hogyan terjed a covid, nem részletezte.

A román államtitkár újradefiniálta a diszkriminációt: ha valakit oltás hiányában nem engednek be a vendéglőkbe, az nem az

A romániai döntéshozók viszonylagos nyugalommal tekinthetnek egyelőre a koronavírus-statisztikákra, noha azokon már látszik néminemű felívelés a korábbiakhoz képest: az elmúlt fél hónapban ugyan több, mint kétszeresére emelkedett a napi új koronavírus-fertőzött esetek száma (az 50-60-ról a 140-150 környékére), az azonban még így is messze elmarad a járvány korábbi hullámaiban tapasztalt többezres értékektől. A 19 millió fős országban az aktív esetek száma is nőtt ugyan az utóbbi hetekben, az azonban még így sem haladja meg az ezret, szemben a korábbi akár százezer aktív fertőzötti értékkel.

Mindenestre a politikai közbeszédben már téma, hogy milyen esetleges szigorításokra lenne szükség, ha a járvány – mondjuk a nagyobb fertőzőképességű, de kevésbé halálos indiai eredetű delta variáns miatt – újra erősebben kezdene el terjedni keleti szomszédunknál.

Ennek kapcsán vetette fel szerdán a Florin Cîțu miniszterelnök vezette jobbközép román kormánykoalíció belügyi államtitkára, az ország egyik legnépszerűbb közszereplője, a palesztin származású Raed Arafat, hogy megnövekedő esetszámok esetén sor kerülhet bizonyos helyek, például vendéglők beléptetési eljárásrendjének újragondolására, és a belterekre csak az oltottságukat bizonyítani tudók léphetnének be.

Arafat szerint ez köztes megoldás lenne ahhoz képest, hogy ezeket a helyeket újra be kelljen zárni, és éppen ezért – ahogy a belügyi államtitkár kifejtette – szó sem lenne diszkriminációról a beoltott és a be nem oltott emberek között.

Mindazonáltal Arafat hozzátette: erről a kérdésről döntés még nem született, csak várják a konkrét javaslatokat és szakvéleményeket.

Romániában egyébként differenciáltabban működik a járványügyi védekezés, mint Magyarországon: az ország megyéit az átfertőzöttség szerint csoportosítják három különböző csoportba, amiket színkódokkal jelölnek. A színkód megállapításánál az elmúlt 14 nap során elvégzett tesztek pozitív eredményeit vetítik ezer főre, és ez alapján állapítják meg a fertőzöttségi rátát, az ún. ezreléket, amely alapján zöld, sárga vagy vörös színkóddal látják el az adott megyét – ezekhez pedig különböző járványügyi intézkedések kapcsolódnak.

Jelenleg a romániai megyék (a magyar többségű Kovászna megyét leszámítva, ahol nincs elegendő adat a besoroláshoz) mind zöldek, azaz az elmúlt 14 nap során elvégzett tesztek fertőzési rátája 1,5 ezrelék alatt maradt.

Ennek megfelelően a járványügyi korlátozások is enyhék: a diszkók, bárok, klubok és játéktermek hajnali 5 és éjjel kettő között teljes kapacitással működhetnek, igaz, a diszkók, bárok, klubok esetében beltérre csak a már beoltott emberek léphetnek be. Aki be tudja mutatni az oltást igazoló papírját, amit tíz nappal a teljes védettséget adó második oltást követően lehet kérvényezni (a románoknál ilyen védettségi papír van, nem plasztikkártya), az továbbá rendezvényeken is korlátozás nélkül részt vehet.

Arafat tehát most azt vetette fel, hogy a diszkókra, bárokra és klubokra érvényes szabályozást terjesszék ki a vendéglők beltereire is, hogy oda is csak oltottak léphessenek be, ha emelkedni kezdenek az esetszámok. A belügyi államtitkár szerint ez – túl azon, hogy legalább nem kéne ezeket a helyeket bezárni –

már csak azért sem lenne diszkrimináció, mert a vendéglőkben mint mondta, evés közben nem lehet maszkot viselni, és emiatt más szabályokra van szükség, mint a fent felsorolt intézmények esetében.

Raed Arafat egyébként mindemellett arról is beszélt, hogy a jövőben lesznek ellenőrzések, és ennek keretében bírságot szabhatnak ki azon diszkókra, bárokra és klubokra, amelyek nem ellenőrzik a belépő személyek oltottságát.

NYITÓKÉP: Raed Arafat / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek