15 százalékra mérik már a magyarellenes-ortodox szélsőjobbos román pártot

Szerző: Bukovics Martin
2020.12.27. 12:31

Két friss közvélemény-kutatás adatai szerint ha most lenne választás Romániában, valószínűleg kormányt alakíthatna a posztkommunista-nacionalista PSD a szélsőjobboldallal.

15 százalékra mérik már a magyarellenes-ortodox szélsőjobbos román pártot

Az erdélyi magyarság szempontjából nézve óriási szerencse, hogy nem csúsztatták el a koronavírus-járványra hivatkozva a december 6-i romániai parlamenti választást a nacionalista-posztkommunista Szociáldemokrata Párt (PSD) kérésére. A december eleji választást követően ugyanis pár napnyi tárgyalást követően végre felállt a Klaus Johannis államelnök által annyira óhajtott jobbközép kormány a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL), a jobbközép-liberális USR PLUS, valamint az erdélyi magyarok nagyobb részét képviselő RMDSZ részvételével. Négy magyar politikus kapott miniszteri posztot.

Azért óriási szerencse mindez, mert kijött nemrég két, még karácsony előtt, a kormányalakítási tárgyalások alatt készített romániai közvélemény-kutatás: ezek szerint semmi nem lenne már a Florin Cîțu (ejtsd: 'kücu') vezette kabinetből, az azt alkotó pártok nem tudnának többséget szerezni a bukaresti parlament két házában, a választás óriási meglepetése, a szélsőjobboldali-ortodox-magyarellenes AUR azonban királycsinálóvá lépne elő annak ellenére, hogy már december 6-án este elzárkózott a kormányzati felelősségvállalástól.

Az első kutatás: hajszállal ugyan, de PSD-AUR-többség

EZ AZ EGYIK: ITT A PSD ÉS AZ AUR EGYÜTTESEN SIMÁN KORMÁNYOZHATNA, FŐLEG MIUTÁN A NEM MAGYAR KISEBBSÉGI PARLAMENTI KÉPVISELŐK MINDIG BEÁLLNAK A KORMÁNYOLDAL MÖGÉ. EZ KICSIT FURÁN NÉZNE KI EGY AUR-T TARTALMAZÓ BUKARESTI KORMÁNY ESETÉBEN, DE NEM LENNE MEGLEPŐ: ROMÁNIA A KORLÁTLAN LEHETŐSÉGEK ORSZÁGA.

A második: a kilátástalanság

EZEN KUTATÁS SZERINT MÉG CSAK TÖBBSÉGE SEM LENNE A PSD-AUR-NAK (EZ AZÉRT REÁLIS OPCIÓ, MERT A PSD A DECEMBERI VÁLASZTÁST KÖVETŐEN IS LAZÁN TÁRGYALÓKÉPESNEK VÉLTE A SZÉLSŐJOBBOT), ÍGY ÓRIÁSI TÁRGYALÁSOK ÉS ÁRULÁSOK ELÉ NÉZNE A ROMÁN KÖZÉLET. NAGYKOALÍCIÓ, NEMZETI EGYSÉGKORMÁNY, PSD-AUR-KORMÁNY KÜLSŐ RMDSZ-ES TÁMOGATÁSSAL: ROSSZABBNÁL ROSSZABB FELMERÜLŐ OPCIÓK.

Ez a 15 százalékos támogatottság azért is érdekes és döbbenetes egyszerre, mert a december 6-i választás előtt a média és a közvélemény-kutatók gyakorlatilag tudomást sem vettek a szélsőjobboldali pártról, mindössze a választás előtti utolsó héten céloztak arra néhányan – köztük Kelemen Hunor nyomán az Azonnali is –, hogy az online kampányban utazó AUR a következő parlament része lehet. „Az AUR szerintem azért lepett meg mindenkit, mert nagyon hatásos online kampányt folytattak, nem voltak jelen a mainstream médiában, viszont aprómunkával feltornászták magukat 10 százalékra” – értékelte a választás másnapján Claudiu D. Tufiș bukaresti politológusprofesszor a végül 9 százalékos eredményüket.

Az AUR képviselői és szenátorai erősen kezdték mindenesetre az új romániai parlamenti ciklust a Ziare.com gyűjtése szerint:

+ Rögtön a képviselőház alakuló ülésén az ülést a hagyomány szerint vezetni köteles korelnök – történetesen az AUR politikusa, Lucian Feodorov – még azelőtt berekesztette az ülést, hogy a parlament alsóháza egyáltalán megalakulhatott volna hivatalosan, és megválasztotta volna házelnöknek Ludovic Orban volt PNL-s kormányfőt. A szájmaszkját az ülésen végig az orra alatt hordó 78 éves Feodorov azzal indokolta a lépést, hogy fáradt. Az ülésvezetést végül átvette tőle valaki más, így hivatalosan is megalakult a parlament.

+ Az AUR több politikusa is – miután a párt a kampányban ráment a járványszkeptikus és maszkellenes témákra is – megtagadta, hogy szájmaszkot hordjon a parlamentben. Egyikük, Diana Sosoaca ügyvéd orvosi papírt is hozott arról, hogy nem hordhat maszkot, ám a túlbürokratizált román állam ellenállt ennek, mondván ilyen orvosi papírt csak a parlament illetékesei állíthatnak ki. Sosoaca erre közölte: beperel mindenkit. George Simion, az úzvölgyi magyarellenes aktivistából lett pártelnök rá is kiáltott egy őt a maszkviselésre figyelmeztető képviselőtársára a parlamenti ülés alatt, hogy fogja be. Simion egyébként egy olyan maszkot vezetett be az AUR-osoknak, ami totálisan átlátszó műanyagból készült, így ugyanis látszik az arcuk akkor is, amikor viselik azt.

+ A maszkot potenciális koronavírus-fertőzöttek hiányában viselni nem akaró Mircea Dăneasa szucsávai szobrászművész, AUR-os politikus be is aludt az első héten. Ő ezt a sajtónak azonban tagadta, mint mondta: meditált. „Ez a pozíció a szegycsontra gyakorolt nyomást jelent, és aktiválja az úgynevezett vishuddha csakrát, amely fölerősíti a speciális mentális kapcsolatokat. A költők inspirációra használják, amikor írni akarnak” – fogalmazott a Transindex fordítása szerint.

+ George Simion AUR-elnök rögtön az első héten felszólította a románokat, hogy ne fizessenek több adót és járulékot az államnak. „A nagy tét itt a költségvetés, amellyel kapcsolatban az utolsó másodpercig zajlott az osztozkodás, a tárgyalások. Elosztják az önök pénzét, elosztják Romániát, Románia egy zsákmány! (...) Önöket, román állampolgárokat megbüntetik, ha egy kicsit félrecsúszik a maszkjuk. Önöket fenyegetik és megverik. Mindeközben itt, a parlamentben éjjel 2 órakor szavaztak a képviselőház vezetőségéről, egymás mellett ülve, mint a hiénák, amelyek várják, hogy ugorhassanak rá a koncra” – fogalmazott.

+ Simion az RMDSZ-t konkrétan be is tiltaná. A választás másnapján, miután Kelemen Hunor egy december 6-i sajtótájékoztatón azt mondta, nincs szükség az AUR-ra a román parlamentben, az AUR-elnök így válaszolt a Krónika fordítása szerint: „Az RMDSZ-nek nincs helye Románia parlamentjében. Tiszteljük a romániai magyar közösséget és vannak magyar etnikumú jelöltjeink, akik bekerülnek a törvényhozásba. Az AUR azonban ellenzi a politikai pártok etnikai alapon való szerveződését és működését, és országos kampányt indít az alkotmány módosítása érdekében, hogy betiltsuk az etnikai alapú politikai pártokat.”

+ Az erdélyi magyar sajtó progresszívabb részén mindez meg is ihlette az újságírókat: a Transindex kvízt is készített, amelyben fideszes és AUR-os megnyilvánulásokat kell megkülönböztetni egymástól.

FOTÓ: George Simion / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek