+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. december 27. vasárnap, 12:31
Két friss közvélemény-kutatás adatai szerint ha most lenne választás Romániában, valószínűleg kormányt alakíthatna a posztkommunista-nacionalista PSD a szélsőjobboldallal.

Az erdélyi magyarság szempontjából nézve óriási szerencse, hogy nem csúsztatták el a koronavírus-járványra hivatkozva a december 6-i romániai parlamenti választást a nacionalista-posztkommunista Szociáldemokrata Párt (PSD) kérésére. A december eleji választást követően ugyanis pár napnyi tárgyalást követően végre felállt a Klaus Johannis államelnök által annyira óhajtott jobbközép kormány a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL), a jobbközép-liberális USR PLUS, valamint az erdélyi magyarok nagyobb részét képviselő RMDSZ részvételével. Négy magyar politikus kapott miniszteri posztot.

 

Azért óriási szerencse mindez, mert kijött nemrég két, még karácsony előtt, a kormányalakítási tárgyalások alatt készített romániai közvélemény-kutatás: ezek szerint semmi nem lenne már a Florin Cîțu (ejtsd: 'kücu') vezette kabinetből, az azt alkotó pártok nem tudnának többséget szerezni a bukaresti parlament két házában, a választás óriási meglepetése, a szélsőjobboldali-ortodox-magyarellenes AUR azonban királycsinálóvá lépne elő annak ellenére, hogy már december 6-án este elzárkózott a kormányzati felelősségvállalástól.

 

Az első kutatás: hajszállal ugyan, de PSD-AUR-többség

 

EZ AZ EGYIK: ITT A PSD ÉS AZ AUR EGYÜTTESEN SIMÁN KORMÁNYOZHATNA, FŐLEG MIUTÁN A NEM MAGYAR KISEBBSÉGI PARLAMENTI KÉPVISELŐK MINDIG BEÁLLNAK A KORMÁNYOLDAL MÖGÉ. EZ KICSIT FURÁN NÉZNE KI EGY AUR-T TARTALMAZÓ BUKARESTI KORMÁNY ESETÉBEN, DE NEM LENNE MEGLEPŐ: ROMÁNIA A KORLÁTLAN LEHETŐSÉGEK ORSZÁGA.

 

A második: a kilátástalanság

 

EZEN KUTATÁS SZERINT MÉG CSAK TÖBBSÉGE SEM LENNE A PSD-AUR-NAK (EZ AZÉRT REÁLIS OPCIÓ, MERT A PSD A DECEMBERI VÁLASZTÁST KÖVETŐEN IS LAZÁN TÁRGYALÓKÉPESNEK VÉLTE A SZÉLSŐJOBBOT), ÍGY ÓRIÁSI TÁRGYALÁSOK ÉS ÁRULÁSOK ELÉ NÉZNE A ROMÁN KÖZÉLET. NAGYKOALÍCIÓ, NEMZETI EGYSÉGKORMÁNY, PSD-AUR-KORMÁNY KÜLSŐ RMDSZ-ES TÁMOGATÁSSAL: ROSSZABBNÁL ROSSZABB FELMERÜLŐ OPCIÓK.

 

Ez a 15 százalékos támogatottság azért is érdekes és döbbenetes egyszerre, mert a december 6-i választás előtt a média és a közvélemény-kutatók gyakorlatilag tudomást sem vettek a szélsőjobboldali pártról, mindössze a választás előtti utolsó héten céloztak arra néhányan – köztük Kelemen Hunor nyomán az Azonnali is –, hogy az online kampányban utazó AUR a következő parlament része lehet. „Az AUR szerintem azért lepett meg mindenkit, mert nagyon hatásos online kampányt folytattak, nem voltak jelen a mainstream médiában, viszont aprómunkával feltornászták magukat 10 százalékra” – értékelte a választás másnapján Claudiu D. Tufiș bukaresti politológusprofesszor a végül 9 százalékos eredményüket.

 

Az AUR képviselői és szenátorai erősen kezdték mindenesetre az új romániai parlamenti ciklust a Ziare.com gyűjtése szerint:

 

+ Rögtön a képviselőház alakuló ülésén az ülést a hagyomány szerint vezetni köteles korelnök – történetesen az AUR politikusa, Lucian Feodorov – még azelőtt berekesztette az ülést, hogy a parlament alsóháza egyáltalán megalakulhatott volna hivatalosan, és megválasztotta volna házelnöknek Ludovic Orban volt PNL-s kormányfőt. A szájmaszkját az ülésen végig az orra alatt hordó 78 éves Feodorov azzal indokolta a lépést, hogy fáradt. Az ülésvezetést végül átvette tőle valaki más, így hivatalosan is megalakult a parlament.

 

+ Az AUR több politikusa is – miután a párt a kampányban ráment a járványszkeptikus és maszkellenes témákra is – megtagadta, hogy szájmaszkot hordjon a parlamentben. Egyikük, Diana Sosoaca ügyvéd orvosi papírt is hozott arról, hogy nem hordhat maszkot, ám a túlbürokratizált román állam ellenállt ennek, mondván ilyen orvosi papírt csak a parlament illetékesei állíthatnak ki. Sosoaca erre közölte: beperel mindenkit. George Simion, az úzvölgyi magyarellenes aktivistából lett pártelnök rá is kiáltott egy őt a maszkviselésre figyelmeztető képviselőtársára a parlamenti ülés alatt, hogy fogja be. Simion egyébként egy olyan maszkot vezetett be az AUR-osoknak, ami totálisan átlátszó műanyagból készült, így ugyanis látszik az arcuk akkor is, amikor viselik azt.

 

+ A maszkot potenciális koronavírus-fertőzöttek hiányában viselni nem akaró Mircea Dăneasa szucsávai szobrászművész, AUR-os politikus be is aludt az első héten. Ő ezt a sajtónak azonban tagadta, mint mondta: meditált. „Ez a pozíció a szegycsontra gyakorolt nyomást jelent, és aktiválja az úgynevezett vishuddha csakrát, amely fölerősíti a speciális mentális kapcsolatokat. A költők inspirációra használják, amikor írni akarnak” – fogalmazott a Transindex fordítása szerint.

 

+ George Simion AUR-elnök rögtön az első héten felszólította a románokat, hogy ne fizessenek több adót és járulékot az államnak. „A nagy tét itt a költségvetés, amellyel kapcsolatban az utolsó másodpercig zajlott az osztozkodás, a tárgyalások. Elosztják az önök pénzét, elosztják Romániát, Románia egy zsákmány! (...) Önöket, román állampolgárokat megbüntetik, ha egy kicsit félrecsúszik a maszkjuk. Önöket fenyegetik és megverik. Mindeközben itt, a parlamentben éjjel 2 órakor szavaztak a képviselőház vezetőségéről, egymás mellett ülve, mint a hiénák, amelyek várják, hogy ugorhassanak rá a koncra” – fogalmazott.

 

+ Simion az RMDSZ-t konkrétan be is tiltaná. A választás másnapján, miután Kelemen Hunor egy december 6-i sajtótájékoztatón azt mondta, nincs szükség az AUR-ra a román parlamentben, az AUR-elnök így válaszolt a Krónika fordítása szerint: „Az RMDSZ-nek nincs helye Románia parlamentjében. Tiszteljük a romániai magyar közösséget és vannak magyar etnikumú jelöltjeink, akik bekerülnek a törvényhozásba. Az AUR azonban ellenzi a politikai pártok etnikai alapon való szerveződését és működését, és országos kampányt indít az alkotmány módosítása érdekében, hogy betiltsuk az etnikai alapú politikai pártokat.”

 

+ Az erdélyi magyar sajtó progresszívabb részén mindez meg is ihlette az újságírókat: a Transindex kvízt is készített, amelyben fideszes és AUR-os megnyilvánulásokat kell megkülönböztetni egymástól.

 

FOTÓ: George Simion / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

Ameddig nincs erős bizonyíték az iskolabezárások jótékony járványügyi hatására, nyitva kellene lenniük.

Az 1703-ban alapított Wiener Zeitungban kötelező jelleggel állami és gazdasági hirdetmények is megjelennek. Ennek vetnének véget.

Akik tavaly lettek nagykorúak és a járvány miatt lemaradtak erről, azok idén csaphatnak le ezekre.

Perón úgy foglalta össze karrierjét, hogy első elnökségét az apáknak, a másodikat az anyáknak, a harmadikat pedig a gyermekeiknek köszönheti.

Korábban egyszer már elkezdték a tanügyi alkalmazottak beoltását, de mivel kevés oltóanyag érkezett, ezért le kellett állítani a projektet. Most nagyon belehúznának.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságát elnöklő jobbikos Stummer János azt állítja: titkos alagutat építtetne magának Orbán Viktor a Puskás-stadionba. A kormányzat szerint ez nem teljesen van így.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás