+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. december 27. vasárnap, 12:31
Két friss közvélemény-kutatás adatai szerint ha most lenne választás Romániában, valószínűleg kormányt alakíthatna a posztkommunista-nacionalista PSD a szélsőjobboldallal.

Az erdélyi magyarság szempontjából nézve óriási szerencse, hogy nem csúsztatták el a koronavírus-járványra hivatkozva a december 6-i romániai parlamenti választást a nacionalista-posztkommunista Szociáldemokrata Párt (PSD) kérésére. A december eleji választást követően ugyanis pár napnyi tárgyalást követően végre felállt a Klaus Johannis államelnök által annyira óhajtott jobbközép kormány a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL), a jobbközép-liberális USR PLUS, valamint az erdélyi magyarok nagyobb részét képviselő RMDSZ részvételével. Négy magyar politikus kapott miniszteri posztot.

 

Azért óriási szerencse mindez, mert kijött nemrég két, még karácsony előtt, a kormányalakítási tárgyalások alatt készített romániai közvélemény-kutatás: ezek szerint semmi nem lenne már a Florin Cîțu (ejtsd: 'kücu') vezette kabinetből, az azt alkotó pártok nem tudnának többséget szerezni a bukaresti parlament két házában, a választás óriási meglepetése, a szélsőjobboldali-ortodox-magyarellenes AUR azonban királycsinálóvá lépne elő annak ellenére, hogy már december 6-án este elzárkózott a kormányzati felelősségvállalástól.

 

Az első kutatás: hajszállal ugyan, de PSD-AUR-többség

 

EZ AZ EGYIK: ITT A PSD ÉS AZ AUR EGYÜTTESEN SIMÁN KORMÁNYOZHATNA, FŐLEG MIUTÁN A NEM MAGYAR KISEBBSÉGI PARLAMENTI KÉPVISELŐK MINDIG BEÁLLNAK A KORMÁNYOLDAL MÖGÉ. EZ KICSIT FURÁN NÉZNE KI EGY AUR-T TARTALMAZÓ BUKARESTI KORMÁNY ESETÉBEN, DE NEM LENNE MEGLEPŐ: ROMÁNIA A KORLÁTLAN LEHETŐSÉGEK ORSZÁGA.

 

A második: a kilátástalanság

 

EZEN KUTATÁS SZERINT MÉG CSAK TÖBBSÉGE SEM LENNE A PSD-AUR-NAK (EZ AZÉRT REÁLIS OPCIÓ, MERT A PSD A DECEMBERI VÁLASZTÁST KÖVETŐEN IS LAZÁN TÁRGYALÓKÉPESNEK VÉLTE A SZÉLSŐJOBBOT), ÍGY ÓRIÁSI TÁRGYALÁSOK ÉS ÁRULÁSOK ELÉ NÉZNE A ROMÁN KÖZÉLET. NAGYKOALÍCIÓ, NEMZETI EGYSÉGKORMÁNY, PSD-AUR-KORMÁNY KÜLSŐ RMDSZ-ES TÁMOGATÁSSAL: ROSSZABBNÁL ROSSZABB FELMERÜLŐ OPCIÓK.

 

Ez a 15 százalékos támogatottság azért is érdekes és döbbenetes egyszerre, mert a december 6-i választás előtt a média és a közvélemény-kutatók gyakorlatilag tudomást sem vettek a szélsőjobboldali pártról, mindössze a választás előtti utolsó héten céloztak arra néhányan – köztük Kelemen Hunor nyomán az Azonnali is –, hogy az online kampányban utazó AUR a következő parlament része lehet. „Az AUR szerintem azért lepett meg mindenkit, mert nagyon hatásos online kampányt folytattak, nem voltak jelen a mainstream médiában, viszont aprómunkával feltornászták magukat 10 százalékra” – értékelte a választás másnapján Claudiu D. Tufiș bukaresti politológusprofesszor a végül 9 százalékos eredményüket.

 

Az AUR képviselői és szenátorai erősen kezdték mindenesetre az új romániai parlamenti ciklust a Ziare.com gyűjtése szerint:

 

+ Rögtön a képviselőház alakuló ülésén az ülést a hagyomány szerint vezetni köteles korelnök – történetesen az AUR politikusa, Lucian Feodorov – még azelőtt berekesztette az ülést, hogy a parlament alsóháza egyáltalán megalakulhatott volna hivatalosan, és megválasztotta volna házelnöknek Ludovic Orban volt PNL-s kormányfőt. A szájmaszkját az ülésen végig az orra alatt hordó 78 éves Feodorov azzal indokolta a lépést, hogy fáradt. Az ülésvezetést végül átvette tőle valaki más, így hivatalosan is megalakult a parlament.

 

+ Az AUR több politikusa is – miután a párt a kampányban ráment a járványszkeptikus és maszkellenes témákra is – megtagadta, hogy szájmaszkot hordjon a parlamentben. Egyikük, Diana Sosoaca ügyvéd orvosi papírt is hozott arról, hogy nem hordhat maszkot, ám a túlbürokratizált román állam ellenállt ennek, mondván ilyen orvosi papírt csak a parlament illetékesei állíthatnak ki. Sosoaca erre közölte: beperel mindenkit. George Simion, az úzvölgyi magyarellenes aktivistából lett pártelnök rá is kiáltott egy őt a maszkviselésre figyelmeztető képviselőtársára a parlamenti ülés alatt, hogy fogja be. Simion egyébként egy olyan maszkot vezetett be az AUR-osoknak, ami totálisan átlátszó műanyagból készült, így ugyanis látszik az arcuk akkor is, amikor viselik azt.

 

+ A maszkot potenciális koronavírus-fertőzöttek hiányában viselni nem akaró Mircea Dăneasa szucsávai szobrászművész, AUR-os politikus be is aludt az első héten. Ő ezt a sajtónak azonban tagadta, mint mondta: meditált. „Ez a pozíció a szegycsontra gyakorolt nyomást jelent, és aktiválja az úgynevezett vishuddha csakrát, amely fölerősíti a speciális mentális kapcsolatokat. A költők inspirációra használják, amikor írni akarnak” – fogalmazott a Transindex fordítása szerint.

 

+ George Simion AUR-elnök rögtön az első héten felszólította a románokat, hogy ne fizessenek több adót és járulékot az államnak. „A nagy tét itt a költségvetés, amellyel kapcsolatban az utolsó másodpercig zajlott az osztozkodás, a tárgyalások. Elosztják az önök pénzét, elosztják Romániát, Románia egy zsákmány! (...) Önöket, román állampolgárokat megbüntetik, ha egy kicsit félrecsúszik a maszkjuk. Önöket fenyegetik és megverik. Mindeközben itt, a parlamentben éjjel 2 órakor szavaztak a képviselőház vezetőségéről, egymás mellett ülve, mint a hiénák, amelyek várják, hogy ugorhassanak rá a koncra” – fogalmazott.

 

+ Simion az RMDSZ-t konkrétan be is tiltaná. A választás másnapján, miután Kelemen Hunor egy december 6-i sajtótájékoztatón azt mondta, nincs szükség az AUR-ra a román parlamentben, az AUR-elnök így válaszolt a Krónika fordítása szerint: „Az RMDSZ-nek nincs helye Románia parlamentjében. Tiszteljük a romániai magyar közösséget és vannak magyar etnikumú jelöltjeink, akik bekerülnek a törvényhozásba. Az AUR azonban ellenzi a politikai pártok etnikai alapon való szerveződését és működését, és országos kampányt indít az alkotmány módosítása érdekében, hogy betiltsuk az etnikai alapú politikai pártokat.”

 

+ Az erdélyi magyar sajtó progresszívabb részén mindez meg is ihlette az újságírókat: a Transindex kvízt is készített, amelyben fideszes és AUR-os megnyilvánulásokat kell megkülönböztetni egymástól.

 

FOTÓ: George Simion / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás