Marad az RMDSZ a Európai Néppártban

2021.03.04. 10:06

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az Európai Néppárt EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: ők maradnak, nem követik a Fideszt.

Marad az RMDSZ a Európai Néppártban

Március 3-án a Fidesz úgy döntött, hogy megelőzi az Európai Néppárt-frakció belső szabályzatának módosításáról való szavazást, és bejelentette, hogy kilép az EP néppárti frakciójából. Erre a lépésre az adta az ürügyet, hogy a Néppárt-frakcióban kezdeményeztek egy olyan módosítást, amellyel

könnyebben ki lehetett volna onnan zárni egész delegációkat – például a Néppártba sok konfliktust hozó Fideszét.

A Fidesz pártcsaládbeli tagságát egyébként is már felfüggesztették 2019 márciusa óta – miközben a képviselőik a néppárti EP-frakcióban továbbra is teljes jogú tagok maradtak –, miután Magyarországon a Fidesz-kormány az Európai Bizottság akkori elnökének, a szintén néppárti Jean-Claude Juncker arcképével indított negatív plakátkampányt Brüsszel és az Európai Bizottság ellen.

A Fidesz-delegáció frakcióból való kilépése után a pártcsalád bejelentette, hogy elindítják a Fidesz kizárását magából a pártcsaládból is, így a nagyobbik magyar kormánypárt vélhetően kénytelen lesz elhagyni a frakció után a Néppártot is. Mindeközben a KDNP – amit a Fidesszel ellentétben fel se függesztettek – továbbra is a pártcsalád és a frakció tagja marad.

Mit lép az RMDSZ? Bent vagy kint? Hát bent!

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői (Vincze Loránt, a Minority Safe Pack egyik kezdeményezője, valamint Winkler Gyula, az EP nemzetközi kereskedelmi bizottságának alelnöke) az ominózus frakciószabályzat módosítása ellen szavaztak szerdán. Tették ezt azért, mert szerintük a módosítás a Néppárt frakciójának belső kohézióját gyengíti. A Fidesz szövetségesének számító romániai magyar párt szolidaritása azonban csak a szavazásra terjedt ki: szerda este Kelemen Hunor RMDSZ-elnök közösségi oldalán bejelentette, hogy

nem követik a Fideszt, és maradnak a Néppárt frakciójában.

Kelemen mindazonáltal a Fidesz-delegáció kilépéséért magát a pártcsaládot okolta posztjában. Mint írta: „A kizárások sehova sem vezetnek, ettől a néppárti frakció nem lesz sem erősebb, sem jobb, sem hatékonyabb.

Az EPP egyre kevésbé fogadja el a véleménykülönbséget, és ez az igazi gond.”

A Fidesz eddig még nem kommentálta az RMDSZ döntését.

NYITÓKÉP: Kelemen Hunor / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek