+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. március 4. csütörtök, 10:06
Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az Európai Néppárt EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: ők maradnak, nem követik a Fideszt.

Március 3-án a Fidesz úgy döntött, hogy megelőzi az Európai Néppárt-frakció belső szabályzatának módosításáról való szavazást, és bejelentette, hogy kilép az EP néppárti frakciójából. Erre a lépésre az adta az ürügyet, hogy a Néppárt-frakcióban kezdeményeztek egy olyan módosítást, amellyel

 

könnyebben ki lehetett volna onnan zárni egész delegációkat – például a Néppártba sok konfliktust hozó Fideszét.

 

A Fidesz pártcsaládbeli tagságát egyébként is már felfüggesztették 2019 márciusa óta – miközben a képviselőik a néppárti EP-frakcióban továbbra is teljes jogú tagok maradtak –, miután Magyarországon a Fidesz-kormány az Európai Bizottság akkori elnökének, a szintén néppárti Jean-Claude Juncker arcképével indított negatív plakátkampányt Brüsszel és az Európai Bizottság ellen.

 

A Fidesz-delegáció frakcióból való kilépése után a pártcsalád bejelentette, hogy elindítják a Fidesz kizárását magából a pártcsaládból is, így a nagyobbik magyar kormánypárt vélhetően kénytelen lesz elhagyni a frakció után a Néppártot is. Mindeközben a KDNP – amit a Fidesszel ellentétben fel se függesztettek – továbbra is a pártcsalád és a frakció tagja marad.

 

Mit lép az RMDSZ? Bent vagy kint? Hát bent!

 

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői (Vincze Loránt, a Minority Safe Pack egyik kezdeményezője, valamint Winkler Gyula, az EP nemzetközi kereskedelmi bizottságának alelnöke) az ominózus frakciószabályzat módosítása ellen szavaztak szerdán. Tették ezt azért, mert szerintük a módosítás a Néppárt frakciójának belső kohézióját gyengíti. A Fidesz szövetségesének számító romániai magyar párt szolidaritása azonban csak a szavazásra terjedt ki: szerda este Kelemen Hunor RMDSZ-elnök közösségi oldalán bejelentette, hogy

 

nem követik a Fideszt, és maradnak a Néppárt frakciójában.

 

Kelemen mindazonáltal a Fidesz-delegáció kilépéséért magát a pártcsaládot okolta posztjában. Mint írta: „A kizárások sehova sem vezetnek, ettől a néppárti frakció nem lesz sem erősebb, sem jobb, sem hatékonyabb.

 

Az EPP egyre kevésbé fogadja el a véleménykülönbséget, és ez az igazi gond.”

 

A Fidesz eddig még nem kommentálta az RMDSZ döntését.

 

NYITÓKÉP: Kelemen Hunor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás