+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2021. január 15. péntek, 12:20
Az Európai Bizottság szerint nincs hatásköre az EU-nak, hogy a kisebbségi jogvédelem terén jogszabályokat alkosson, ez a tagállamok dolga, szóval hiába gyűjtötték össze az egymilliónál több aláírást, és hiába állt ki az ügy mellett az Európai Parlament.

Az Azonnalin kiemelt figyelemmel követtük az eddig példátlanul sikeresnek tűnő Minority Safepack európai polgári kezdeményezés ügyét, amelyet az Európai Kisebbségek Föderatív Uniója (FUEN) indított, és főleg határon túli magyar szervezetek álltak mögötte. A kezdeményezés főként az őshonos nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogaira és az általuk lakott régiók anyagi támogatására koncentrál, részletesen itt elemeztük ki a tartalmát.

 

Az európai polgári kezdeményezések keretében egymillió aláírás legalább hét tagállamból való összegyűjtésével lehet arra kérni a Bizottságot, hogy uniós jogszabályt kezdeményezzen az ügyben, azonban ha össze is gyűlnek az aláírások, a Bizottságot az sem kötelezi semmire, szabadon mérlegelhet, hogy kezdeményez-e jogalkotást. A kezdeményezők eleve meg is írtak egy részletes jogszabályjavaslatot a Bizottság számára, és decemberben az Európai Parlament is elfogadott hatalmas többséggel egy nem kötelező erejű ajánlást, amely a javaslatcsomag elfogadását szorgalmazza. (Főleg EU-szkeptikus és román képviselők ellenezték a javaslatot a vitában.)

 

A Bizottság egyébként először eleve nem is akarta engedélyezni az aláírásgyűjtést, mondván, hogy a kisebbségi jogvédelem nem EU-s, hanem tagállami kompetencia. Úgy kellett kiperelni az Európai Törvényszéken, hogy egyáltalán elindulhasson az aláírásgyűjtés, lényeges részlet azonban, hogy a bíróság végül is nem foglalt állást egyértelműen abban a kérdésben, hogy van-e az EU-nak hatásköre egy ilyen tárgyú jogalkotásra, pusztán azért meszelte el a Bizottságot, mert az nem indokolta meg rendesen, hogy miért ne lenne.

 

Az Európai Bizottság végül az aláírásgyűjtés lezárulta és az Európai Parlament ajánlása után sem fog jogalkotási eljárást kezdeményezni az ügyben.

 

Ez a Bizottság pénteken közzétett összefoglalójából derül ki. A dokumentumban hosszú oldalakon sorolja a Bizottság, hogy mi mindent tesz már most is az EU a kulturális sokszínűségért, majd arra a konklúzióra jut a Minority Safepack kezdeményezőinek konkrét jogalkotási javaslataival kapcsolatban, hogy nincs szükség további jogalkotási lépések megtételére.

 

Azt is hangsúlyozza a Bizottság, hogy az EU-nak nincs általános jogalkotási hatásköre a nemzeti kisebbségek védelme és a kisebbségi nyelvhasználat terén.

 

A bizottsági döntést Vincze Loránt FUEN-elnök, RMDSZ-es EP-képviselő közleményében úgy értékelte, hogy a Bizottság „cserbenhagyta az őshonos kisebbségeket”, az EU 50 millió polgárát, és „semmibe vette több, mint egymillió európai polgár kérését”. Felrója azt is, hogy eközben az Európai Bizottság a demokrácia, a jogállamiság, az értékelvűség és az igazság őreként hirdeti magát, mégis hátat fordít a jogsérelmet elszenvedő kisebbségeknek.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás