Elkaszálta a Minority Safepacket az Európai Bizottság

Szerző: Bakó Bea
2021.01.15. 12:20

Az Európai Bizottság szerint nincs hatásköre az EU-nak, hogy a kisebbségi jogvédelem terén jogszabályokat alkosson, ez a tagállamok dolga, szóval hiába gyűjtötték össze az egymilliónál több aláírást, és hiába állt ki az ügy mellett az Európai Parlament.

Elkaszálta a Minority Safepacket az Európai Bizottság

Az Azonnalin kiemelt figyelemmel követtük az eddig példátlanul sikeresnek tűnő Minority Safepack európai polgári kezdeményezés ügyét, amelyet az Európai Kisebbségek Föderatív Uniója (FUEN) indított, és főleg határon túli magyar szervezetek álltak mögötte. A kezdeményezés főként az őshonos nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogaira és az általuk lakott régiók anyagi támogatására koncentrál, részletesen itt elemeztük ki a tartalmát.

Az európai polgári kezdeményezések keretében egymillió aláírás legalább hét tagállamból való összegyűjtésével lehet arra kérni a Bizottságot, hogy uniós jogszabályt kezdeményezzen az ügyben, azonban ha össze is gyűlnek az aláírások, a Bizottságot az sem kötelezi semmire, szabadon mérlegelhet, hogy kezdeményez-e jogalkotást. A kezdeményezők eleve meg is írtak egy részletes jogszabályjavaslatot a Bizottság számára, és decemberben az Európai Parlament is elfogadott hatalmas többséggel egy nem kötelező erejű ajánlást, amely a javaslatcsomag elfogadását szorgalmazza. (Főleg EU-szkeptikus és román képviselők ellenezték a javaslatot a vitában.)

A Bizottság egyébként először eleve nem is akarta engedélyezni az aláírásgyűjtést, mondván, hogy a kisebbségi jogvédelem nem EU-s, hanem tagállami kompetencia. Úgy kellett kiperelni az Európai Törvényszéken, hogy egyáltalán elindulhasson az aláírásgyűjtés, lényeges részlet azonban, hogy a bíróság végül is nem foglalt állást egyértelműen abban a kérdésben, hogy van-e az EU-nak hatásköre egy ilyen tárgyú jogalkotásra, pusztán azért meszelte el a Bizottságot, mert az nem indokolta meg rendesen, hogy miért ne lenne.

Az Európai Bizottság végül az aláírásgyűjtés lezárulta és az Európai Parlament ajánlása után sem fog jogalkotási eljárást kezdeményezni az ügyben.

Ez a Bizottság pénteken közzétett összefoglalójából derül ki. A dokumentumban hosszú oldalakon sorolja a Bizottság, hogy mi mindent tesz már most is az EU a kulturális sokszínűségért, majd arra a konklúzióra jut a Minority Safepack kezdeményezőinek konkrét jogalkotási javaslataival kapcsolatban, hogy nincs szükség további jogalkotási lépések megtételére.

Azt is hangsúlyozza a Bizottság, hogy az EU-nak nincs általános jogalkotási hatásköre a nemzeti kisebbségek védelme és a kisebbségi nyelvhasználat terén.

A bizottsági döntést Vincze Loránt FUEN-elnök, RMDSZ-es EP-képviselő közleményében úgy értékelte, hogy a Bizottság „cserbenhagyta az őshonos kisebbségeket”, az EU 50 millió polgárát, és „semmibe vette több, mint egymillió európai polgár kérését”. Felrója azt is, hogy eközben az Európai Bizottság a demokrácia, a jogállamiság, az értékelvűség és az igazság őreként hirdeti magát, mégis hátat fordít a jogsérelmet elszenvedő kisebbségeknek.

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek