+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba & Szűcs Donát & Antal Róbert-István
2021. március 3. szerda, 12:41
Szerda reggel robbant a bomba: a kormánypárti sajtó értesülései szerint a Fidesz otthagyja az Európai Néppártot. De mi a helyzet a kormánypárt csatolt részeivel, legszorosabb környékbeli szövetségeseivel? Körbekérdeztünk.

Még mielőtt kiderült volna, hogy a Néppárt EP-frakciója megszavazta azt a belső szabályzatmódosítást, amivel könnyebb lett volna kirakni a Fideszt a Néppárt EP-frakciójából, Orbánék bejelentettek, hogy inkább kilépnek ők maguk.

 

A magyar kormánypártnak vannak olyan szövetségesei, akikkel eddig sülve-főve együtt politizált az Európai Parlamentben – ilyen az egy szem EP-képviselővel, Hölvényi Györggyel rendelkező KDNP, az erdélyi, két EP-képviselőt delegáló RMDSZ, vagy a 2019 óta EP-képviselő nélküli felvidéki MKP. Arról kérdeztük a Fidesz legszorosabb európai szövetségeseit, mit lépnek most.

 

KDNP: Maradunk, Antall József és Helmut Kohl hívott minket ide

 

Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési frakciójának szóvivője az Azonnalinak elmondta, hogy a KDNP nem fog kilépni az Európai Néppártból, akkor sem, ha a Fidesz otthagyja a pártcsaládot. 

 

„Sokkal régebb óta vagyunk a Néppártban, Antall József és Helmut Kohl hívott meg bennünket oda, éppen ezért kötelességünk, hogy addig maradjunk, ameddig az lehetséges”

 

– mondja Nacsa. A KDNP-frakció szóvivője szerint az ő bennmaradásuk a kormánykoalíciót és a Fidesz-KDNP-szövetség működését nem érinti majd érdemben.

 

MKP: Ha a pártcsaládból is kilépne a Fidesz, az már más kérdés

 

A Fidesz legszorosabb szövetségese Szlovákiában a Magyar Közösség Pártja: ugyan a 2019-es EP-választáson nem tudtak képviselőt delegálni az Európai Parlamentbe, de az Európai Néppárt pártcsaládjának továbbra is tagjai. Králik Róbert MKP-s sajtótitkár szerint a kedd esti elnökségi ülésen nem került szóba a Fidesz Néppártból való kilépésének kérdése, de a párt elnökségében jó eséllyel szóba fog majd kerülni az ügy.

 

Azért nem tartják sürgetőnek, hogy foglalkozzanak ezzel, mert a Fidesz csak a néppárti frakcióból lépett ki egyelőre, a pártcsaládból nem

 

– a frakciónak pedig EP-képviselők hiányában az MKP nem tagja. Králik szerint azzal már biztosan foglalkoznia kéne a párt elnökségének, ha a Fidesz a pártcsaládból is kilépne, bár ekkor is megfontolandó lenne a Néppártban maradniuk, hogy a felvidéki magyarokat ott is képviselhessék. A sajtótitkár szerint ez az ügy nem változtat a téren, hogy az MKP a Fidesz – és egyébként a mindenkori magyar kormánypártok – szövetségese.

 

RMDSZ: Leülünk és megtárgyaljuk, jövő héten döntünk

 

Mivel az erdélyi magyarok egy részét képviselő RMDSZ politikusai is együtt szoktak mozogni a Fidesszel sok európai ügyben, őket is megkérdeztük arról, hogyan folytatja az Európai Parlamentben a Romániának 2020-ban miniszterelnök-helyettest is adó párt. Sokadik próbálkozás után az Azonnali elérte Székely Istvánt, az RMDSZ ügyvezető alelnökét. Arra a kérdésünkre, hogy az RMDSZ mit fog lépni a Fidesz néppárti EP-frakcióból való kilépése után, Székely úgy fogalmazott:

 

„Leülünk, és megtárgyaljuk. Ennyire gyorsan reagálni egy hírre nem hiszem, hogy lehetséges.”

 

Székely hozzátette, hogy a romániai belpolitikai történések jelenleg lekötik a szervezet energiáit. Székely szerint a szerda déli kormányülés során nevezik ki az RMDSZ-es prefektusokat, jelenleg arra koncentrál a párt,

 

jövő hétre várható döntés ebben a kérdésben.

 

FRISSÍTÉS (március 6.): Az RMDSZ végül gyorsabban döntött: Kelemen Hunor bejelentése szerint ők bizony maradnak a Néppártban. Jobboldali erdélyi ellenzékük, a Fidesz kegyéből kiesett Erdélyi Magyar Szövetség szerint ezt rosszul teszik.

 

Hova ülhet be a Néppárt után a Fidesz? Utánajártunk.

Így búcsúznak a távozó fideszesektől a Néppártban. Szemle!

Tényleg a Fidesz volt a probléma? Techet Péter véleménycikke!

 

NYITÓKÉP: Európai Néppárt, Flickr, 2019

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tüntetők közel nyolc órán át állták körbe a bevándorlási hivatal autóját, így végül nem tudták deportálni a két indiai férfit. Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy Skóciának legyen saját bevándorláspolitikája.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás