+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Vass Csaba
2021. február 3. szerda, 15:01
Borsfa egy 800 fős Zala megyei település, közel a szlovén és a horvát határhoz. A falu Bázis nevű kocsmájára rászálltak a hatóságok, amikor megtudták, hogy kinyitnának február elsején. A teljes nyitás végül elmaradt, de kitalálták, hogyan lehetne némi bevételük: ha elvitelre vagy házhozszállításra árulnak. Bajsz Diána, a tulajdonos mindent elmesélt az Azonnalinak!

Azt lehetett látni a Facebookon, hogy ti talán egyedüliként az országban kinyitottatok február 1-jén. Hogyan kell ezt elképzelni?

 

Volt ez a tömeges üzletnyitás. Bedőltem annak, hogy most aztán mindenki milyen tökös lesz, és kinyit, és együtt talán legyőzzük ezt a kis törpét. De sokan meghátráltak.

 

A rendőrök folyamatosan jöttek már az előtte lévő héten, mert egy kommentben látták, hogy én is szeretnék nyitni, és folyamatosan figyelmeztettek a nyitás következményeire. Mikor láttam, hogy tényleg szinte mindenki visszalépett, akkor aznap reggel én is gondolkodtam azon, hogy mégse nyissunk ki. A párom javaslatára végül mégis kinyitottunk,

 

de úgy, hogyha kijönnének a rendőrök, ne okozzunk nekik csalódást, de közben mégis koppanjanak, hogy nem tudnak megbüntetni.

 

A teraszon túl nem terveztünk felszolgálni senkinek, de azt gondoltuk, hogy aki eljön, annak nem okoz majd problémát meginni egy kávét a terasz előtt. Így a rendőrök is potyára fognak kijönni, mi pedig mégis tartottuk a szavunkat – igazából ez volt a lényeg.

 

 

Kimentek végül a rendőrök hétfőn a Bázishoz?

 

Háromszor jöttek ki. Csapatostul. Nem is tudom, mire számítottak, hogy olyan lesz itt, mint a Központban? Borsfa egy 800 fős település, egyetlen koronavírusos fertőzöttünk sincs, eddig a faluból hárman voltak karanténban – de ez nem jelenti azt, hogy egyúttal fertőzöttek is lettek volna.

 

Kaptatok figyelmeztetést, vagy büntetést?

 

Nem kaptunk büntetést. Előtte lévő héten jöttek minden nap, amikor meglátták, hogy ki akarunk nyitni. Vasárnap délelőtt figyelmeztettek arról is, hogy a kormány megemelte a bírság összegét. Ekkor gondolkodtunk el azon, hogy ne is nyissunk ki egyáltalán, mert nemhogy a bírságra nem lenne pénz, de lassan már a számlákra sincs.

 

Mondtam is a rendőrnek, hogy megfellebezem, ha megbüntetnek, de azt a választ kaptam, hogy

 

majd úgy írják meg a büntetést, hogy azt ne lehessen megfellebbezni.

 

Ekkor gondoltam azt, hogy lehet, hogy nem úsznám meg ezt a bírságot, és nem tudnám visszaperelni az összegét. Van egy kislányom, ennyit nem mertem kockáztatni. Egyébként korábban azt mondták nekünk a rendőrök, hogy a vendégek be sem jöhetnek rendelni, de végül mégis sikerült kibogoznunk azt, hogy amíg a vendég rendel és megkapja a rendelését, addig itt lehet.

 

Mennyire volt sikeres a február elsejei félnyitás?

 

Nagyon. Sok ismerősünk eljött és mondta, hogy jó, hogy így is megnyitottunk és nem léptünk vissza. Volt, aki a szomszéd faluból is átjött hozzánk, mert látta a Facebookon, hogy kinyitottunk.

 

Megtaláltuk a módszert arra, hogy hogyan legyen nyitás, miközben mégsincs. Mi eddig egyáltalán nem voltunk nyitva, még elvitelre sem.

 

A párom szakács, és most ráálltunk arra, hogy ételkiszállítással foglalkozzunk. Bővítjük a kínálatot, mert eddig csak hamburgert árultunk.

 

A BÁZIS SZÉKEIRE VÉGÜL MÉGSEM ÜLHETTEK LE A TÖRZSVENDÉGEK.

 

Hogyhogy nem árultatok eddig elvitelre?

 

Ezt kérdeztem én is a páromtól ma.

 

Mostanáig vártunk, reménykedtünk, hátha kinyithatunk, millió tervünk volt arra, hogy folytassuk, én meg eddig el voltam foglalva a bútorfestéssel. Aztán kapóra jött, hogy mellettünk lett egy építkezés, mondtam a melósoknak, hogy lehet, lesz majd leves is az ilyen hidegebb napokon. Aztán nyomtatunk majd szórólapokat, és azokat is osztogatjuk majd a faluban. 

 

Most is nyitva vagytok?

 

Igen, a párom éppen főz. Szerencsére rendeltek már hat hamburgert. Nekünk az is valami. 

 

Vendégek?

 

Volt hálistennek vendégünk is, nem sok, de ez a mostani akció inkább ilyen segélykiáltás volt:

 

hé, emberek, meg kellene már nyitni, mert mindenki szarban van!

 

Ez az akció erről szólt. Azt hittem, hogy majd többen leszünk, és majd meglátjuk, hogy mi lesz ebből, de nem. Pénzünk igazából most sem lett sokkal több, de ez is jobb, mint a nulla bevétel, mert be-bejárnak az emberek elvitelre rendelni. Az építkezésen dolgozóknak műanyagpohárban kiadom a kávét, elviszik. A semminél ez is több, de mégsem olyan, mintha bent a jó meleg kocsmában fogadhatnám őket.

 

MOTIVÁLÓ ÜZENETEKBŐL NINCS HIÁNY.

 

Mi hiányzik leginkább a Bázis vendégeinek?

 

A társaság. Az, hogy beülhessenek beszélgetni. Hétfőn kimentünk azokkal a Bázis elé, akik eljöttek, és jó volt látni őket, mert az utóbbi időben a családomon kívül én sem nagyon találkoztam másokkal az elmúlt pár hónapban. Az akció után pedig többen is jelezték, hogy mennyire jó volt ott lenni, és beszélgetni.

 

Miyen most a hangulatotok?

 

Folyamatos stresszben vagyunk, hogy a rendőrök vajon miért tudnak majd megbüntetni.

 

Korábban arra kértek, hogy a teraszt is szalagozzam le, és ne engedjem be a vendégeket rendelni. Ezt nem tettem meg, mert nem kell.

 

De mindig stresszelünk, hogy vajon mit találnak ki. Mert a sört is egyszer árulhatom, egyszer nem. A rendőrség szerint nem árulhatnék sört, de mi utánanéztünk, és már arra is megvan a papírunk, hogy árulhatunk.

 

Az ellenzéki politikusok nyitási javaslataihoz mit szóltok? Mennyire segítene nektek, ha 50 százalékos kapacitással kinyitnátok a teraszt, ahogyan a Momentum javasolja?

 

Folyamatosan követem, hogy mi van. Nézd, ez egy kis falu. Három-öt ember szokott itt lenni egyszerre, nagyon ritka, amikor este itt összegyűlnek a fiatalok. Ez nem egy nagyváros,

 

itt simán meg lehetne engedni a benti nyitást is, a teraszok kinyitása februárban itt nem sokat segítene, de valamit biztosan.

 

Azok az emberek meg, akik itt találkoznának, azok amúgy is találkoznak, csak nem itt. Próbáltam kivinni az asztalokat a teraszra, de a rendőrök azért is büntetnének, ha a teraszon túlra vinném, azért is. Szerettem volna hordókban kint tüzet gyújtani, de azt mondták, azért is büntetnek. Ha kinyithatnának a teraszok most, akkor biztos rengeteg plédet kivinnék, hogy a vendégeim jól érezzék magukat, de így is nagyon rossz lenne, hogy ők ott kint kell fagyoskodjanak.

 

És mi van a lezárások alatt a törzsvendégeitekkel? Otthon isznak?

 

Igen, szoktam is elmenni hozzájuk néha, ha esetleg szerszámot akarok kölcsönkérni valamelyiküktől. Múltkor is felmentem egyikükhöz, épp halmokban állt a sör, ott volt nála több más törzsvendégem is.

 

Szóval ők azért összejárnak ugyanúgy. Nekik ez jó persze, nekem annyira nem.

 

Volt olyan terméketek, ami a lezárások miatt rátok romlott?

 

A Csíki Sörnek elég rövid a szavatossági ideje, abból volt néhány, ami már majdnem lejárt, de egy ismerősőmnek, aki nagyon szereti, el tudtam adni féláron. De amikor már láttam, hogy be fogunk zárni, nem is kértem már árut, így nem is volt nagyon árunk, amikor bezártunk.

 

Van olyan üzleti modell, amivel ki tudnátok bírni még egy lezárást?

 

Rengeteget gondolkodtunk ezen. Nagyon sok régi bútorunk van, amiket felújítgattam az elmúlt időszakban, igazából ez mentette meg az idegeimet. Úgyhogy régicikk-kereskedésben is gondolkodunk, de asztal- és ajtódíszeket is készítettem az elmúlt napokban. Továbbá rengeteget takarítottam, mert az nyugtató hatással van rám, és rájöttem, hogy a raktárban rengeteg fölösleges holmink van, amit fel lehetne újítani és eladni, mielőtt tönkremennének. Lehet, hogy régicikk-kereskedés lesz a kocsma helyén, ameddig újra nem nyithatunk!

 

NÉHÁNY A FELÚJÍTOTT DARABOK KÖZÜL.

 

Alkalmazottaktól meg kellett válnotok?

 

Nem, mert nem voltak. Tavaly január és február között rendesen üzemeltünk, akkor volt alkalmi munkavállalóm is, de márciusra – mire bezártunk – szerencsére nem kellett senkinek azt mondanom, hogy bocsi. November 11-tól tartottunk zárva mostanig, a párom van bejelentve alkalmi munkavállalásra. Más nincs. 

 

FOTÓK: Bajsz Diána / Bázis

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás