Megtámadná az őket bezárató és megbüntető hatóság intézkedését a Központ

2021.01.26. 10:10

A szimpatizánsok összeadták az 500 ezer forintos büntetést, amit január 22-én róttak ki a hatóságok az elviteles akciót hirdető Madách téri Központra. Ha a bíróság a javukra ítél, a 60 napos bezárás miatt kártérítési per indítása is szóba jöhet. Az Azonnalinak elmondták: a vendéglátóhelyek bezárását aránytalan intézkedésnek tartják.

Megtámadná az őket bezárató és megbüntető hatóság intézkedését a Központ

Január 22-én a budapesti Központ nevű bár a Madách téren úgy döntött, nyitási akciót hirdet, elvitelre lehet tőlük ételt és italt vásárolni. Az akció sok embert vonzott, akiknek nagy része a hely előtt fogyasztotta el, amit vásárolt. A Központ előírta a maszkviselést, megkérték, kint a sorban állók tartsák meg a másfél méteres távolságot. Egyszerre csak 4 ember lehetett bent, és csak elvitelre lehetett vásárolni, a rendőrség mégis nagy erőkkel vonult a helyszínre,

a bárra 500 ezer forintos helyszíni bírságot szabtak ki, és a 60 napra történő bezárását is elrendelték.

A hely rákérdezett arra, hogy pontosan mi miatt is lettek megbírságolva, a rendőrség közlése szerint a zeneszolgáltatás és az alkohol árusítása volt az ok – a lezárást bejelentő november 10-i 484/2020-es kormányrendeletre hivatkoztak. A Központ úgy látja, ha a rendőrség intézkedés helyett mindössze annyit kért volna, hogy aznapra zárjanak be, mert túl sokan gyűltek össze a hely környékén, azt megértették és megtették volna. Nem volt senki az üzlethelyiségben maszk nélkül és nem fogyasztott senki semmit az üzlethelyiségen belül, mondta el az Azonnalinak Gyenge Laura a Központ kommunikációs munkatársa.

A történtekről beszámoló Facebook-poszt alatt sok törzsvendég jelezte, segítenek a Központnak a félmillió forintos büntetés kifizetésében: ahogy Gyenge Laurától megtudtuk,

összegyűlt a félmilliós büntetés a szimpatizánsoknak köszönhetően.

„Borzasztóan hálásak voltunk nekik, mert ez elképesztő” – mondta Laura, hozzátéve, elképzelhető, hogy jogi úton megtámadják az erről és a 60 napos bezáratásról szóló határozatot, most vizsgálják a lehetőségeket. Közigazgatási eljárásban lehet jogorvoslatot kérni. A törzsvendégektől és az ügyükkel szimpatizálóktól befolyt összeget a büntetésre, az esetleges jogorvoslati lehetőségek költségeire és a munkavállalóik támogatására fogják fordítani.

A 60 napos bezárás életbe is lépett rögtön. Azt a Központ még nem tudja, ha a bíróság a javukra ítél, milyen kártérítési igényt tudnak a bezárás miatt érvényesíteni. De továbbra is várják és köszönik a szimpatizánsok anyagi támogatását, nem véletlenül hirdették ugyanis meg az elviteles akciót.

A tulajdonosok eddig bírták, eddig tudták tartani a frontot, próbálták egyben tartani a csapatot, életben tartani a helyet. Mindenki kapott fizetést, igaz, nem a teljes összeget, mondja Laura.

Ezzel együtt kérdéses, túl tudják-e élni ezt a nehéz időszakot, a november óta tartó második nagy lezárást.

Ez egybecseng annak a rózsadombi kávézónak, a Kuckónak a helyzetével, amelyről hétfőn számolt be az Azonnali. A kávézó tulajdonosai sem bírják tovább anyagilag, szeretnék, ha a megfelelő óvintézkedések mellett kinyithatnának, ezért is döntöttek úgy, részt vesznek a február 1-jei tiltakozó engedetlenségi mozgalomban, és a lezárásról döntő rendelet ellenére kinyitnak.

Gyenge Laura megerősítette nekünk: bár még novemberben igényelték a kormánytól a bértámogatást, amely azt jelentette volna, hogy a főállásban foglalkoztatott munkatársak bruttó fizetésének a felét az állam állja,

a mai napig nem láttak belőle semmit.

Pedig ennek az intézkedésnek úgy lenne értelme, hogy rögtön a lezárásokkor segíti a vállalkozókat, nem fél évvel később.

Hasonlóan több európai országhoz február 1-jén több vendéglátó hely is kinyit, tiltakozásképpen a lezárások elhúzódása ellen, amit Laura megért, mert aránytalannak érzi ezeket az intézkedéseket: ha a bevásárlóközpontokban tömeg van, tucatjával állnak az emberek sorban, akkor a vendéglátó helyeket miért korlátozzák ennyire?

Hogy a Központ a február 1-jei nyitási polgári engedetlenségi akcióban részt vesz-e, még nem tudják, de talán nem a legokosabb még egy lapáttal rátenni, mondja Laura, tehát lehet, kimaradnak belőle. A szektornak elfogyott a türelme, és az állami információhiány sem segített – eleinte még voltak határidők, a november 11-i lezárás után még szó volt arról, hogy december elején felülvizsgálják az intézkedéseket, de utána már csak annyit lehet tudni, hogy a vakcina megérkezésével és a tömeges oltásokkal lehet majd a nyitásról beszélni, mondja Laura. Ezzel azonban nem lehet tervezni,

„hónapokra nem lehet kikapcsolni egy teljes szektort”,

valamilyen engedményre szükség lenne. És az is jó lenne, ha a kormány meghallaná az eddig amúgy példamutatóan együttműködő, szabálykövető szektor hangját, hogy változtatásra lenne szükség, így ugyanis nem lenne szükség mozgalmakra, polgári engedetlenségre, véli a Központ munkatársa.

NYITÓKÉP: Központ / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek