+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. december 16. szerda, 21:57
Az EPP erőfeszítései a Fidesz megszelídítésére annyira sikeresek voltak, hogy a felfüggesztés óta eltelt másfél évben eljutottunk a sorosozástól és junckerezéstől a „farkasveremig” és a gestapózásig.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Még alsósként volt egy osztálytársam, nevezzük mondjuk Jancsinak. Jancsi kedvenc hobbija az volt, hogy mondjuk olvasásóra közben lefekszik a szőnyegre, és elkezd ott ordítva fetrengeni. Ilyenkor természetesen mindenki Jancsira figyelt, hiszen az általa nyújtott showműsor mindig érdekesebb volt, mint a Gőgös Gúnár Gedeon, csakhogy persze amíg ő fetrengett, mi addig sem tanultunk olvasni.

 

„Jancsi, azonnal hagyd abba, és ülj vissza a helyedre!” – utasították néha rendre a tanáraink a kis rendbontót, aki erre rá sem hederített. Egy dolog működött csak: az osztályfőnöki figyelmeztetés belengetése, vagy az anyuka behívásával való fenyegetőzés, ilyenkor Jancsi szépen visszaült a helyére, elővette a legjobb modorát és csendben maradt jópár percig, mígnem úgy nem érezte, hogy lehet az egészet elölről kezdeni.

 

Teltek-múltak az órák, napok, hetek, Jancsi pedig velünk maradt. Mi tagadás, a show színt vitt a szürke iskolai hétköznapokba, és bizony olvasni is megtanultunk végül valahogy, de az osztály teljesítményét Jancsi jelenléte finoman szólva sem segítette.

 

Persze a nyolcéves Jancsit kissé igazságtalan is lenne hibáztatni, hiszen nyolcévesen valamennyire mindenki hülye volt, csak volt, aki csendben, és volt, aki hangosabban. Az már kínosabb, ha egy kormányzó politikai párt viselkedik úgy, mint az egyszeri Jancsink, annál pedig már kevés kínosabb helyzet van, amikor az európai politika legbefolyásosabb pártcsaládja ugyanolyan tehetetlenül áll szemben a Jancsi-szindrómával, mint az alma materem.

 

Hogy mi a véleményem szijjártói vagy vargajuditi háborús magyar kül- és Európa-politikáról, többször is leírtam már: soha semmi jó nem fog abból kisülni, hogyha Magyarország legközelebbi gazdasági és potenciális politikai partnereire agresszívan krahácsol,

 

az Európai Tanács helyett a „Farkasverembe” megy, tárgyalás helyett „partraszáll”, öltöny helyett rohamsisakban érkezik.

 

Az igazi probléma európai szempontból azonban nem is az, hogy a magyar kormány meg a Fidesz az Európai Parlamentben – s kiváltképp a Fidesz delegációvezetője, Deutsch Tamás – úgy viselkedik, mint Jancsika olvasásórán, hanem az, ha az „osztályfőnök” évek után is csak csendben szemet huny az egész „osztály” működését veszélyeztető rendbontó hangoskodása felett.

 

Ez a cikk tehát nem is annyira a Fidesz, mintsem az Európai Néppárt kritikája. Azé a Néppárté ugyebár, amelyik az osztrák néppárti Othmar Karas indítványa alapján szerdán szavazott volna a néppárti frakcióvezető „brüsszeli bajor” Manfred Webert a Gestapóhoz és az ávósokhoz hasonlító Deutsch Tamás kizárásáról a frakcióból, de az indítványt a német kereszténydemokraták közbenjárására sikerült odáig puhítani, hogy Deutsch Tamást „csak” az EPP-n belüli felszólalási idejétől fosztották meg, meg attól, hogy Deutsch a Néppárt nevében bármilyen parlamenti tisztséget viselhessen. Emellett felszólították a többi fideszest, hogy valljanak színt, hogy a politikai meggyőződéseik összhangban vannak-e még a néppárti értékekkel.

 

Ez azért valahol nagyon aranyos az EPP-től,

 

főleg azután, hogy Orbán Viktor szerint a Néppárt „a genderideológia karjaiba hullott” és marxistákat éltet, majd azt is felvetette, hogy a Fidesz az EPP-vel a jövőben inkább egy lazább együttműködés keretein belül működjön együtt.

 

Bizonyos tekintetben persze a Néppártot is meg lehet érteni: egy német CDU-s politikus számára egyszerűen elképzelhetetlen az olyasfajta hangnem, amivel a Fidesz jó ideje az európai politikához viszonyul. Neki az európai politika sokkal inkább a kesztyűs kézről, sokpárti kompromisszumokról, finom ejnyebejnyéről és win-win szituációkról szól, hiszen ilyet nemhogy a saját politikai szövetségesei fejéhez nem vágna egy épkézláb képviselő (pláne egy delegációvezető!), de még a politikai ellenfelei fejéhez sem.  Még akkor is, ha Deutsch Tamás gestapózós interjúja a magyarországi úri közönségnek szólt, és nem Brüsszelnek. Csakhogy a még mindig kompromisszumot és együttműködési pontokat kereső EPP-sek nem ismerik fel:

 

Deutsch Tamás képében egy igazi feketeöves Jancsikával van dolguk.

 

A mindig bátor, fáradhatatlanul „a magyar érdekeket” képviselő, és minden kinyilatkoztatását egy magabiztos „ennyi”-vel záró Deutsch ugyanis az osztályfőnöki figyelmeztetés belengetésére szépen levette a rohamsisakját, nyakkendőt kötött, visszaült a padba, és bocsánatot kért.

 

 

Deutschból egy csapásra mintadiák lett, a németek pedig elmosolyodtak: látjátok, van remény, lehet velük tárgyalni.

 

Ha így lenne, én lennék a legboldogabb. Nem szeretem, ahogyan a kormány a szövetségeseit kezeli, szeretem viszont Magyarországot. Ezért sem akarom, hogy Magyarország legyen Európa „Jancsija”. Sok pénzt mégsem mernék rátenni, hogy a hirtelen lett mintadiák pár hónapon belül nem köti ki ismét a nyakkendőjét, nem húzza vissza a sisakját, és nem kezd ismét karddal hadonászni a szövetségesei felé.

 

A Fidesz Néppárt-beli felfüggesztéséhez az kellett, hogy az EP-választás előtt a magyar kormány junckerezve-sorosozva „informálja” az embereket, hogy vajon mire készül Brüsszel. A felfüggesztés akkor határozatlan időre szólt, egészen pontosan addig, amíg a Fidesz vissza nem tér a Néppárt által képviselt irányvonalhoz.

 

Ez olyannyira sikerült, hogy másfél év alatt eljutottunk a Farkasveremig, a D-Dayig, a gestapózásig és ávózásig.

 

Innentől kezdve a Fidesz már azt is megúszná, ha Demeter Szilárd megírná, hogy Soros gázkamrájában az Európai Néppárt a Zyklon-B.

 

Olvasnál még Illés Gergőtől az Azonnalin? Ide kattints!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás