+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. február 18. kedd, 14:29
Már nem arról beszél a magyar kormányfő, hogy milyen közel volt a Fidesz az EPP-ből való kilépéshez, inkább egy nagyszabású belső vitát kezdeményezne a jobboldali pártcsaládban.

Úgy látszik, stratégiát váltott a Fidesz az Európai Néppárttal való konfliktusuk ügyében: míg eddig inkább arról esett szó, hogy mennyire közel kerültek ahhoz, hogy otthagyják az európai kereszténydemokrata pártcsaládot, mostanában inkább arra helyezi a hangsúlyt a magyar kormánypárt, hogy egy belső vitára van szükség arról, hogy merre is haladjon tovább az EPP.

 

Kilépés helyett vita a Néppárt jövőjéről?

 

Ennek szükségességéről a Helyzetnek, az Azonnali podcastjének múlt pénteki adásában már beszélt a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője, Deutsch Tamás, most viszont Orbán memoranduma is ezt erősíti. Ezt Novák Katalin családügyi államtitkár posztolta kedden délután Facebook-oldalára mind magyarul, mind angolul, és ezzel a felhívással fordult Orbán Viktor miniszterelnök a Néppárt vezetéséhez.

 

A hárompontos tájékoztató első részében Orbán az EPP-t és annak korábbi sikereit ajnározza.

 

Felsorolja, hogy milyen fontos szerepet is játszottak a közéleti vitákban az EPP-tagok, milyen nagy szerepük volt a Szovjetunió kiszorításában Közép-Európából, és milyen eltökélten védte a demokráciapárti, antikommunista, piacmárti, antimarxista nézeteket. Az EPP Orbán szerint „nemzeti egységre építő, szubszidiaritáspárti, bürokráciaellenes, keresztény inspirációjú, egy férfi és egy nő szövetségére épülő házasság és a keresztény családmodell híve és hangos képviselője volt”, és 2011-ben még annyira sikeres volt, hogy tagpártjai 16 kormányfőt adtak és 271 EP-képviselőjük volt.

 

 

„Mára azonban minden megváltozott”

 

– kezdi a vészjósló, második részét levelének Orbán, amiben viszont már keményen ostorozza a politikai szövetséges Néppártot. Többek között azzal, hogy mára már csak 9 miniszterelnököt ad, az EP-ben is csak 187 fős a néppárti frakció, és a legtöbb EPP-s kormány koalíciós. „Az Európában súlyos örökséget hagyó kommunizmussal és marxizmussal szembeni fellépés helyett Fidel Castrót és Karl Marxot éltetjük”, „egalitárius, szocialisztikus társadalomelméleteket karolunk fel” – fogalmazott.

 

Azt is kritizálta, hogy az EPP feladta az egy nő és egy férfi házasságára épülő családmodellt, és „a genderideológia karjába hanyatlott”,

 

a gyermekek születésének támogatása helyett pedig „a tömeges migrációban látja a népesedési problémákra való megoldást”.

 

„Ezek vagyunk ma mi, az Európai Néppárt” – teszi hozzá, mondván, hogy az EPP nem vállalja a küzdelmet a balliberális szellemi körökkel és az általa befolyásolt médiával, centrista, baloldali irányba csúszó pártszövetséggé vált, és kompromisszumpolitikát folytat.

 

És mi erre a kérdésre Orbán Viktor megoldása?

 

A kormányfő szerint szükség lenne egy EPP jövőjéről szóló vitára, amire mindeddig nem került sor, most viszont kellene. „Ezért mi azt javasoljuk pártcsaládunk tagpártjainak, hogy fontolják meg az EPP stratégiai irányvonalának módosítását” – írja Orbán. Szerinte ismét szorosabb szövetségre lenne szükség a nemzeti-konzervatív ECR frakcióval,

 

a törökökkel és oroszokkal is keresni kell a szövetségeket, valamint az amerikai republikánusokra is természetes szövetségesként kell tekinteni,

 

ahogyan azt korábban Wilfried Martens, az EPP 1990-től 2013-as haláláig szolgáló elnöke is tette. A memorandumot Orbán azzal zárta, hogy bár fontos az egység, de „ehhez csak őszinte belső vitákon keresztül juthatunk el”.

 

BORÍTÓKÉP: EPP Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néppárti EP-képviselő is aláírta az ezt szorgalmazó petíciót.

Január végén szatirikus cikkben képzeltük el, hogyan kezeli majd a hazai média és politika a koronavírus megjelenését. Mivel már benne vagyunk, nézzük meg, miben lett igazunk!

A személyi jövedelemadónk 1 százalékáról május 20-ig rendelkezhetünk, és könnyen segíthetünk belőle a koronavírus elleni harcban: szinte minden kórháznak van alapítványa, ahová adakozhatunk.

Az intenzíven fekvők 45 százaléka pedig 60 év alatti: már csak ezért is érdemes nem csak az időseknek komolyan venni a korlátozásokat.

A határok zárva, a gondozói ágazat létszámhiánya fenyegető. Alsó-Ausztria úgy reagál a kialakult szituációra, hogy Romániából, valamint Bulgáriából hozatja be a szükséges gondozói személyzetet. Repülőn.

Az Ékszer TV munkatársai ráadásul úgy hirdették, hogy 60 ezer forintról árazták le az így is aranyáron mért termékeket.

Néha már úgy érzed, kívülről fújsz mindent, amit a koronavírusról lehet tudni? Akkor itt az ideje bizonyítani!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás