Íme, a Fidesz „programja”: migránsozás hét pontban

Szerző: Hutter Marianna
2019.04.05. 16:57

Ha elhitted, hogy a Fidesznek idén tényleg lesz választási programja, rossz hírünk van. A kormánypártnak érdemi elképzelések helyett mindössze hét pontot sikerült összehoznia. Persze mind a hét a migránsokkal kapcsolatos. Azért a programbemutatón Orbán ütötte a Fidesz saját pártcsaládját, a Néppártot is, Manfred Weber csúcsjelöltet pedig lebrüsszelibajorozta.

Íme, a Fidesz „programja”: migránsozás hét pontban

Aki azt várta, hogy a Fidesznek ezúttal hosszú évek óta először tényleg sikerül összehoznia valami programfélét annak csalódnia kellett: mindössze hét pontot sorolt fel Orbán Viktor a kormánypárt európai parlamenti választási programbemutatóján. (Aki meg azt várta – mint az Azonnali stábja – hogy fideszes politikusok közelébe juthat, netán beszélhet velük, az is szomorkodhatott, ugyanis az újságírókat szalaggal és azt felügyelő biztonsági őrökkel különítették el a rendezvény vendégeitől.)

Íme tehát a Fidesz programnak titulált hét pontja:

1. A migráció kezelését el kell venni a „brüsszeli bürokratáktól” és visszaadni a nemzeti kormányoknak;


2. Világosan ki kell mondani, hogy egy ország se lehessen kötelezhető migránsok befogadására;


3. Senkit ne engedjenek be Európába érvényes igazolványok nélkül;


4. Szüntessék meg a „migránskártyákat” és a „migránsvízumot”;


5. Brüsszel ne adjon több pénzt „Soros György bevándorlást segítő szervezeteinek”;


6. Senkit ne érjen hátrányos megkülönböztetés azért európában, mert keresztény;


7. Az EP és az Európai Tanács döntsön úgy, hogy bevándorlást ellenző vezetők álljanak az intézmények élén.

Talán nem meglepő, hogy a miniszterelnök a sorosozó pontért kapta a legnagyobb tapsot a hallgatóságtól.

Egyébként Orbán Viktor Hosszú Katinkát idézve azt mondta: szép dolog, hogy az embernek van néhány olimpiai aranyérme, meg magabiztos, de mikor az ember fellép a rajtkőre, csak az éppen aktuális verseny számít, a korábbi eredmények nem.

„Izgalmas aktualitásnak nevezte” a Néppárt és a Fidesz viszonyát – ami most ott tart, hogy a Fideszt a saját beleegyezésével felfüggesztették a pártcsaládban –, amivel kapcsolatban megjegyezte: 

„világosan elmondtuk, hogy a mi jövőnkről mi döntünk, és nem az Európai Néppárt”.

Szerinte a választás után majd meglátják, hogy merre fordul a Néppárt, most úgy tűnik, hogy balra, „a bevándorlók Európájának” irányába. „Ha ez így lesz, biztosak lehettek benne, hogy nem fogjuk követni” – ígérte a jelenlévőknek. A „kedélyeket és a nemzeti önérzetet borzoló Weber-nyilatkozatok” ellenére továbbra is türelmet kért azokról, akik azt kérik a Fidesztől, hogy „kifelé”; majd a megfelelő időben döntenek – mondta.

A miniszterelnök korábbi gondolatát megismételve azt mondta: Brüsszelben létezik egy buborék, ami elszakadt a való élettől, ami a tagállamban zajlik, a realitásokat nem akarja figyelembe venni. Ezért fordulhat elő, hogy a katolikus bajor Weber sértegetheti a magyarokat.

Egy brüsszeli bajor tehet ilyet, egy müncheni soha nem tenne

– mondta.

Orbán Viktor egyébként egy századvéges közvéleménykutatást is ismertetett. Eszerint  az Európai Unió lakossága elvesztette a hitét abban, hogy a következő generációk jobban fognak élni, mint a mostaniaknak, „az európai álom megtört”. Azok aránya, akik szerint nem fognak jobban élni a következő generációk a franciáknál 68 százalék, Ausztriában 57 százalék, Németországban 52 százalék. Ezzel szemben ez Magyarországon csak 26 százalék. Sőt: a magyarok közel fele ma azt gondolja, hogy a gyerekeik és unokáik jobban fognak élni.

A kormányfő úgy vélte, azzal is szembe kell nézni, hogy a népvándorlások soha sem békés természetűek, hiszen olyan helyet akarnak elfoglalni a bevándorlók, ahol már élnek. Jelenleg a legveszélyeztetettebb célpont Európa, ennek legfőbb oka, hogy sokkal több gyerek születik a kontinensen kívül, mint Európában. Hogy miért nem születnek nagyobb számban gyerekek Európában, azt azzal magyarázta a kormányfő:

a kontinens identitászavarral küzd.

Mutassuk meg, hogy nem a brüsszeli bürokraták, hanem az emberek mondják ki a végső szót! – buzdított részvételre az EP-választáson Orbán Viktor beszédét lezárva.

A rendezvényen felszólalt még Trócsányi László igazságügyi miniszter és fideszes EP-listavezető, Szijjártó Péter külügyminiszter és Szájer József, a Fidesz EP-delegációvezetője, valós programot azonban ők sem hirdettek, csak felmondták a szokásos lózungokat.

FOTÓ: Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek