Nincs nekem erre időm! – üzeni az ellene szervezkedő néppártiaknak Orbán

Szerző: Illés Gergő
2020.04.03. 13:50

Csütörtök tizenhárom EPP-tagpárt szólított fel a Fidesz kizárására a pártcsaládból, Orbán azt mondja, most a magyar embereket védi, ezért nincs ideje erről beszélni.

Nincs nekem erre időm! – üzeni az ellene szervezkedő néppártiaknak Orbán

Válaszlevelet küldött Antonio López-Istúriz White-nak, az Európai Néppárt spanyol főtitkárának Orbán Viktor miniszterelnök pénteken – minderről nem a levél aláírója, hanem Novák Katalin családügyi államtitkár és Fidesz-alelnök számolt be Twitter-oldalán. Orbán arra válaszolt, hogy csütörtökön tizenhárom EPP-tagpárt is levelet fogalmazott meg a Néppárt vezetésének arról, hogy zárják ki az ott a felfüggesztés miatt már eleve nem is teljes jogú tag Fideszt az Országgyűlésben hétfőn elfogadott felhatalmazási (vagy koronavírus-) törvény miatt.

Orbán levelében arról ír, „a világunk a feje tetejére állt”, és a miniszterelnökök és pártelnökök világszerte mind arra koncentrálnak, hogy hatékony és időszerű döntéseket hozzanak meg, ezzel életeket mentsenek és megvédjék az állampolgáraik egészségét és biztonságát.

„Nehezen tudom elképzelni, hogy másoknak van ideje ilyenkor fantáziálni más országok szándékairól” – tette hozzá, elmondva, hogy ez „luxus ezekben a napokban”.

„Minden tisztelettel, nekem nincs időm erre! Kész vagyok bármilyen ügyet átbeszélni, ha a világjárványnak vége.

Mindaddig viszont minden erőmet kizárólag arra fordítom, hogy a magyarok életét próbáljam megmenteni, és az Alaptörvény rendelkezései szerint olyan döntéseket készítsek elő, amelyek segítik az ország társadalmi és gazdasági felépülését” – írja a miniszterelnök a főtitkárnak címzett üzenetében.

ORBÁN LEVELE
Végezetül hozzáteszi: azt javasolja, hogy mindenki így járjon el a maga országában.

Az Azonnali csütörtökön beszámolt a néppárti elnökök a Fidesz kizárására irányuló törekvéséről: a tizenhárom pártelnök nem valószínű, hogy sikerrel jár mindaddig, amíg a nagyobb és jobban beágyazott tagpártok – például a német CDU és CSU – be nem állnak a kezdeményezés mögé, ennek ugyanakkor egyelőre semmi jele. A tizenhárom tagpárt tiltakozása mindenesetre elég lehet ahhoz, hogy a világjárvány befejeztével újra napirendre kerüljön a jelenleg a Néppártban felfüggesztett Fidesz helyzete.

Bár Orbán pénteki levelében arról ír, hogy most minden erejét a magyarok védelmére fordítja,

annyira azért nincs ellenére, hogy szabadidejében a Néppárt elnökét, a lengyel Donald Tuskot fúrja.

Az Azonnali itthon elsőként számolt be Orbán többek közt Markus Söder bajor tartományi miniszterelnöknek és CSU-elnöknek és Annegret Kramp-Karrenbauernek, a CDU-elnökének küldött kiszivárgott leveléről, melyben a magyar miniszterelnök Tuskot azzal vádolja, hogy megosztja az EPP-t, „azt a lengyel belpolitikai játékok terepévé teszi”, ezért arra kéri a befolyásosabb néppárti pártelnököket, hogy térítsék jobb belátásra a jobbközép pártcsalád elnökét.

A Néppártot eleve jobbra tolni akaró, a tőle jobboldalra lévő EP-frakciókkal és pártokkal szorosabb együttműködést ápolni akaró Orbán szerint Tusk az európai liberálisok és baloldaliak nyelvét használja, és a Néppárt hitelességét kockáztatja.

BORÍTÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek