+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. április 3. péntek, 13:50
Csütörtök tizenhárom EPP-tagpárt szólított fel a Fidesz kizárására a pártcsaládból, Orbán azt mondja, most a magyar embereket védi, ezért nincs ideje erről beszélni.

Válaszlevelet küldött Antonio López-Istúriz White-nak, az Európai Néppárt spanyol főtitkárának Orbán Viktor miniszterelnök pénteken – minderről nem a levél aláírója, hanem Novák Katalin családügyi államtitkár és Fidesz-alelnök számolt be Twitter-oldalán. Orbán arra válaszolt, hogy csütörtökön tizenhárom EPP-tagpárt is levelet fogalmazott meg a Néppárt vezetésének arról, hogy zárják ki az ott a felfüggesztés miatt már eleve nem is teljes jogú tag Fideszt az Országgyűlésben hétfőn elfogadott felhatalmazási (vagy koronavírus-) törvény miatt.

 

Orbán levelében arról ír, „a világunk a feje tetejére állt”, és a miniszterelnökök és pártelnökök világszerte mind arra koncentrálnak, hogy hatékony és időszerű döntéseket hozzanak meg, ezzel életeket mentsenek és megvédjék az állampolgáraik egészségét és biztonságát.

 

„Nehezen tudom elképzelni, hogy másoknak van ideje ilyenkor fantáziálni más országok szándékairól” – tette hozzá, elmondva, hogy ez „luxus ezekben a napokban”.

 

„Minden tisztelettel, nekem nincs időm erre! Kész vagyok bármilyen ügyet átbeszélni, ha a világjárványnak vége.

 

Mindaddig viszont minden erőmet kizárólag arra fordítom, hogy a magyarok életét próbáljam megmenteni, és az Alaptörvény rendelkezései szerint olyan döntéseket készítsek elő, amelyek segítik az ország társadalmi és gazdasági felépülését” – írja a miniszterelnök a főtitkárnak címzett üzenetében.

 

ORBÁN LEVELE

 

Végezetül hozzáteszi: azt javasolja, hogy mindenki így járjon el a maga országában.

 

Az Azonnali csütörtökön beszámolt a néppárti elnökök a Fidesz kizárására irányuló törekvéséről: a tizenhárom pártelnök nem valószínű, hogy sikerrel jár mindaddig, amíg a nagyobb és jobban beágyazott tagpártok – például a német CDU és CSU – be nem állnak a kezdeményezés mögé, ennek ugyanakkor egyelőre semmi jele. A tizenhárom tagpárt tiltakozása mindenesetre elég lehet ahhoz, hogy a világjárvány befejeztével újra napirendre kerüljön a jelenleg a Néppártban felfüggesztett Fidesz helyzete.

 

Bár Orbán pénteki levelében arról ír, hogy most minden erejét a magyarok védelmére fordítja,

 

annyira azért nincs ellenére, hogy szabadidejében a Néppárt elnökét, a lengyel Donald Tuskot fúrja.

 

Az Azonnali itthon elsőként számolt be Orbán többek közt Markus Söder bajor tartományi miniszterelnöknek és CSU-elnöknek és Annegret Kramp-Karrenbauernek, a CDU-elnökének küldött kiszivárgott leveléről, melyben a magyar miniszterelnök Tuskot azzal vádolja, hogy megosztja az EPP-t, „azt a lengyel belpolitikai játékok terepévé teszi”, ezért arra kéri a befolyásosabb néppárti pártelnököket, hogy térítsék jobb belátásra a jobbközép pártcsalád elnökét.

 

A Néppártot eleve jobbra tolni akaró, a tőle jobboldalra lévő EP-frakciókkal és pártokkal szorosabb együttműködést ápolni akaró Orbán szerint Tusk az európai liberálisok és baloldaliak nyelvét használja, és a Néppárt hitelességét kockáztatja.

 

BORÍTÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás