A Fidesznél pattog a labda a néppárti tagság ügyében – Manfred Weber az Azonnalinak

Szerző: Illés Gergő
2019.11.26. 13:41

Az EPP frakcióvezetője szerint pártcsaládja kész a párbeszédre a Fidesszel, az pedig ha akarja, még mindig tisztázhatja magát, habár a CEU ügyében még mindig nem kaptak világos válaszokat.

A Fidesznél pattog a labda a néppárti tagság ügyében – Manfred Weber az Azonnalinak

Budapestnél pattog a labda, a Fidesznek pedig még van lehetősége arra, hogy tisztázza magát, és végül bennmaradhasson az Európai Néppártban – erről beszélt az Azonnalinak kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésekor Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője.

Azért voltunk különösen kíváncsiak Weber kommentjeire a Fidesszel kapcsolatban, mert már az EPP múlt heti, zágrábi kongresszusán is sok szó esett a magyar kormánypárt helyzetéről: Donald Tusk, a pártcsalád új elnöke egyértelműen üzent a pártnak azzal, mikor azt mondta, hogy a rend és biztonság nem zárják ki a polgári szabadságjogok, a jogállamiság, a közéleti tisztesség biztosítását, 

aki pedig ezt képtelen elfogadni, „az de facto kizárja magát a családunkból”.

Persze Tusk ragaszkodott hozzá, hogy kijelentése nem közvetlenül a Fidesznek, hanem úgy általában az összes EPP-tagpártnak szólt. Mindenesetre az Azonnalinak Zágrábban több magasrangú néppárti tisztségviselő is beszélt arról névtelenül, hogy a Fidesz teljesen elszigetelte magát a pártcsaládban, befolyása a nullával egyenlő, és ha Orbánék el is mentek volna a zágrábi kongresszusra, akkor is legfeljebb a sarokban ücsörögtek volna.

Manfred Webert, a néppárti frakció vezetőjét ezért sajtótájékoztatója után kérdezte arról az Azonnali, hogy valóban ennyire elszigetelődött volna-e a Fidesz a Néppártban. A frakcióvezető úgy felelt, „az Európai Néppárt közös értékeken alapszik azzal kapcsolatban, hogy hogyan is kell kinéznie egy modern társadalomnak”. Itt pedig felmerülnek kérdések a Fidesszel kapcsolatban, ugyanakkor a pártnak „még van lehetősége arra, hogy tisztázzák ezeket”.

„De ez Budapesten múlik, Budapestnél pattog a labda”

– üzent a bajor politikus Orbánéknak.

Hozzátette: ahogy azt Donald Tusk már Zágrábban is leszögezte, a néppárti három bölcs január végéig elkészíti a Fideszről szóló jelentését, ők vizsgálják meg ugyanis részletesebben a párt helyzetét az EPP-n belül.

„Már az egész folyamat utolsó hónapjaiban vagyunk, azután pedig döntünk”

– fogalmazott.

A 2019-es EP-választási kampányban a Néppárt csúcsjelöltjeként tevékenykedő Webert arról is megkérdeztük, hogy szerinte tett-e bármi pozitívat az EPP-vel megbékélés érdekében a Fidesz az utóbbi időben. A politikus úgy felelt,

értékelte, hogy az EP-választási kampányban „a magyar kormány leállította a Néppárt elleni vádaskodást” és „az EU-ellenes kampányát”.

De még ezek mellett is „számos kérdés lóg a levegőben, hiszen nem tisztázott még a CEU helyzete sem” – fogalmazott Weber, aki szerint pártja kész a párbeszédre, elvégre fő céljuk az, hogy „összehozzák Európát”.

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament (2019)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek