+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. január 18. hétfő, 08:45
Armin Laschet a merkeli politikát viszi tovább az Európai Néppárt Fideszhez való viszonyában is.

Bár a CDU tisztújítása előtt Manfred Weber, az Európai Parlamentben az Európai Néppárt bajor CSU-s frakcióvezetője azt nyilatkozta, hogy a CDU új elnökének az első dolga lesz Brüsszelben eldönteni, kizárják-e végre a most egyelőre felfüggesztett státuszban lévő Fideszt az Európai Néppártból, sem az eddigi tapasztalatok, sem a frissen megválasztott CDU-elnök, Armin Laschet szavai alapján nem várható radikális változás e téren.

 

Laschet a ZDF közszolgálati televíziónak azt mondta, nehéz tárgyalásokra számít a régóta elhúzódó konfliktusban.

 

„Úgy gondolom, hogy a magyarokra és a lengyelekre is szükségünk van az Európai Unióban. Nem akarom, hogy a radikális jobboldal felé sodródjanak. Az Európai Néppártnak azonban világos feltételei vannak. Ezeket meg fogjuk követelni Orbán Viktortól”

 

– fogalmazott az új CDU-elnök.

 

A magyar miniszterelnök levélben gratulált Laschetnek a pártelnökké választásához. 

 

„Meggyőződésem, hogy a Fidesz és a CDU komoly hagyományokkal bíró együttműködése az elmúlt két és fél évtizedben nagymértékben hozzájárult a magyar-német kapcsolatok fejlődéséhez, országaink kiemelkedő gazdasági sikereihez” – írja Orbán Viktor, aki „várakozással tekint” a közös munka elé, és biztosítja Laschetet, hogy

 

„kölcsönös tiszteleten alapuló, pragmatikus együttműködésünk továbbvitelében a jövőben is számíthat jómagam és a Fidesz támogatására”.

 

A kölcsönös tiszteletről érdemes tudni, hogy a kormánysajtóban a merkeli CDU-ra egy kormányközeli politológus által tavaly decemberben használt „szélkakas” jelző viszonylag enyhe (és Németországról is kifejezetten torz képet festenek, ahogy azt Hettyey András Németország-szakértő megírta nemrég az Azonnalin). Ahogy azt is, hogy a Fidesz-közeli médiában a szombati kongresszus előtt alapvetően Friedrich Merzet preferálták a megszólalók. Egy Magyar Nemzetben megjelent véleménycikkben például volt már szó „Merkel pórázán lihegő migránsbarát” Laschetről, de miután pont őt választotta meg elnöknek a CDU, jött az Alapjogokért Központ, és az új elnök megválasztását követően közölte: „magyar szempontból Laschet a legjobb választás”.

 

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke mindenesetre nagy reményeket fűz a Fidesz ügyében az új CDU-elnökhöz – írja a Politico. „Itt az ideje, hogy bátran megvédjük értékeinket” – mondta az Orbánékat régóta kizárni akaró Tusk még a tisztújítás eredményének kihirdetése előtt a CDU digitális konferenciáján.

 

A Politico azonban arra is emlékeztet, hogy az CDU-tisztújítás már a sokadik olyan dolog, amire az EPP-nél azt mondták, még meg kell őket várni, hogy aztán dönteni lehessen végre a Fidesz ügyében. Decemberben ilyen volt az uniós büdzsé ügye, 2019-ben pedig az EP-választás, ezért a lap újságírója, Florian Eder sem számít arra, hogy döntés születik a Fidesz kizárásáról.

 

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás