+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. január 18. hétfő, 08:45
Armin Laschet a merkeli politikát viszi tovább az Európai Néppárt Fideszhez való viszonyában is.

Bár a CDU tisztújítása előtt Manfred Weber, az Európai Parlamentben az Európai Néppárt bajor CSU-s frakcióvezetője azt nyilatkozta, hogy a CDU új elnökének az első dolga lesz Brüsszelben eldönteni, kizárják-e végre a most egyelőre felfüggesztett státuszban lévő Fideszt az Európai Néppártból, sem az eddigi tapasztalatok, sem a frissen megválasztott CDU-elnök, Armin Laschet szavai alapján nem várható radikális változás e téren.

 

Laschet a ZDF közszolgálati televíziónak azt mondta, nehéz tárgyalásokra számít a régóta elhúzódó konfliktusban.

 

„Úgy gondolom, hogy a magyarokra és a lengyelekre is szükségünk van az Európai Unióban. Nem akarom, hogy a radikális jobboldal felé sodródjanak. Az Európai Néppártnak azonban világos feltételei vannak. Ezeket meg fogjuk követelni Orbán Viktortól”

 

– fogalmazott az új CDU-elnök.

 

A magyar miniszterelnök levélben gratulált Laschetnek a pártelnökké választásához. 

 

„Meggyőződésem, hogy a Fidesz és a CDU komoly hagyományokkal bíró együttműködése az elmúlt két és fél évtizedben nagymértékben hozzájárult a magyar-német kapcsolatok fejlődéséhez, országaink kiemelkedő gazdasági sikereihez” – írja Orbán Viktor, aki „várakozással tekint” a közös munka elé, és biztosítja Laschetet, hogy

 

„kölcsönös tiszteleten alapuló, pragmatikus együttműködésünk továbbvitelében a jövőben is számíthat jómagam és a Fidesz támogatására”.

 

A kölcsönös tiszteletről érdemes tudni, hogy a kormánysajtóban a merkeli CDU-ra egy kormányközeli politológus által tavaly decemberben használt „szélkakas” jelző viszonylag enyhe (és Németországról is kifejezetten torz képet festenek, ahogy azt Hettyey András Németország-szakértő megírta nemrég az Azonnalin). Ahogy azt is, hogy a Fidesz-közeli médiában a szombati kongresszus előtt alapvetően Friedrich Merzet preferálták a megszólalók. Egy Magyar Nemzetben megjelent véleménycikkben például volt már szó „Merkel pórázán lihegő migránsbarát” Laschetről, de miután pont őt választotta meg elnöknek a CDU, jött az Alapjogokért Központ, és az új elnök megválasztását követően közölte: „magyar szempontból Laschet a legjobb választás”.

 

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke mindenesetre nagy reményeket fűz a Fidesz ügyében az új CDU-elnökhöz – írja a Politico. „Itt az ideje, hogy bátran megvédjük értékeinket” – mondta az Orbánékat régóta kizárni akaró Tusk még a tisztújítás eredményének kihirdetése előtt a CDU digitális konferenciáján.

 

A Politico azonban arra is emlékeztet, hogy az CDU-tisztújítás már a sokadik olyan dolog, amire az EPP-nél azt mondták, még meg kell őket várni, hogy aztán dönteni lehessen végre a Fidesz ügyében. Decemberben ilyen volt az uniós büdzsé ügye, 2019-ben pedig az EP-választás, ezért a lap újságírója, Florian Eder sem számít arra, hogy döntés születik a Fidesz kizárásáról.

 

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

Egy amerikai középiskolai fúvószenekarban megvalósított megoldás kétségtelenül kényelmetlen, de az igazgató szerint a gyerekek legalább
újra együtt zenélhetnek.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás