Manfred Weber: Nem kell tanács Orbántól arról, hogyan kell választást nyerni

2020.01.14. 12:50

Az Európai Néppárt frakcióvezetője elhárította a Fidesz jövőjével kapcsolatos kérdéseinket Strasbourgban azzal, hogy ez nem a frakció, hanem a pártcsalád döntése, de szerinte eleve nincs Orbánnak túl sok mozgástere.

Manfred Weber: Nem kell tanács Orbántól arról, hogyan kell választást nyerni
„Ha a Fidesz tagja szeretne maradni a Néppártnak, akkor tisztáznia kell, hogy ragaszkodik-e a Néppárt alapelveihez”

– mondta Manfred Weber, az EPP bajor frakcióvezetője kedd délelőtt, az Európai Parlament strasbourgi épületében tartott szokásos sajtótájékoztatóján.

A frakcióvezető azonban még nem akar a Fidesz jövőjéről beszélni, mert szerinte még csak a magyar kormánypárt EPP-beli tagságát vizsgáló eljárás elején járnak, először meg kell várni, hogy a három bölcs jelentése mit ír. Weber az Azonnali kérdését, miszerint akkor létezik-e már a jelentés – a Népszava információi szerint igen, és már a Néppártot vezető Donald Tusk asztalán van –, azzal hárította, hogy mivel ez a pártcsalád ügye, ezért ezt nem tudja és nem is akarja se megcáfolni, se megerősíteni.

Orbán Viktornak mégsincs akkora mozgástere

Újságírói kérdésre Weber kifejtette, hogy a néppárti frakció fideszes tagjai megbízható EP-képviselők, akik hozzájárulnak a Néppárt munkájához, de alapvetően nem ez fogja befolyásolni a Fidesz EPP-beli tagságát, hanem az, hogy a Fidesz hajlandó-e tisztázni magát és elfogadni a néppárti alapelveket és értékeket. „Alapvetően a mi elveink és értékeink alapján kell megbeszélni a Fidesz tagságát. A pártcsalád túlnyomó többsége tudja, hogy mit jelent a kereszténydemokrácia, és egyértelmű elvárásaik is vannak a Fidesszel szemben” – tette hozzá.

Weber azzal kapcsolatosan, hogy Orbán Viktor szerint a Néppártnak vissza kéne térnie a „tiszta konzervatív elveihez”, azt reagálta, hogy a jobbközép pártcsalád megnyerte az EP-választást, és a Fideszen túli tagjai is jó eredményeket értek el,

így nem gondolja azt, hogy tanácsot kell kérnie ahhoz, hogyan kellene választásokat nyerni.

Például a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) május 26-án 40,7 százalékot szerzett, 0,2 százalékponttal többet, mint a 2014-es EP-választáson. A bajorok listavezetője éppen Manfred Weber volt.

Ezenkívül Weber hozzátette, hogy Donald Tusk, a pártcsalád új elnöke a Néppárt november végi zágrábi kongresszusán már határozottan kifejtette a véleményét a Néppárt elveiről, amikor arról beszélt, hogy a rend és a biztonság nem zárhatja ki a polgári szabadságjogok, a jogállamiság és a közéleti tisztesség biztosítását, aki pedig ezt képtelen elfogadni „de facto kizárja magát a családunkból”.

A Fidesz EPP-beli tagságát még tavaly márciusban függesztették fel, amíg a párttal szemben indított vizsgálat tart.

FOTÓ: Európai Parlament (2019)

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek