Manfred Weber: A CDU új elnökének első döntése lesz, hogy kizárják-e végre a Fideszt a Néppártból

Szerző: Renczes Ágoston
2021.01.11. 11:31

A német kereszténydemokraták szombati tisztújításán kiderül, ki lesz Annegret Kramp-Karrenbauer utódja a CDU élén. Weber szerint az új elnöknek Brüsszelben először Orbánékkal kell majd foglalkoznia.

Manfred Weber: A CDU új elnökének első döntése lesz, hogy kizárják-e végre a Fideszt a Néppártból

Manfred Weber, az Európai Parlamentben az Európai Néppárt bajor CSU-s frakcióvezetője a Politicónak nyilatkozott testvérpártjuk, a német kereszténydemokrata CDU szombati tisztújításáról. Weber szerint a szombaton megválasztandó

 

új CDU-elnöknek nagy felelőssége lesz annak eldöntésében, hogy Magyarország kormánypártja továbbra is az EPP-be tartozik-e majd,

 

és „ez minden bizonnyal az egyik első döntésük lesz”. Weber szerint az elmúlt hetek eseményei, különösen az uniós költségvetés jogállamisági mechanizmus miatti vétója „visszavetették az együttműködést”, ezért 2021-ben döntést kell hozni a Fidesz EPP-tagságáról. 

Weber egyébként a Merkel által kitaposott ösvényen való továbbhaladást és a folytonosságot hangsúlyozta, ami a Politico szerint Weber részéről a Merkelhez hasonló irányvonalat vivő, katolikus, észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök, Armin Laschet támogatását jelenti a másik két jelölttel, a jobbosabb CDU-t akaró Friedrich Merz-cel és az USA-val való erősebb együttműködést sürgető Norbert Röttgennel szemben.

Azonban sem a merkeli politika folytatása, sem egy esetleges új irány nem jelenti feltétlenül a Fidesszel szembeni eddigieknél keményebb fellépést: a magyar kormánypárt kizárása az EPP-ből lassan két éve, a pártcsaládban való felfüggesztése óta van napirenden, de eddig amikor a Fidesz kiverte a biztosítékot a néppártiaknál,

 

a belengetett szankciót a német politika mindig tompította:

 

legutóbb pont Manfred Weber szavainak a Gestapo és az ÁVO jelszavaihoz való hasonlítását úszta meg Deutsch Tamás a néppárti EP-frakcióból való kizárás helyett a frakciótagsággal járó minden jogától való megfosztással

Hogy mennyire a CDU-n múlik mindez, azt maga Gulyás Gergely mondta el tavaly ősszel egy lapinterjúban: „Azért vagyunk a Néppártban, mert Magyarországot erős kapcsolat fűzi Németországhoz és Ausztriához. Ha a CDU, a CSU és az ÖVP azt akarják, hogy maradjunk, fognak találni ehhez többséget. A németnyelvű pártok döntik ezt el.”

A CDU-elnök pozíciója hagyományosan a kancellárjelöltséget is jelenti, bár – ahogy azt az Azonnali is megírta – a papírformát felülírhatja, hogy a jelenleg Merkel után legnépszerűbb német politkus, Jens Spahn egészségügyi miniszter is elkezdett érdeklődni a kancellárjelöltség iránt, illetve Weber párttársa, a bajor miniszterelnök, a CSU-s Markus Söder neve is felmerült lehetséges kancellárjelöltként az őszi parlamenti választásra.

 

Hogy melyik CDU-elnökjelölt mit akar, és az milyen Európa-politikát és Orbánhoz való viszonyulást jelentene, itt foglalta össze nektek Techet Péter.

 

NYITÓKÉP: Kovács Zoltán / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek