Orbán annyira ráér a járvány alatt, hogy a Néppárt elnökét fúrja egy kiszivárgott levélben

Szerző: Bukovics Martin
2020.04.01. 21:29

Orbán arra panaszkodik a Néppárt prominenseinek, például a német CDU és CSU elnökeinek, hogy a pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Néppárt hitelességét kockáztatja.

Orbán annyira ráér a járvány alatt, hogy a Néppárt elnökét fúrja egy kiszivárgott levélben

Orbán Viktor a koronavírus-járványt nemcsak arra használja fel, hogy bevigyen egy komoly taktikai ütést a magyar ellenzéknek, hanem arra is, hogy az Európai Néppártban is felkavarja egy kicsit az állóvizet. Ebben az sem zavarja, hogy az általa vezetett Fidesz tagsága továbbra is fel van függesztve a jobbközép pártcsaládban, ahogy az sem, hogy még mindig folyik a Magyarország elleni 7-es cikkelyes eljárás az európai uniós alapértékek, főleg a jogállamiság megsértése miatt.

A magyar miniszterelnök egy levélben, amit Néppárt-tag pártok elnökeinek, így többek közt Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnöknek és Markus Söder CSU-elnöknek címzett, azt hánytorgatja fel, hogy Donald Tusk, az Európai Néppárt novemberben, a Fidesz büszke távollétében 93 százalékos többséggel megválasztott elnöke megosztja a pártcsaládot, „azt a lengyel belpolitikai játékok terepévé teszi”. (Tusk a legnagyobb ellenzéki pártot, a Néppárt-tag Polgári Platformot vezette, míg Orbán és holdudvara a nem Néppárt-tag lengyel kormánypárttal, a szociálkonzervatív Jog és Igazságosságal ápol szoros kapcsolatot.) Ezt onnan tudjuk, hogy a levelet valaki kiszivárogtatta a német Spiegel hetilapnak.

Orbán a levélben arról is ír, hogy szerinte Tusk az európai liberálisok és baloldaliak nyelvét használja, és a Néppárt hitelességét kockáztatja.

A Néppártot eleve jobbra kinyitni akaró Fidesz-elnök arra szólít fel benne minden Néppárt-beli pártelnököt, hogy térítsék jobb belátásra Tuskot, hogy a volt lengyel miniszterelnök „ne a megosztás magját szórja szét”, hanem ehelyett arra koncentráljon mindenki, ami most fontos: a koronavírus-válság megoldására. A CDU-elnök erre való felszólítása a német belpolitikát követők számára némi mosolygásra adhat okot, hiszen Annegret Kramp-Karrenbauer konkrétan saját pártját, a CDU-t sem bírta vezetni – utódlásáért már komoly küzdelem zajlik –, külpolitikai téren pedig kifejezetten ügyetlennek bizonyult.

DONALD TUSK NÉPPÁRT-ELNÖK TAVALY ZÁGRÁBBAN. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN

A Spiegel megjegyzi, hogy februárban Tusk volt az egyike azoknak, akik Orbánék Néppártból való kirúgásának pártján voltak, ám a pártcsalád elnökének be kellett látnia, ezen álláspontnak nincs többsége a Néppárton belül, így végül úgy döntöttek, a Fidesz marad tovább felfüggesztve, azaz a döntésekbe nem szólhat bele továbbra sem. Orbán levelét követően Tusk aztán egy szerdán, szintén az EPP-tagpártok elnökeinek címzett levélben ismét szóvátette a témát az ún. felhatalmazási törvényre utalva, mondván erkölcsileg elfogadhatatlan, politikailag pedig veszélyes arra használni a járványt, hogy permanens veszélyhelyzetet hirdessenek ki. Szerinte

bár nem most van a megfelelő időpont arra, hogy a Fidesz Európai Néppártból való kirúgásáról döntsenek, ám hamarosan eljön majd az ideje, hogy átgondolják az álláspontjukat.

Egy Orbán-Tusk vita egyébként eleve tervben volt, csak épp a fizikai térben: a magyar kormány angol nyelvű oldala szerint március 26-27-én vitáztak volna a Néppártról, legalábbis Orbán erre kérte Tuskot.

Az ún. felhatalmazási törvényt nyugat-európai napilapok és politikusok sora bírálta az elmúlt napokban, az alapvetően balos-liberális Spiegel például arról ír, hogy ezzel diktatúra alakult ki Európa közepén, és nagyjából ez az álláspontja a legtöbb vezető napilapnak. Ellenkező állásponton csak marginálisabb, konzervatív lapok vannak, ilyen mondjuk az egyik legszívonalasabb német havilap, a Cicero, ahol Boris Kálnoky, számos németnyelvű lap budapesti tudósítója írta meg, hogy azért ez még messze nem a demokrácia halála.

Az Európai Parlament liberális, szociáldemokrata, baloldali és zöld frakciónak EP-képviselői közben egy petíciót is elindítottak, amelyben arra kérik az EU vezetését, hogy a Magyarországnak juttatott pénzeket ne a budapesti kormánynak utalják, hanem maga az Európai Bizottság ossza szét. Az ún. felhatalmazási törvény miatt korábban az osztrák zöldek EP-delegációvezetője és az EP LIBE bizottsága is tiltakozott, később az Európai Bizottság is bejelentette, hogy jogállamisági vizsgálatnak veti alá a törvényt, amely a veszélyhelyzet végéig, konkrét időhatár nélkül ad lehetőséget a rendeleti kormányzásra (részletes elemzésünket erről itt találod).

NYITÓKÉP: Orbán Viktor és Donald Tusk / Orbán Viktor FB-oldala

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek