Beköszöntött a valóság Orbán ablakán

Techet Péter

Szerző:
Techet Péter

2020.11.11. 07:07

Az a miniszterelnök, aki eddig a pillanatot uralta, és két pillanat között szabadságharcolt a „hanyatló Nyugattal”, most szembetalálkozott a valósággal. A vírust nem lehet mégsem nemzeti konzultáción legyőzni (pedig próbálták), és mégis csak Ausztriára nézünk és a Nyugattól várjuk a vakcinát.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Márciusban, amikor még csak Olaszországban volt lockdown, írtam a következőket a vonaton Brüsszel és Frankfurt között:

„A vírus már nem virtuális veszély, itt nem lehet plakátokkal és diskurzusokkal győzni. (…) [A] jobboldal az álrendkívülihelyzet-retorikáját – amelynek alapja a kulturális identitás, következménye a szuverenizmus – addig tudja csak fenntartani, amíg a materiális érdekek nem ütnek be megint sokkal erősebben. A koronavírus kapcsán megvan az esély erre, elvégre

itt az »ellenfél« problematikusabb lesz a jobboldal számára:

egyrészről a veszély valós, konkrét, azaz itt nem elég plakatírozni, dumálni (és különösen lehet ez veszélyes egy olyan országban, mint Magyarország, ahol gyakorlatilag évek óta megszűnt az állami egészségügy); másrészről nehéz egy »mi«-»ők«-ellentétet kialakítani, mert a vírus mindenkit sújthat.”

Magyarország az első járványhullámot könnyen túlélte, a nyáron már Horvátországba is lehetett menni, sőt, nemzeti konzultáció is volt arról, hogy miként kell majd kezelni egy újabb járványhelyzetet. Mivel a Nemzeti Együttműködés Rendszere – amelynek hívei a mai napig meg vannak arról győződve, hogy ha lopnak is „a fiúk”, legalább kormányozni tudnak – tényleg úgy hitte: ennyi volt a járvány,

egy kis nemzeti konzultációval és körbeplakátolással a helyzetet rendezték is. Mert eddig minden helyzetet így rendeztek.

Csak a vírus veszélyesebb, mert valós, mint a „Soros György”, a „Brüsszel” és a „Gyurcsány”. És november elejére, amikorra a tízmilliós Magyarországon a napi esetszám 5162 lett, a nyolcvanmilliós Németországban meg ennek kevesebb, mint háromszorosa, 13 636, akkor kiderült: itt felesleges lesz újabb nemzeti konzultációt indítani arról: „Ön mit gondol, Dobó István népe legyőzi a koronavírust, mint egykoron Egerben a törököt?” (Amúgy még a törököt se győzte le, de ez egy másik téma lenne.)

Lehet légvárakat építeni, lehet ezzel – meg magunkra szabott jogalkotással – háromszor is nyerni. Csak

egyszer beköszönt az a valami, amit konzervatív eszmetörténészek annyira szeretnek: A Valóság.

Orbán Viktor ablakán is benézett a valóság.

November 10-én este 8 órakor az állami televízióban adott interjút, ahol a következőket mondta: „Lehet még itt egy darabig teszetoszáskodni, de nem sokat. Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai – amiről nyilvánvalóan nekem nem kell tudni – segítette, hogy ezt túléljük.

Nincsen tovább. Nincsen!

S persze még gondolkodhatunk még nagyon sokáig, meg elkészíthetünk kibaszott sok elemzést, hogy melyik társadalmi csoportra hogy fog ez végezni. Azt tudom mondani: nem tudunk még hetekig elemezni, gyerekek. […] Elemezgethetek én még egy pár hétig, aztán jönnek majd, akiknek ez a szakmájuk és azt mondják, hogy ők már elemezték: Magyarország le van írva."

Vagy hát nem pontosan ezekkel a szavakkal mondta el Orbán Viktor, de tartalmilag ugyanerről szólt. Gyurcsány másfél évet hazudott végig, tartott fenn egy látszatot,

Orbán eszerint ügyesebb nála: ő tizenegy éve hazudhat folyamatosan.

Egy New York-i vénemberrel vagy egy egykori luxemburgi miniszterelnökkel szemben ez talán sikeres metódus lehet – de a koronavírus erősebb és bátrabb, mint az eddig legerősebbnek és legbátrabbnak hitt magyar.

Kiderült: elég nagy baj van. Kiderült az is: elszámolták, és akkor reagálnak, amikor már ég a ház, mert előtte plakátkampánnyal akartak volna oltani.

Kiderült: mégiscsak a hanyatló Nyugat legközelebbi országa „a mi laboratóriumunk”, és nem a kipcsakoktól várjuk a vakcinát. Kiderült: 50 százalék esély van arra, hogy az egészségügy bírni fogja a nyomást. Azaz: 50 százalék, hogy beomlik. Persze beomlott az már régóta, csak most esetleg láthatóvá válik, mert még a Legbátrabb Magyar is arról beszélt kedd este, hogy majd sok ágyat kell összetolni a kórtermekben, és akkor a kevés orvos látja a betegeket.

Kiderült az is: olyan dübörgő gazdaságunk van, hogy

Orbán csak bociszemekkel tud könnyt és szenvedést ígérni azoknak, akik majd elvesztik a munkájukat.

Mert annyira még nem dübörgünk, mint a hanyatló Nyugat, ahol a Kurzarbeitgeld (mint az osztrákoknál) a korábbi fizetés akár 75 százaléka; vagy ahol minden cég, amelynek be kell csuknia, megkapja az államtól a tavaly novemberi árbevételét (mint a németeknél); vagy ahol egyszeri tízezer eurót kapnak a vállalkozások (mint a franciáknál). Az, hogy tízezer euró forintban mennyi, leírni is felesleges, mert a mi fényes valutánk omlik össze, veszti értékét.

Orbán Viktor cizelláltabb formában, de kedd este elmondta a saját őszödi beszédét. Hazudott éjjel, hazudott nappal. Most pedig lehet kapkodni. Meg az interjú végén Soros-hálozatról derilálni,

hátha a fideszesek elhiszik, hogy Sargentini miatt vesztik el a munkájukat, és Juncker miatt hal meg a nagymamájuk.

Az érv, hogy ezek tudnak kormányozni, nem állta ki a valóság próbáját. Mert nem tudnak. Amikor nem kommunikációs paneleket kell gyártani, akkor kapkodás van. Még egy Magyar Közlönyt se tudnak kiadni időben.

Ezek helyett nyugodtan jöhet az MSZP bármelyik feloszlatott járási alapszervezete is a kormányba. Rosszabb ennél nem lehet.

Olvass még Techet Pétertől az Azonnalin!

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek