+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. július 7. kedd, 17:21
Ingyenessé tették a Krk-hidat, a kompok olcsóbbak lettek, étlap helyett QR-kódot hoznak, fertőtlenítő folyadékot pedig még a fagyisnál is kihelyeznek: a horvát tengerparton mindent megtesznek azért, hogy járványkompatibilissé tegyék a nyaralást. Fotókon mutatjuk, mennyire sikerül.

AZ ELSŐ KELLEMES MEGLEPETÉS MÁR AZ ÚTON ÉRI A TURISTÁKAT: AZ EGYIK LEGNÉPSZERŰBB ADRIAI SZIGET, KRK HÍDJA EDDIG FIZETŐS VOLT, JÚNIUS ELEJÉTŐL VISZONT MÁR NEM AZ, ELTÖRÖLTÉK A 35 KUNÁS (NAGYJÁBÓL 1500 FORINT) ÁTHAJTÁSI DÍJAT.

 

NOHA KRK A LEGZSÚFOLTABB SZIGET, JÚNIUS VÉGÉN ENNEK NYOMA SEM VOLT. A KÉP HÁTTERÉBEN FIUME, ÉS AZ, AMIT A HORVÁT SAJTÓ MAGYAR TENGERNEK FORDÍTOTT.

 

HA VALAKI NEM ELÉGSZIK MEG KRKKEL, HANEM ÁTMENNE RABRA, CRESRE, LOŠINJRA VAGY MÉG TOVÁBB EGY KISEBB SZIGETRE, ANNAK MÁR KOMPOZNIA KELL. ITT AZ ÚJABB KELLEMES MEGLEPETÉS: AZ IDEI JADROLINIJA-ÁRSZABÁS ALACSONYABB A TAVALYINÁL, PERSZE A KOMPOKAT ÍGY SEM SIKERÜL MEGTÖLTENI MÉG 30 SZÁZALÉKOS KIHASZNÁLTSÁGIG SEM.

 

ÍGY HÁT HIÁBA SZÉP A KILÁTÁS ÚTKÖZBEN, NEM NAGYON VAN, KI NÉZZE. EGYÉBKÉNT EGYEDÜL A KOMPON KÖVETELTÉK MEG A MASZKVISELÉST, IGAZ, ELLENŐRZÉS NÉLKÜL.

 

A LEGTÖBB STRANDON A SZEZONBAN MEGSZOKOTT TÖMEGNYOMORNAK NYOMA SINCS.

 

A TÁVOLSÁGTARTÁST VISZONT ELÉG NEHÉZ MENEDZSELNI ITT.

 

ÚGY MÁR KÖNNYEBB, HA SAJÁT MÓLÓJA VAN VALAKINEK.

 

A LEGTÖBB HELYEN ALAP A KÉZFERTŐTLENÍTÉS.

 

SZÁMOS HELYEN MINDEN KORONAVÍRUS ELLENI ÓVINTÉZKEDÉST KIPLAKÁTOLTAK. IGAZ, CSAK HORVÁTUL, MÉG A HELYI OLASZOKRA SEM GONDOLVA, NEMHOGY A TURISTÁKRA.

 

AKAD FAGYIZÓ, AHOL A NEM TÚL IZGALMASAN KINÉZŐ SZORTIMENT MELLETT A KORONAVÍRUS ELLENI ÓVINTÉZKEDÉSEKET IS RÉSZLETESEN TANULMÁNYOZNI LEHET.

 

MÁR AMELYIK FAGYIZÓ UGYE NYITVA VAN. EZ ITT, CRES VÁROSÁBAN KI SE NYITOTT.

 

A SZIGETEN EGY ÜRES ÁRUSHELY IS A TÁVOLSÁGTARTÁST HIRDETI. VALAMIT KI KELL TALÁLNIUK ARRA, HOGY JÖJJENEK TURISTÁK, A HORVÁT GDP 25 SZÁZALÉKA INNEN JÖN.

 

EGY SZIGETTEL ARRÉBB, MALI LOŠINJBAN CSAK PÁR ÁRUS PAKOLT KI. EGY HORVÁTORSZÁGI POLITIKUS AZT MONDTA NEKÜNK, A TURISZTIKAI MINISZTÉRIUMBAN MOST AZ A CÉL, HOGY LEGALÁBB A TAVALYI REKORDÉV BEVÉTELEINEK 30 SZÁZALÉKÁT HOZNI TUDJÁK.

 

ITT HIÁBA ÍRTÁK KI NÉMETÜL A VÁLASZTÉKOT, NEM IGAZÁN VOLT KI ELOLVASSA.

 

CSERÉBE A KISVÁROS PARTJA ÚJRA A HELYIEKÉ LETT.

 

DE CRESBEN IS UGYANILYEN ÜRESEK AZ ÉTTERMEK TERASZAI. AZ Ő ÁRAIK NEM LETTEK ALACSONYABBAK, A MINŐSÉGET MUSZÁJ SZINTEN TARTANIUK.

 

A KISEBB, ROMANTIKUSABB, ELDUGOTTABB KISVÁROSOK KIKÖTŐIRŐL NEM IS BESZÉLVE: VELI LOŠINJBAN ALAPVETŐEN CSAK HELYIEK ÉS YACHTTAL ÉRKEZŐK FOGYASZTOTTAK.

 

MINT PÉLDÁUL ŐK. A HAJÓJUKON.

 

MEG AKIK UTÁNUK JÖNNEK. AZ ÉTTERMESEK REMÉLIK, HOGY JÖNNEK.

 

FIUMÉBEN VOLT OLYAN ÉTTEREM, AMELYBEN EGY SOKAL ÁLTAL ÖSSZETAPOGATHATÓ ÉTLAP HELYETT AZ ÉTTEREM HONLAPJÁN FELLELHETŐ ÉTLAPRA MUTATÓ QR-KÓDOT HOZOTT KI A PINCÉR, MIELŐTT FELVETTE VOLNA A RENDELÉST. JÁRVÁNYKOMPATIBILIS.

 

DE NEM KELL A SZIGETEKRE VAGY ISZTRIÁIG UTAZNI SZÉP STRANDOKÉRT. AZ OPATIJA MELLETTI MOŠĆENIČKA DRAGA STRANDJÁN MÉG JÚLIUS ELSŐ HETÉBEN IS RENGETEG MÉG AZ ÜRES NAPERNYŐ ÉS NAPOZÓSZÉK. BORÚJSÁGÍRÓ ISMERŐSÖK TIPPJE ITT A JOHNSON ÉTTEREM, ÉS OTT AZ EGYIK LEGISMERTEBB BOR, A KABOLA MALVAZIJA. FOLYÓBORKÉNT!

 

ÉS SZÁMOS ÁRNYÉKOLÁST A TERASZOKRA IS CSAK MOST SZERELNEK FEL A STRANDON. AZAZ ABBAN BÍZNAK, HOGY A JÚNIUSI, EGYELŐRE ELÉG BÁTORTALANUL ÉRKEZŐ, FŐLEG SZLOVÉN, OLASZ, NÉMET ÉS OSZTRÁK TURISTÁK UTÁN A FŐSZEZON, VAGYIS JÚLIUS-AUGUSZTUS BEHOZ NEKIK ANNYIT, HOGY LEGALÁBB NE MENJENEK CSŐDBE.

 

AKINEK MEG A PARTON VAN HÁZA, ADDIG IS KIÉLVEZI A HELYZETET.

 

FOTÓK: Bakó Bea, Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás