Áttörés jöhet az európai turizmusban: úgy néz ki, mindenki ott nyaral, ahol akar

Szerző: Illés Gergő
2020.05.19. 10:02

Már az EU 27 tagállamán belül. De úgy tűnik, fontos csatát nyertek meg a mihamarabbi újranyitásért kardoskodó dél-európai államok.

Áttörés jöhet az európai turizmusban: úgy néz ki, mindenki ott nyaral, ahol akar

Lassan újraindulhatnak a turizmus fogaskerekei a koronavírus első hulláma után, legalábbis úgy néz ki, hamarosan a tagállami kormányok már nem szólnak bele abba, hogy az EU-n belül ki hová szeretne utazgatni nyáron – derült ki hétfőn a turisztikai szempontból kiemelten fontos uniós tagállamok videokonferenciáján a Politico beszámolója szerint.

A brüsszeli szaklap arról ír:

a konferencián nyilvánvalóvá vált, hogy az uniós állampolgároknak nem mondják meg a kormányaik, hogy hová is mehetnek nyaralni,

ezt a döntést egyénileg, a kockázatokat saját maguk által elemezve és a maguk preferenciáit követve kell meghozniuk.

Megmenekül a nyári szünet?

Egyáltalán nem volt biztos az, hogy ez így lesz ezen a nyáron: Heiko Maas német külügyminiszter nemrég még az utazgatás ellen hívott fel, mondván, hogy „elfogadhatatlan kockázattal járna”, ha a turistacélpontok hirtelen versenyezni kezdenének azért, hogy ki is fogadjon először látogatókat. Szerinte persze olyan gyorsan kell újranyitni, amint lehetséges, de egyúttal felelősségteljesnek is kell lenniük. Ezen a héten a külügyér már engedékenyebb hangot ütött meg, a beszámolók szerint azt mondta, június közepén már Németország is feloldhatja az utazási korlátozásokat – pont időben a német nyári szünet kezdete előtt. Annyiban azonban továbbra is figyelmeztetett, hogy

„illúzió” volna azt gondolni, hogy ezzel minden visszatér a régi kerékvágásba.

Mindenesetre nagy győzelem ez a turisztikailag kiemelt – főleg déli – tagállamok kormányainak, akik a turizmus mihamarabbi újranyitásán ügyködtek, és persze próbálták elérni, hogy az EU legnépesebb államából is érkezzenek nyáron emberek. Maas osztrák, bolgár, horvát, ciprusi, görög, olasz, máltai, portugál, szlovén és spanyol kollégáival egyeztetett, mostanra pedig úgy tűnik, elindult a tagállamok közötti turisztikai versenyfutás.

Görögország különösen élen jár a turistacsalogatásban, Nikosz Dendiasz külügyminiszter például a német médiának arról beszélt, Görögországon belül már szabad az utazás, és a hotelek, szállások készülnek az újranyitásra, ahogyan a strandok is elérhetőek. Szteliosz Petszasz kormányszóvivő pedig arról beszélt, minden turizmusból származó bevétel siker lesz, az ország pedig mindent megtesz majd, hogy „egy nagyobb szeletet harapjon ki egy sokkal kisebb turisztikai tortából”.

Ahogyan arról az Azonnalin is írtunk, június 3-től kezdve újranyit az Európában a járvány által az egyik legkomolyabban érintett Olaszország is, az olaszok ráadásul a határokat is megnyitják, és a beérkezőknek nem is kell kötelező karanténba vonulniuk. Komoly mérföldkő ez, hiszen pár héttel ezelőttig Olaszországban az egyik legszigorúbb kijárási korlátozások voltak érvényben, most pedig már a turisták is jöhetnek – ha akarnak. Luigi Di Maio olasz külügyminiszter is arról beszélt:

csak a turistákon múlik, hogy készen állnak-e arra, hogy Olaszországba utazzanak.

Nem mindenkinek tetszenek a bilaterális alkuk

A másik fontos téma a kormányzati korlátozások körül forog: voltak olyan hírek ugyanis, miszerint egyes országok bilaterális egyezményekkel mentenék meg a nyarat – például a járványt egyaránt jól kezelő Csehország és Horvátország tervezte egy turistafolyosó kialakítását az országaik között. A kissé diszkriminatív bilaterális paktumok azonban nem mindenkinél ilyen népszerűek: Di Maio a videokonferencián arról beszélt,

minden turistakorridorról, bilaterális döntésekről szóló ötlet, vagyis egyes turisták „feketelistára vétele” „elfogadhatatlan”.

„Ha nem változtatunk irányt hamarosan, annak súlyos következményei lesznek az európai országok turisztikai szektorára nézve, (...) a kétoldalú egyezmények a turistaáramlásra pedig szembemennek az EU szellemiségével” – fogalmazott az olasz politikus. Ugyanígy vélekednek a németek is, akik szerint szintén közös megoldásra lenne szükség.

A csehek már viszont nem szeretnének ilyen messzire menni: a videokonferencián szintén résztvevő cseh külügyminiszter-helyettes arról beszélt, Görögország hamarosan megnyithat a cseh turisták előtt, és ehhez még csak tesztelésre sem lenne szükségük a cseheknek. Maga a cseh határ pedig már most nyitva áll mindenki előtt – csak éppen friss negatív koronavírus-teszt hiányában kéthetes karantén vár a beérkezőkre. Hamarosan azonban ennek is vége lehet: a visegrádi országok az Euractiv tudósítása szerint kedden beszélik meg a határnyitás feltételeit egymással, a konferenciához pedig Angela Merkel német kancellár is csatlakozik.

BORÍTÓKÉP: Minden rendben lesz – áll egy olaszországi ház ablaka alatt. Pietro Luca Cassarino / Flickr 

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek