+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. november 7. szombat, 22:52
A korábban a Fidesszel szoros barátságot ápoló bajor CSU elnöke, egyben Németország potenciális kancellárja „nagyon megkönnyebbült”, amiért „jó véget ért az amerikai választási krimi”.
„Yes he can! Gratulálok Joe Bidennek! Nagyon megkönnyebbültem, hogy a választási krimi jó véget ért. Újra erősebb lett a bizalmam az amerikai demokrácia iránt. Most pedig lassan véget érhetne az utóbbi napok bizarr színjátéka is”

 

– ezt posztolta Twitterre és Facebookra is Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke, az ottani jobboldali-konzervatív állampárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.

 

A CSU Söder pártelnöksége előtt a Fidesz legszorosabb nyugat-európai szövetségesének számított, ám mióta 2018-ban Söder megpuccsolta Horst Seehofert a tartományi miniszterelnöki, majd 2019-ben a pártelnöki székben is, München figyelme inkább Zágrábra irányul. A két párt egymástól való eltávolodásának újabb jele, hogy míg a Fidesz valamiért még a magyarországi kormánymédiát is Trumpnak kampányoltatta, addig a CDU kancellárjelöltségéért pillanatnyilag a legnagyobb eséllyel ringbe szálló Söder Trump utóbbi napokban tett kijelentéseit már színjátéknak nevezi.

 

Nyilván nem független Söder megkönnyebbülésétől, hogy Bajorországban van számos nagy német autógyár központja: Ingolstadt az Audié, München a BMW-é és a Volkswagen-konszernhez tartozó MAN-é. A nagyszülei révén egyébként németországi származású Trump többször fenyegetőzött már azzal, hogy az USA pluszvámokat vet ki az európai autókra, ám ez végül nem történt meg. Trump 25 százalékosra emelte volna a mostani 2,5 százalékos vámot.

 

Míg november 3-án, az amerikai elnökválasztás éjszakáján mind a berlini kancellária, mind az elnöki hivatal részéről nagy volt a csend, szombaton, miután az amerikai média nagyrésze – azaz mind a CNN, mind a Fox News, és velük együtt mindenki más – lényegében kihirdette Joe Biden győzelmét, a német politika is felpezsdült:

 

+ Angela Merkel jobbközép, CDU-s kancellár a gratulációjában annyit írt mindössze, hogy „a transzatlanti barátságunk pótolhatatlan, amennyiben meg akarjuk oldani korunk nagy kihívásait”.

 

+ Frank-Walter Steinmeier korábbi szocdem külügyminiszter, jelenlegi államfő azt írta, Biden megválasztása remény arra nézve, hogy a megbízhatóság és a józan ész jellemzi a kétoldalú kapcsolatokat, amiket bizony meg kellene újítani.

 

+ Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke, korábbi CDU-s védelmi miniszter azt twittelte ki, hogy az EU és az USA szövetségesek, polgárainak szoros kapcsolata van egymással, ezért örül a Bidennel való jövőbeni együttműködésnek.

 

+ Heiko Maas szocdem külügyminiszter azt írta, örül a közös munkának az USA leendő kormányával, transzatlani újrakezdés, transzatlanti New Dealre van szükség.

 

+ Christian Lindner, a polgári-liberális ellenzéki FDP elnöke szerint ugyan Biden megválasztásával nem tűnnek el az USA és Németország közötti nézeteltérések, de esély nyílik a kapcsolatok újrakezdésére, amit ki kell használni.

 

+ Annalena Baerbock, a Zöldek női társelnöke annyit írt, rendkívül felszabadító a hír.

 

FOTÓ: Markus Söder / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy egri kávézó tulajdonosa tavaly februárban indította a vállalkozását, de márciusban már be kellett zárnia. Májusban újranyitott, novemberben újra bezárt, február elsején pedig megint ki fog nyitni a tiltás ellenére is. Miniinterjú!

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A Fidesz központi e-mailcíme áll az Azonnali videóját ellopó trolloldal mögött, derítették ki.

A' HétköznaPITSAlódások punkus-banda musikálása után a' bohótz kopaszok által rútúl megveretett. De vajjon e' história ennyiben marad-é?

Hiába hív össze az ellenzék rendkívüli ülést a járványkezelésről, a fideszeseket semmi nem kötelezi arra, hogy azon meg is jelenjenek.

Eltökélt szándékuk, hogy megmentik Szlovákiát a liberálisoktól és a korrupciótól.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás