Megkönnyebbült Biden győzelmétől Merkel potenciális utóda

Szerző: Bukovics Martin
2020.11.07. 22:52

A korábban a Fidesszel szoros barátságot ápoló bajor CSU elnöke, egyben Németország potenciális kancellárja „nagyon megkönnyebbült”, amiért „jó véget ért az amerikai választási krimi”.

Megkönnyebbült Biden győzelmétől Merkel potenciális utóda
„Yes he can! Gratulálok Joe Bidennek! Nagyon megkönnyebbültem, hogy a választási krimi jó véget ért. Újra erősebb lett a bizalmam az amerikai demokrácia iránt. Most pedig lassan véget érhetne az utóbbi napok bizarr színjátéka is”

– ezt posztolta Twitterre és Facebookra is Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke, az ottani jobboldali-konzervatív állampárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.

A CSU Söder pártelnöksége előtt a Fidesz legszorosabb nyugat-európai szövetségesének számított, ám mióta 2018-ban Söder megpuccsolta Horst Seehofert a tartományi miniszterelnöki, majd 2019-ben a pártelnöki székben is, München figyelme inkább Zágrábra irányul. A két párt egymástól való eltávolodásának újabb jele, hogy míg a Fidesz valamiért még a magyarországi kormánymédiát is Trumpnak kampányoltatta, addig a CDU kancellárjelöltségéért pillanatnyilag a legnagyobb eséllyel ringbe szálló Söder Trump utóbbi napokban tett kijelentéseit már színjátéknak nevezi.

Nyilván nem független Söder megkönnyebbülésétől, hogy Bajorországban van számos nagy német autógyár központja: Ingolstadt az Audié, München a BMW-é és a Volkswagen-konszernhez tartozó MAN-é. A nagyszülei révén egyébként németországi származású Trump többször fenyegetőzött már azzal, hogy az USA pluszvámokat vet ki az európai autókra, ám ez végül nem történt meg. Trump 25 százalékosra emelte volna a mostani 2,5 százalékos vámot.

Míg november 3-án, az amerikai elnökválasztás éjszakáján mind a berlini kancellária, mind az elnöki hivatal részéről nagy volt a csend, szombaton, miután az amerikai média nagyrésze – azaz mind a CNN, mind a Fox News, és velük együtt mindenki más – lényegében kihirdette Joe Biden győzelmét, a német politika is felpezsdült:

+ Angela Merkel jobbközép, CDU-s kancellár a gratulációjában annyit írt mindössze, hogy „a transzatlanti barátságunk pótolhatatlan, amennyiben meg akarjuk oldani korunk nagy kihívásait”.

+ Frank-Walter Steinmeier korábbi szocdem külügyminiszter, jelenlegi államfő azt írta, Biden megválasztása remény arra nézve, hogy a megbízhatóság és a józan ész jellemzi a kétoldalú kapcsolatokat, amiket bizony meg kellene újítani.

+ Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke, korábbi CDU-s védelmi miniszter azt twittelte ki, hogy az EU és az USA szövetségesek, polgárainak szoros kapcsolata van egymással, ezért örül a Bidennel való jövőbeni együttműködésnek.

+ Heiko Maas szocdem külügyminiszter azt írta, örül a közös munkának az USA leendő kormányával, transzatlani újrakezdés, transzatlanti New Dealre van szükség.

+ Christian Lindner, a polgári-liberális ellenzéki FDP elnöke szerint ugyan Biden megválasztásával nem tűnnek el az USA és Németország közötti nézeteltérések, de esély nyílik a kapcsolatok újrakezdésére, amit ki kell használni.

+ Annalena Baerbock, a Zöldek női társelnöke annyit írt, rendkívül felszabadító a hír.

FOTÓ: Markus Söder / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek