+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. november 8. vasárnap, 19:14
De Joe Bidennel az amerikaiak visszatérnek a világosra. A bajor miniszterelnök szerint Németország is vonhat le tanulságot az amerikai elnökválasztásból.

Szombaton írtunk arról, hogy Markus Söder CSU-elnök és bajor miniszterelnök a Twitteren lelkesen fogadta Joe Biden amerikai elnökké választásának hivatalossá válását.

 

„Yes he can! Gratulálok Joe Bidennek! Nagyon megkönnyebbültem, hogy a választási krimi jó véget ért. Újra erősebb lett a bizalmam az amerikai demokrácia iránt. Most pedig lassan véget érhetne az utóbbi napok bizarr színjátéka is” – írta akkor.

 

Azóta pedig interjút adott a bajor közszolgálati médiának, ebben pedig bővebben is kifejtette, hogy miért örül Donald Trump leváltásának.

 

„Az amerikaiak alapvetően ismét az Erő világos oldalára állnak” – fogalmazott Söder egy Star Warsból vett hasonlattal.

 

Szerinte egyébként nemcsak ő, hanem „az egész világ fellélegzett” Biden megválasztásával.

 

Söder azt is elmondta, egy demokráciához hozzátartozik, hogy egy jelölt tud „jól nyerni”, de még inkább az, hogy a vereségét „tisztességesen” tudomásul veszi. A bajor miniszterelnök reméli, Biden elnöksége alatt nem utaznak haza az amerikai csapatok Németországból, amelyekről nyáron Donald Trump bejelentette, hogy kivonja őket az országból.

 

A bajor miniszterelnök szerint a jövő évi németországi választások előtt fontos tanulságokkal szolgált az amerikai kampány.

 

„Aki megosztó, végül nem jár sikerrel” – fogalmazott, utalva ezzel arra is, hogy győzelmi beszédében Biden Trumppal ellentétben nem a feszültségek további élezését, sokkal inkább az együttműködést ajánlotta fel politikai ellenfeleinek.

 

Nem most használ először starwarsos hasonlatot Söder: az erő sötét oldalára sorolta be korábban saját pártját, a CSU-t is, mivel az 2018 környékén még jobbról akarta előzni a migráció témájában a szélsőjobboldali AfD-t. Amikor 2019-ben sikeresen véghezvitte Horst Seehofer elleni puccsát, és átvette tőle a tartományi miniszterelnökséget követően a bajor keresztényszociálisok irányítását, pártelnöki célját úgy fogalmazta meg: a CSU-nak az erő világos oldalán a helye.

 

NYITÓKÉP: Markus Söder FOTÓ: Kreml / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás