Markus Söder szerint Donald Trump az erő sötét oldala volt

Szerző: Galavits Patrik
2020.11.08. 19:14

De Joe Bidennel az amerikaiak visszatérnek a világosra. A bajor miniszterelnök szerint Németország is vonhat le tanulságot az amerikai elnökválasztásból.

Markus Söder szerint Donald Trump az erő sötét oldala volt

Szombaton írtunk arról, hogy Markus Söder CSU-elnök és bajor miniszterelnök a Twitteren lelkesen fogadta Joe Biden amerikai elnökké választásának hivatalossá válását.

„Yes he can! Gratulálok Joe Bidennek! Nagyon megkönnyebbültem, hogy a választási krimi jó véget ért. Újra erősebb lett a bizalmam az amerikai demokrácia iránt. Most pedig lassan véget érhetne az utóbbi napok bizarr színjátéka is” – írta akkor.

Azóta pedig interjút adott a bajor közszolgálati médiának, ebben pedig bővebben is kifejtette, hogy miért örül Donald Trump leváltásának.

„Az amerikaiak alapvetően ismét az Erő világos oldalára állnak” – fogalmazott Söder egy Star Warsból vett hasonlattal.

Szerinte egyébként nemcsak ő, hanem „az egész világ fellélegzett” Biden megválasztásával.

Söder azt is elmondta, egy demokráciához hozzátartozik, hogy egy jelölt tud „jól nyerni”, de még inkább az, hogy a vereségét „tisztességesen” tudomásul veszi. A bajor miniszterelnök reméli, Biden elnöksége alatt nem utaznak haza az amerikai csapatok Németországból, amelyekről nyáron Donald Trump bejelentette, hogy kivonja őket az országból.

A bajor miniszterelnök szerint a jövő évi németországi választások előtt fontos tanulságokkal szolgált az amerikai kampány.

„Aki megosztó, végül nem jár sikerrel” – fogalmazott, utalva ezzel arra is, hogy győzelmi beszédében Biden Trumppal ellentétben nem a feszültségek további élezését, sokkal inkább az együttműködést ajánlotta fel politikai ellenfeleinek.

Nem most használ először starwarsos hasonlatot Söder: az erő sötét oldalára sorolta be korábban saját pártját, a CSU-t is, mivel az 2018 környékén még jobbról akarta előzni a migráció témájában a szélsőjobboldali AfD-t. Amikor 2019-ben sikeresen véghezvitte Horst Seehofer elleni puccsát, és átvette tőle a tartományi miniszterelnökséget követően a bajor keresztényszociálisok irányítását, pártelnöki célját úgy fogalmazta meg: a CSU-nak az erő világos oldalán a helye.

NYITÓKÉP: Markus Söder FOTÓ: Kreml / Wikimedia

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek