Mi az a korlátozás, amit hajlandó lennél elviselni a járvány elleni védekezés érdekében?

2020.10.19. 18:06

Mivel Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, elképzelhető, hogy lassan Magyarország is kénytelen lesz szigorítani. Te milyen intézkedéseket vállalnál be?

Mi az a korlátozás, amit hajlandó lennél elviselni a járvány elleni védekezés érdekében?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Miközben az első hullám idején a legtöbb országban szigorú kijárási korlátozásokat vezettek be, a második hullám alatt már sokan a tavaszi svéd modell egy enyhébb változatával próbálják megfékezni a járvány terjedését.

Ezt az országok leginkább a gazdaság védelme miatt látják indokoltnak – nagyon sok szakpolitikai érv van ugyanis amellett, hogy a járvány kapcsán nem szabad kizárólag a járványügyi és egészségügyi szempontokat figyelembe venni, hanem legalább ugyanolyan fontos a gazdaság, vagy az emberek pszichés állapotának a figyelembevétele a védekezés során.

Annak ellenére, hogy a legtöbb országban a svéd modell mellett tették le a garast, nagyon sok országban vezettek már be különböző korlátozásokat – hiszen a járvány olyan méreteket ölt, hogy félő: már nem minden beteget tudnának ellátni a kórházakban. A Cseh Köztársaságban például a növekvő esetszámok miatt a kontaktkutatás bedőlt, ezért több korlátozó intézkedést is bevezettek, de Lengyelországban és Olaszországban is kötelező maszkviselést írtak elő szabadtéren az emelkedő esetszámok miatt. Lengyelországban jelenleg annyi a beteg, hogy még a varsói Nemzeti Stadion konferenciatermeit is átalakítják járványkórházzá.

Szlovákiában Igor Matovičék már a kijárási korlátozások bevezetését is belengették,

ha a lakosság továbbra sem tartja be a szabályokat, és nem laposodik a járványgörbe.

Orbán Viktor még szeptemberben arról beszélt, hogy a legfontosabb adat nem a napi megbetegedések száma, hanem a napi haláleseteké. Azonban sajnos ebben a mutatóban is egyre rosszabbul áll Magyarország:

míg szeptemberben átlagosan naponta 5 fő halt meg koronavírusban, addig októberben már 21,47.

Az aktív esetek növekedése mellett sajnos a halálesetek is nőnek, így félő, hogy lassan itthon is szükséges lehet újabb intézkedéseket bevezetni, ezzel csökkentve a kontaktusok számát, és csökkentve a fertőzés lehetőségét.

Ugyan a kormány nemzeti konzultációt is tartott a koronavírussal szembeni védekezés kapcsán, azonban a konzultációk eredményeit sokan megkérdőjelezik, így gondoltuk, mi is megkérdezzük: 

szerinted milyen intézkedéseket kellene bevezetni, milyen korlátozásokat lennél hajlandó elviselni a járvány elleni védekezés érdekében?

Ez a hét kérdése, dönts te!

NYITÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek