+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. október 19. hétfő, 18:06
Mivel Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, elképzelhető, hogy lassan Magyarország is kénytelen lesz szigorítani. Te milyen intézkedéseket vállalnál be?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Miközben az első hullám idején a legtöbb országban szigorú kijárási korlátozásokat vezettek be, a második hullám alatt már sokan a tavaszi svéd modell egy enyhébb változatával próbálják megfékezni a járvány terjedését.

 

Ezt az országok leginkább a gazdaság védelme miatt látják indokoltnak – nagyon sok szakpolitikai érv van ugyanis amellett, hogy a járvány kapcsán nem szabad kizárólag a járványügyi és egészségügyi szempontokat figyelembe venni, hanem legalább ugyanolyan fontos a gazdaság, vagy az emberek pszichés állapotának a figyelembevétele a védekezés során.

 

Annak ellenére, hogy a legtöbb országban a svéd modell mellett tették le a garast, nagyon sok országban vezettek már be különböző korlátozásokat – hiszen a járvány olyan méreteket ölt, hogy félő: már nem minden beteget tudnának ellátni a kórházakban. A Cseh Köztársaságban például a növekvő esetszámok miatt a kontaktkutatás bedőlt, ezért több korlátozó intézkedést is bevezettek, de Lengyelországban és Olaszországban is kötelező maszkviselést írtak elő szabadtéren az emelkedő esetszámok miatt. Lengyelországban jelenleg annyi a beteg, hogy még a varsói Nemzeti Stadion konferenciatermeit is átalakítják járványkórházzá.

 

Szlovákiában Igor Matovičék már a kijárási korlátozások bevezetését is belengették,

 

ha a lakosság továbbra sem tartja be a szabályokat, és nem laposodik a járványgörbe.

 

Orbán Viktor még szeptemberben arról beszélt, hogy a legfontosabb adat nem a napi megbetegedések száma, hanem a napi haláleseteké. Azonban sajnos ebben a mutatóban is egyre rosszabbul áll Magyarország:

 

míg szeptemberben átlagosan naponta 5 fő halt meg koronavírusban, addig októberben már 21,47.

 

Az aktív esetek növekedése mellett sajnos a halálesetek is nőnek, így félő, hogy lassan itthon is szükséges lehet újabb intézkedéseket bevezetni, ezzel csökkentve a kontaktusok számát, és csökkentve a fertőzés lehetőségét.

 

Ugyan a kormány nemzeti konzultációt is tartott a koronavírussal szembeni védekezés kapcsán, azonban a konzultációk eredményeit sokan megkérdőjelezik, így gondoltuk, mi is megkérdezzük: 

 

szerinted milyen intézkedéseket kellene bevezetni, milyen korlátozásokat lennél hajlandó elviselni a járvány elleni védekezés érdekében?

 

Ez a hét kérdése, dönts te!

 

NYITÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás