Lengyelországban jön a kötelező maszkviselés a szabadban is

Szerző: Vass Csaba
2020.10.08. 18:36

Olaszország után a lengyelek is meglépték az utcai maszkviselést: a szigorú rendelkezés válasz a csütörtökön rekordot döntő fertőzésszámra.

Lengyelországban jön a kötelező maszkviselés a szabadban is
Szombattól kötelezővé teszik Lengyelország egész területén a szájat és orrot is elfedő egészségügyi maszkok viselését a nyílt közösségi tereken, a szabadban is,

miután az országban rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma csütörtökön – jelentette be a hírt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Lengyelországban csütörtökön 4280 új fertőzöttet jelentettek be, az elmúlt egy napban pedig 76 halálos áldozatot szedett a járvány. A csütörtöki adatok azt mutatják, hogy az újonnan fertőzöttek száma egy nap alatt 30 százalékkal nőtt az előző napi adatokhoz képest. Az adatok elemzésekor a lengyel miniszterelnök kifejtette: a fertőzés ilyen mértékű növekedése mellett a fertőzöttek száma három naponta fog megduplázódni. „Itt van a második hullám, és nekünk határozottan szembe kell néznünk vele” – jelentette ki Morawiecki.

A 38 milliós országban a járvány kezdete óta 111599 személy fertőződött meg a korra csütörtökig, míg 2867 személy vesztette életét a fertőzés következtében.

A csütörtökön bejelentett esetek többségét a Varsót is magában foglaló Mazóvia régióban regisztrálták.

A miniszterelnök beszámolt róla, hogy országszerte mintegy négyezer kórházi ágyat foglalnak el most a Covid-19-ben szenvedő betegek, és még további 9500 ágy áll a fertőzöttek rendelkezésére, ezt a számot azonban az elkövetkező napokban több ezerrel fogják növelni.

Mateusz Morawiecki túl azon, hogy zéró toleranciát hirdetett az egészségügyi szabályokat megszegőkkel szemben, arról is beszélt, hogy a szigorú lépésekre (így a nyílt terű maszkhordásra is) azért van szükség, hogy az ország gazdaságilag elkerülje a legrosszabb forgatókönyvet. Igaz, a lengyel Központi Statisztikai Hivatal (GUS) adatai szerint az ország nem is teljesített olyan rosszul: az első negyedéves 2 százalékpontos növekedést a második negyedévben 8,2 százalékpontos csökkenés követte. Ezzel szemben Magyarországon a KSH adatai szerint míg a gazdaság az első negyedévben 2,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát, addig a második negyedéves visszaesés már 13,6 százalékpontos volt.

A lengyelek amúgy nincsenek egyedül a maszkviselés szabadban is kötelező viselésével, az olasz kormány úgyszint a mai naptól tette ezt kötelezővé Olaszország egész területén. Igaz, Dél-Tirol az autonómiájára hivatkozva nem hajlandó alávetni magát Róma akaratának. A maszkjukat az utcán nem hordó rebelliseket azonban Firenzében is találni, mint az Azonnali fotóriportjában is látható.

NYITÓKÉP: Mateusz Morawiecki / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek