+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. október 8. csütörtök, 18:36
Olaszország után a lengyelek is meglépték az utcai maszkviselést: a szigorú rendelkezés válasz a csütörtökön rekordot döntő fertőzésszámra.
Szombattól kötelezővé teszik Lengyelország egész területén a szájat és orrot is elfedő egészségügyi maszkok viselését a nyílt közösségi tereken, a szabadban is,

 

miután az országban rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma csütörtökön – jelentette be a hírt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

 

Lengyelországban csütörtökön 4280 új fertőzöttet jelentettek be, az elmúlt egy napban pedig 76 halálos áldozatot szedett a járvány. A csütörtöki adatok azt mutatják, hogy az újonnan fertőzöttek száma egy nap alatt 30 százalékkal nőtt az előző napi adatokhoz képest. Az adatok elemzésekor a lengyel miniszterelnök kifejtette: a fertőzés ilyen mértékű növekedése mellett a fertőzöttek száma három naponta fog megduplázódni. „Itt van a második hullám, és nekünk határozottan szembe kell néznünk vele” – jelentette ki Morawiecki.

 

A 38 milliós országban a járvány kezdete óta 111599 személy fertőződött meg a korra csütörtökig, míg 2867 személy vesztette életét a fertőzés következtében.

 

A csütörtökön bejelentett esetek többségét a Varsót is magában foglaló Mazóvia régióban regisztrálták.

 

A miniszterelnök beszámolt róla, hogy országszerte mintegy négyezer kórházi ágyat foglalnak el most a Covid-19-ben szenvedő betegek, és még további 9500 ágy áll a fertőzöttek rendelkezésére, ezt a számot azonban az elkövetkező napokban több ezerrel fogják növelni.

 

Mateusz Morawiecki túl azon, hogy zéró toleranciát hirdetett az egészségügyi szabályokat megszegőkkel szemben, arról is beszélt, hogy a szigorú lépésekre (így a nyílt terű maszkhordásra is) azért van szükség, hogy az ország gazdaságilag elkerülje a legrosszabb forgatókönyvet. Igaz, a lengyel Központi Statisztikai Hivatal (GUS) adatai szerint az ország nem is teljesített olyan rosszul: az első negyedéves 2 százalékpontos növekedést a második negyedévben 8,2 százalékpontos csökkenés követte. Ezzel szemben Magyarországon a KSH adatai szerint míg a gazdaság az első negyedévben 2,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát, addig a második negyedéves visszaesés már 13,6 százalékpontos volt.

 

A lengyelek amúgy nincsenek egyedül a maszkviselés szabadban is kötelező viselésével, az olasz kormány úgyszint a mai naptól tette ezt kötelezővé Olaszország egész területén. Igaz, Dél-Tirol az autonómiájára hivatkozva nem hajlandó alávetni magát Róma akaratának. A maszkjukat az utcán nem hordó rebelliseket azonban Firenzében is találni, mint az Azonnali fotóriportjában is látható.

 

NYITÓKÉP: Mateusz Morawiecki / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás