Az ország, amire maszkot raktak

Szerző: Bukovics Martin
2020.10.08. 07:07

Napról napra nő a koronavírus-fertőzöttek száma Olaszország-szerte, de az ország eddig kordában tudta tartani a járványt. Róma azonban beszigorított: országszerte kötelező lett a szabadban a szájmaszk viselése. Firenzében fotóztunk körbe, hogy megmutassuk, mennyire engedékenyen eleget tesznek a helyiek a kormány akaratának.

Az ország, amire maszkot raktak

AKI NEM VISEL A SZABADBAN SZÁJMASZKOT, MINIMUM 400 EURÓRA BÜNTETIK.

A BÍRSÁG MAXIMÁLIS ÖSSZEGE 3000 EURÓ.

AMI EZER DARAB PIACI DIZÁJNERMASZK ÁRA.

EMELLETT A JÁRVÁNYÜGYI VESZÉLYHELYZETET IS MEGHOSSZABBÍTOTTA A RÓMAI KORMÁNY JANUÁR VÉGÉIG. AZ ELLENZÉK NEM VETT RÉSZT A SZAVAZÁSON.

FIRENZE FŐPÁLYAUDVARÁN AZ ÉLET. AZ OLASZORSZÁGI TESZTEK POZITIVITÁSI RÁTÁJA IGENCSAK ALACSONY, 2,9 SZÁZALÉKOS: KEDDEN 125 EZER TESZTBŐL 3678 LETT POZITÍV. A WHO SZERINT 5 SZÁZALÉKOS RÁTA ALATT VAN KORDÁBAN TARTVA A JÁRVÁNY.

A TÖMEGKÖZLEKEDÉSEN EDDIG IS KÖTELEZŐ VOLT HORDANI A SZÁJMASZKOT, MOST MÁR A BUSZMEGÁLLÓKBAN IS. PERSZE SOKAN EDDIG IS ÍGY TETTEK.

A KUTYASÉTÁLTATÁS AZ OLASZ KORMÁNY SZERINT NEM MINŐSÜL SPORTTEVÉKENYSÉGNEK, ÍGY BIZONY FEL KELL HOZZÁ VENNI AZT A SZÁJMASZKOT.

Ő VALÓSZÍNŰLEG TUDJA, MIT DÖNTÖTT A RÓMAI KORMÁNY: BICIKLIZÉSKOR ÉS A ROBOGÓN VAGY A MOTORON UGYANIS NEM KELL HORDANI A MASZKOT.

PERSZE VAN, AKI ÓVATOSABB, PERSZE LEHET, CSAK A SZMOG MIATT.

SZABÁLYKÖVETŐ TURISTA.

SZABÁLYKÖVETŐ HELYBÉLI.

EGY UNATKOZÓ HELYBÉLI.

NEM MINDENKI FOGJA A MASZKRA A TÁRSAS ÉRINTKEZÉS HIÁNYÁT.

A MASZKBAN TELEFONÁLÁS KÉT ISKOLÁJA.

A SZABÁLY EGYÉBKÉNT A VENDÉGLÁTÓHELYEKRE IS VONATKOZIK. HA VALAKI FELÁLL AZ ASZTALTÓL, ÉS ELMEGY WC-RE, KÖTELEZŐEN SZÁJMASZKOT KELL HÚZZON. A TERASZON IS. HA NEM TESZI MEG, A VENDÉGLÁTÓHELYET IS BÜNTETIK: 5-30 NAPIG ZÁRVA KELL TARTANIA.

A HELYIEK A HÍRADÓBÓL ÉS A HÉT ELEJÉN KISZIVÁRGOTT HÍREKBŐL MÁR TUDTÁK, MI VÁR RÁJUK SZERDÁTÓL. A TURISTÁK VAGY NEM OLVASNAK HELYI SAJTÓT, VAGY A HOTELEKBEN SEM TARTOTTÁK FONTOSNAK FELHÍVNI A MASZKKÖTELEZETTSÉGRE A FIGYELMÜKET.

PERSZE VANNAK, AKIKET A RENDŐRÖK SE SZÓLNAK MEG, AMIÉRT NEM HORDJÁK.

A RÓMAI KORMÁNY A HADSEREGET IS FELHATALMAZTA ARRA, HOGY ELLENŐRIZZE, HORDJÁK-E AZ EMBEREK RENDESEN A MASZKOT. SOK KEDVÜK NEM VOLT HOZZÁ.

GIUSEPPE CONTE BÜSZKESÉGEI: MASZKBAN SORBAN ÁLLÓ TURISTÁK A DÓM ELŐTT.

FIRENZE BELVÁROSA TUD ANNYIRA JÓL KINÉZNI MÉG MOBILOS FOTÓKON IS, HOGY NE KELLJEN BELEKOMPONÁLNIA A KÉPEKBE AZ EMBERNEK A SAJÁT MASZKOS FEJÉT.

KIVÉVE PERSZE, HA SAJTÓFOTÓRÓL VAN SZÓ. AZ MÁS.

ÍGY AZ UTCÁN MUTATKOZNI MÁR CSAK DÉL-TIROLBAN SZABÁLYOS: AZ AUTONÓM TARTOMÁNY NEM VEZETTE BE RÓMA ÖTLETÉT, MONDVÁN MASZKOT ELÉG AKKOR HORDANI, HA NEM LEHET TÁVOLSÁGOT TARTANI KÉT EMBER KÖZÖTT. NEM ÚJ SZABÁLYOKAT KELL HOZNI, HANEM BETARTANI AZ EDDIGIEKET, ÉRVELT ARNO KOMPATSCHER TARTOMÁNYI VEZETŐ.

FOTÓK: Bukovics Martin / Firenze

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek