Utcára vonulnak a lengyel egészségügyi dolgozók a negyedik hullám kezdetén

Szerző: Petróczi Rafael
2021.09.10. 20:02

A szakdolgozók attól félnek, hogy az alacsony átoltottság miatt újra hatalmas lesz rajtuk a nyomás egy újabb hullám esetén – ráadásul rossz fizetésért.

Utcára vonulnak a lengyel egészségügyi dolgozók a negyedik hullám kezdetén

Alig-alig, de már látszódik a statisztikákon, hogy Lengyelországban is felívelőben van a koronavírus-járvány negyedik, delta variáns okozta hulláma: míg a nyáron jellemzően 100-150 között ingadozott a majdnem 38 milliós országban a napi új koronavírus-fertőzöttek száma, addigra ez a szám mostanra 500 fölé ugrott (igaz, ez a szám a korábbi hullámok csúcspontján 30-40 ezer körül mozgott, amitől jelenleg nagyon távol állunk). Az aktív esetek száma is enyhén emelkedett az utóbbi két hétben, jelenleg kis híján 159 ezren vannak a fertőzöttek, míg a napi halálozások száma a korábbi 3-6-ról 10-13-ra növekedett.

Egy negyedik hullám miatt önmagában nem kéne aggódnia az egészségügyi dolgozóknak, tekintve, hogy a koronavírus delta variánsának fertőzőképessége ugyan nagyobb, mint a korábbi mutációké, és bizony az oltottak körében is könnyen tud terjedni, azonban a virulenciája, azaz a megbetegítő képessége már jóval alacsonyabb – legalábbis azok körében, akik be vannak oltva.

Lengyelország azonban nem áll jól az oltottság tekintetében: jelenleg a társadalom 50,3 százaléka kapta meg a teljes immunitáshoz szükséges vakcinamennyiséget, míg a részleges védettséget adó első oltást 1,16 százalék – így a valamilyen mértékben oltás útján védettséget szerzők aránya csupán 51,46 százalék.

Így viszont már joggal aggódhatnak az érintettek, hogy egy újabb nagy járványhullám megint komoly terhelés alá vonná a lengyel egészségügyet, ráadásul nem éppen jó fizetésért – állítja az egészségügyi szakdolgozókat képviselő szakszervezetek sztájkszövetsége, amely szombat délutánra tüntetést szervez Varsóba, tiltakozásképpen a kormány szerintük elégtelen intézkedései miatt.

A demonstrációt azt követően hirdették meg, hogy az egészségügyi szakszervezetek korábban eredménytelenül tárgyaltak a Jog és Igazságosság (PiS) vezette kormánnyal: az egészségügyben azt kérték, hogy

  • a szektorban a minimálbér számítása megváltozzon mind az orvosi, mind a nem orvosi munkák esetében,
  • úgy általánosságban is több pénzt követelnek az egészségügyi szektornak és az abban dolgozóknak,
  • segítséget várnak az orvosoknak az adminisztratív munkák terén,
  • szeretnék elérni az orvosi munka közalkalmazotti státuszba emelését,
  • illetve védelmet követelnek a kormánytól az ágazatban dolgozóknak a fizikai és verbális bántalmazástól.

Azonban az ezekről szóló kétoldalú tárgyalások megrekedtek, miután az egészségügyi miniszter Adam Niedzielski csütörtökön közölte, hogy a megfogalmazott követelések túl általánosak, és további részletezést kért a tárgyalások folytatása előtt. Mint azt a sztrájkbizottság már pénteken Twitter-bejegyzésében közölte, ők a bizalmi alapú együttműködéshez szoktak, és a részletes követelések egyébként is régóta ismertek már.

A hatékony együttműködést az is gátolja, hogy

az egészségügyi dolgozók fizetésemelési igénye 100 milliárd zlotyiba (átszámítva 7710 milliárd forintba) kerülne a kormány állítása szerint, ami egyenlő a teljes évi egészségügyi költségvetéssel

– ellenkínálata viszont, mi szerint az egészségügyi büdzsét a GDP 5,3 százalékáról megemelik 7 százalékra 2027-re, nem felel meg a szakszervezeti szövetségnek.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken közölte is: a kormány elkötelezett abban, hogy változtasson az egészségügyi rendszer elégtelen finanszírozásán, de nem egy-két éven, hanem pár éven belül. Igaz, ezt azután pár órával mondta a miniszterelnök, hogy nem ment el a hivatalos tárgyalásra az egészségügyi szakszervezeti vezetőkkel.

A képet árnyalja, hogy Ciprus után Lengyelországban a legalacsonyabb az EU-ban az egy főre jutó orvosok száma a Világbank 2017-es adatai alapján: csupán 2,4 orvos jut ezer főre, ami bőven alatta van a 3,7-es uniós átlagnak.

Mindenesetre a szombati demonstráció nemcsak a varsói utcákon való vonulásból fog állni: a résztvevők sátrakat fognak felállítani, ahol vitákat és sajtótájékoztatókat is fognak tartani.

NYITÓKÉP: Fshoq

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek