Éjszakai kijárási tilalom jön a legnépesebb olasz régióban

Szerző: Techet Péter
2020.10.20. 17:04

Olaszországban is folyamatosan növekszik a fertőzésszám. Noha a kormány azt ígéri: sem az iskolákat nem fogja bezárni, sem kijárási tilalmat nem fog bevezetni, egyes régiók megtették ezeket a lépéseket.

Éjszakai kijárási tilalom jön a legnépesebb olasz régióban

Amint arról az Azonnali beszámolt: a jelenleg második legfertőzöttebb olasz régióban, a Nápoly központú Campaniában a baloldali Vincenzo De Luca régióelnök egyrészről október végéig elrendelte az iskolák bezárását, a távoktatás bevezetését, másrészről halloween idejére esti kijárási tilalmat írt elő.

A héten a Milánó központú, északolasz Lombardia – amely a tavaszi járványhullámban és most a legfertőzöttebb része Olaszországnak – jelentette be: csütörtöktől éjszakai kijárási tilalmat vezet be. Ez azt jelenti, hogy

este tizenegytől hajnali ötig csak a legszükségesebb esetben lehet az utcán tartózkodni.

A milánói regionális vezetés szerint elképzelhető, hogy ennél szigorúbb intézkedéseket is meg kell lépni: azt fontolgatják ugyanis, hogy a gyógyszertárak és élelmiszerboltok kivételével egységesen (vagy bizonyos napokon) eleve bezáratnának minden üzletet, éttermet, ahogy ez a tavaszi járvány idején is volt.

Hétfőn Lombardiában több, mint 14 ezer tesztet végeztek el, ebből 1687 pozitív esetet találtak. Jelenleg az északolasz régióban naponta az előző naphoz képest 9-10 százalékkal növekednek a fertőzésszámok. A fertőzések több, mint fele milánói, azaz a mostani járványban nem a bergamói, hanem a milánói rész tűnik Lombardián belül a legfertőzöttebbnek.

OLASZORSZÁG MÁS RÉSZEIN, PÉLDÁUL FIRENZE BELVÁROSÁBAN IS AZ UTCAI SZÁJMASZK-VISELÉS KÖTELEZÖ. NÉZD VÉGIG FIRENZEI FOTÓRIPORTUNKAT!

Giuseppe Conte eközben a közszolgálati Rai televíziónak nyilatkozva azt mondta: információi szerint december végén megérkezhetnek az első oltóanyagok. Amint arról az Azonnali is beszámolt: jelen pillanatban a mainzi BioNTech cég kutatásai állnak a legközelebb a sikerhez, az ottani kutatók eredményeit az amszterdami Európai Gyógyszerügynökség értékeli ki. Az olasz kormányfő azonban úgy véli:

tömeges oltásra és ezzel a járványhelyzet végére legkorábban tavasszal lehet csak számítani.

NYITÓKÉP: Firenzében még nincs kijárási tilalom, de a szájkmaszk viselését a hadsereg is kontrollálja. Bukovics Martin / Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek