+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 20. kedd, 17:04
Olaszországban is folyamatosan növekszik a fertőzésszám. Noha a kormány azt ígéri: sem az iskolákat nem fogja bezárni, sem kijárási tilalmat nem fog bevezetni, egyes régiók megtették ezeket a lépéseket.

Amint arról az Azonnali beszámolt: a jelenleg második legfertőzöttebb olasz régióban, a Nápoly központú Campaniában a baloldali Vincenzo De Luca régióelnök egyrészről október végéig elrendelte az iskolák bezárását, a távoktatás bevezetését, másrészről halloween idejére esti kijárási tilalmat írt elő.

 

A héten a Milánó központú, északolasz Lombardia – amely a tavaszi járványhullámban és most a legfertőzöttebb része Olaszországnak – jelentette be: csütörtöktől éjszakai kijárási tilalmat vezet be. Ez azt jelenti, hogy

 

este tizenegytől hajnali ötig csak a legszükségesebb esetben lehet az utcán tartózkodni.

 

A milánói regionális vezetés szerint elképzelhető, hogy ennél szigorúbb intézkedéseket is meg kell lépni: azt fontolgatják ugyanis, hogy a gyógyszertárak és élelmiszerboltok kivételével egységesen (vagy bizonyos napokon) eleve bezáratnának minden üzletet, éttermet, ahogy ez a tavaszi járvány idején is volt.

 

Hétfőn Lombardiában több, mint 14 ezer tesztet végeztek el, ebből 1687 pozitív esetet találtak. Jelenleg az északolasz régióban naponta az előző naphoz képest 9-10 százalékkal növekednek a fertőzésszámok. A fertőzések több, mint fele milánói, azaz a mostani járványban nem a bergamói, hanem a milánói rész tűnik Lombardián belül a legfertőzöttebbnek.

 

OLASZORSZÁG MÁS RÉSZEIN, PÉLDÁUL FIRENZE BELVÁROSÁBAN IS AZ UTCAI SZÁJMASZK-VISELÉS KÖTELEZÖ. NÉZD VÉGIG FIRENZEI FOTÓRIPORTUNKAT!

 

Giuseppe Conte eközben a közszolgálati Rai televíziónak nyilatkozva azt mondta: információi szerint december végén megérkezhetnek az első oltóanyagok. Amint arról az Azonnali is beszámolt: jelen pillanatban a mainzi BioNTech cég kutatásai állnak a legközelebb a sikerhez, az ottani kutatók eredményeit az amszterdami Európai Gyógyszerügynökség értékeli ki. Az olasz kormányfő azonban úgy véli:

 

tömeges oltásra és ezzel a járványhelyzet végére legkorábban tavasszal lehet csak számítani.

 

NYITÓKÉP: Firenzében még nincs kijárási tilalom, de a szájkmaszk viselését a hadsereg is kontrollálja. Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt azért megtudhattuk a kormányinfón, hogy jövőhét szerdáig nem várhatóak további járványügyi szigorítások.

November végén már véget is ért volna a határzár, de a magyar kormány másképp döntött, így idén biztosan nem utazhatunk rendesen külföldre.

Az elzászi nagyváros idegenforgalma keményen megszenvedi emiatt a koronavírus-válságot, érvel a francia kormány. Az EP vezetését mindez irritálja.

Igazi ritkaságot kaptak lencsevégre Délnyugat-Románia egyik erdejében. A szakemberek is csak ámulnak, és azt gyanítják, hogy az állat tőlünk szökhetett át Romániába.

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás