+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. október 8. csütörtök, 12:12
Az olasz kormány elrendelte, hogy csütörtöktől kötelező a szabadban is szájmaszkot hordani egész Olaszországban más emberek közelében. Dél-Tirol az autonómiájára hivatkozva nem hajlandó alávetni magát Róma akaratának.

Csütörtöktől egész Olaszországban 400-tól 1000 euróig terjedő pénzbírságot szabnak ki mindenkire, aki közterületen szájmaszk nélkül mutatkozik emberek közelében. Noha a kínai koronavírus-járvány továbbterjedése ellen hozott olaszországi intézkedések eddig is szigorúak és következetesek voltak, a római kormány láthatóan nagyon el akarja kerülni, hogy újabb kijárási korlátozásokra, netán kijárási tilalomra kerüljön sor, ahogy az tavasszal történt.

 

Az új szabályozással az olasz közszolgálati tévé szerint azonban – a hét elején kiszivárgottaktól eltérően, ahol még permanens szabadtéri maszkhordási kötelezettségről volt szó –

 

Róma nem állandó és általános szájmaszkhordási kötelezettséget ír elő, hanem csupán annyit, hogy amennyiben vele nem egy háztartásban élő emberek közelébe megy valaki, vegye fel a szájat és orrot elfedő maszkot.

 

Vagyis nem kell permanensen telelehelni a maszkot és bepárásítani ezáltal a szemüveget. Az embereknek csak maguknál kell azt tartaniuk, és amennyiben úgy látják, hogy idegenek felé közelednek, elővigyázatosságból és a mások iránti figyelemből és tiszteletből fel kell azt venniük.

 

Ez a nagyobb városokban és forgalmas turistaparadicsomokban eddig is kötelező volt: Firenzében például este 18 óra és reggel 6 óra között maszkot kellett hordani a belvárosokban, a vendéglátóhelyek teraszai, a fontosabb látnivalók, a busz- és villamosmegállók környékén ugyanis esténként nagy szokott lenni a zsúfoltság. Ám a tervezett rendelkezések hét eleji kiszivárogtatása hatékonyan tudta kondicionálni a lakosságot: mint azt egy fotóriportan meg is mutattuk, Firenzében már szerdán gyakorlatilag minden helybéli maszkban mutatkozott a belvárosban és környékén.

 

Südtirol non coronat

 

Van azonban egy hely Olaszországban, ahol nem lesz érvényes Róma akarata: az olasz-osztrák határon fekvő Dél-Tirol autonóm tartományban, pontosabban Bozen/Bolzano autonóm megyében, ami területileg nagyjából a fele a Trentino-Alto Adige régiónak. Itt a bozeni/bolzanoi vezetés úgy látja, a tartományi kormányzat törvényei felülírják Róma rendeletét. Arno Kompatscher, az autonóm tartomány – a regionalista-jobboldali Dél-Tiroli Néppárt színeiben politizáló – vezetője szerint most az egyéni felelősségen van a hangsúly, felesleges szigorítani, bőven elég betartani az eddigi szabályokat.

 

 

És betartatni őket: ezért bejelentette, hogy mivel ők úgy tapasztalják a kontaktkutatások alapján, hogy a vírus Dél-Tirolban olyan alkalmakkor terjed a leghatékonyabban, amikor sok ember tartózkodik együtt egy kis térben, ezért mostantól sokkal szigorúbban ellenőrzik a csoportos gyülekezéseket, bulikat, találkozókat, hogy tényleg mindenki hordja-e a maszkot. „280 eurós bírságot szabunk ki, ha nincs maszk rajtuk. Azért egy maszkot venni ezért olcsóbb” – fogalmazott a politikus.

 

De megteheti-e egyáltalán Dél-Tirol, hogy ennyire nyilvánvalóan negligálja Róma akaratát?

 

A Rai köztévé német adásának nyilatkozó alkotmányjogász, Francesco Palermo szerint aligha. Mint mondta, a római kormány nem véletlenül hosszabbította meg az egészségügyi veszélyhelyzetet, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy rendeleti kormányzással vezesse Olaszországot, és ezek a rendeletek az olasz bírósági gyakorlat szerint az autonóm tartományokra is kötelezőek szerinte.

 

Hogy az alkotmányjogász nyilatkozata mennyire vágyvezérelt, jól mutatja, hogy ugyanő még áprilisban – amikor Dél-Tirol ugyancsak más és gyorsabb nyitási politikát folytatott, mint a jóval óvatosabb római kormány – azt mondta, jót tenne, ha az olasz alkotmánybíróság végre eldöntené, hogy egészségügyi veszélyhelyzet esetén az autonóm tartomány vezetésének vagy Rómának a szava-e a döntő. Csakhogy azóta se került az alkotmánybírók elé az ügy: Giuseppe Conte balközép-balpopulista kormánya hiába lengette be, hogy bepanaszolja a dél-tiroliakat az alkotmánybíróságnál, ez nem történt meg. A német jobboldali Kompatscher ebben akkor a dél-tiroli autonómia megerősítését látta.

 

FOTÓ: Bukovics Martin, Firenze / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás