+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. október 8. csütörtök, 12:12
Az olasz kormány elrendelte, hogy csütörtöktől kötelező a szabadban is szájmaszkot hordani egész Olaszországban más emberek közelében. Dél-Tirol az autonómiájára hivatkozva nem hajlandó alávetni magát Róma akaratának.

Csütörtöktől egész Olaszországban 400-tól 1000 euróig terjedő pénzbírságot szabnak ki mindenkire, aki közterületen szájmaszk nélkül mutatkozik emberek közelében. Noha a kínai koronavírus-járvány továbbterjedése ellen hozott olaszországi intézkedések eddig is szigorúak és következetesek voltak, a római kormány láthatóan nagyon el akarja kerülni, hogy újabb kijárási korlátozásokra, netán kijárási tilalomra kerüljön sor, ahogy az tavasszal történt.

 

Az új szabályozással az olasz közszolgálati tévé szerint azonban – a hét elején kiszivárgottaktól eltérően, ahol még permanens szabadtéri maszkhordási kötelezettségről volt szó –

 

Róma nem állandó és általános szájmaszkhordási kötelezettséget ír elő, hanem csupán annyit, hogy amennyiben vele nem egy háztartásban élő emberek közelébe megy valaki, vegye fel a szájat és orrot elfedő maszkot.

 

Vagyis nem kell permanensen telelehelni a maszkot és bepárásítani ezáltal a szemüveget. Az embereknek csak maguknál kell azt tartaniuk, és amennyiben úgy látják, hogy idegenek felé közelednek, elővigyázatosságból és a mások iránti figyelemből és tiszteletből fel kell azt venniük.

 

Ez a nagyobb városokban és forgalmas turistaparadicsomokban eddig is kötelező volt: Firenzében például este 18 óra és reggel 6 óra között maszkot kellett hordani a belvárosokban, a vendéglátóhelyek teraszai, a fontosabb látnivalók, a busz- és villamosmegállók környékén ugyanis esténként nagy szokott lenni a zsúfoltság. Ám a tervezett rendelkezések hét eleji kiszivárogtatása hatékonyan tudta kondicionálni a lakosságot: mint azt egy fotóriportan meg is mutattuk, Firenzében már szerdán gyakorlatilag minden helybéli maszkban mutatkozott a belvárosban és környékén.

 

Südtirol non coronat

 

Van azonban egy hely Olaszországban, ahol nem lesz érvényes Róma akarata: az olasz-osztrák határon fekvő Dél-Tirol autonóm tartományban, pontosabban Bozen/Bolzano autonóm megyében, ami területileg nagyjából a fele a Trentino-Alto Adige régiónak. Itt a bozeni/bolzanoi vezetés úgy látja, a tartományi kormányzat törvényei felülírják Róma rendeletét. Arno Kompatscher, az autonóm tartomány – a regionalista-jobboldali Dél-Tiroli Néppárt színeiben politizáló – vezetője szerint most az egyéni felelősségen van a hangsúly, felesleges szigorítani, bőven elég betartani az eddigi szabályokat.

 

 

És betartatni őket: ezért bejelentette, hogy mivel ők úgy tapasztalják a kontaktkutatások alapján, hogy a vírus Dél-Tirolban olyan alkalmakkor terjed a leghatékonyabban, amikor sok ember tartózkodik együtt egy kis térben, ezért mostantól sokkal szigorúbban ellenőrzik a csoportos gyülekezéseket, bulikat, találkozókat, hogy tényleg mindenki hordja-e a maszkot. „280 eurós bírságot szabunk ki, ha nincs maszk rajtuk. Azért egy maszkot venni ezért olcsóbb” – fogalmazott a politikus.

 

De megteheti-e egyáltalán Dél-Tirol, hogy ennyire nyilvánvalóan negligálja Róma akaratát?

 

A Rai köztévé német adásának nyilatkozó alkotmányjogász, Francesco Palermo szerint aligha. Mint mondta, a római kormány nem véletlenül hosszabbította meg az egészségügyi veszélyhelyzetet, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy rendeleti kormányzással vezesse Olaszországot, és ezek a rendeletek az olasz bírósági gyakorlat szerint az autonóm tartományokra is kötelezőek szerinte.

 

Hogy az alkotmányjogász nyilatkozata mennyire vágyvezérelt, jól mutatja, hogy ugyanő még áprilisban – amikor Dél-Tirol ugyancsak más és gyorsabb nyitási politikát folytatott, mint a jóval óvatosabb római kormány – azt mondta, jót tenne, ha az olasz alkotmánybíróság végre eldöntené, hogy egészségügyi veszélyhelyzet esetén az autonóm tartomány vezetésének vagy Rómának a szava-e a döntő. Csakhogy azóta se került az alkotmánybírók elé az ügy: Giuseppe Conte balközép-balpopulista kormánya hiába lengette be, hogy bepanaszolja a dél-tiroliakat az alkotmánybíróságnál, ez nem történt meg. A német jobboldali Kompatscher ebben akkor a dél-tiroli autonómia megerősítését látta.

 

FOTÓ: Bukovics Martin, Firenze / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt azért megtudhattuk a kormányinfón, hogy jövőhét szerdáig nem várhatóak további járványügyi szigorítások.

November végén már véget is ért volna a határzár, de a magyar kormány másképp döntött, így idén biztosan nem utazhatunk rendesen külföldre.

Az elzászi nagyváros idegenforgalma keményen megszenvedi emiatt a koronavírus-válságot, érvel a francia kormány. Az EP vezetését mindez irritálja.

Igazi ritkaságot kaptak lencsevégre Délnyugat-Románia egyik erdejében. A szakemberek is csak ámulnak, és azt gyanítják, hogy az állat tőlünk szökhetett át Romániába.

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás