+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 12. hétfő, 09:59
Igor Matovič nagy reményeket fűz a nemrégiben bejelentett korlátozásokhoz – de ha nem válnak be, jöhet a teljes leállás megint.

Annak ellenére, hogy Közép-Európa viszonylag jól megúszta a koronavírus első hullámát, a második hullámra ez már egyáltalán nem mondható el. A környező országokban ugyanis mindenhol erősebb a második hullám, mint az első.

 

A kormányok a járványügyi érdekek mellett ezúttal országaik gazdasági érdekeit és az emberek pszichés igényeit is figyelembe veszik, ezért egyelőre nem szeretnék lezárni a teljes lakosságot úgy, mint márciusban.

 

Azonban Igor Matovič, a szlovák miniszterelnök szerint ez könnyen változhat: a szlovák központi válságstáb ugyanis vasárnap új szigorításokat vezetett be, és

 

kilátásba helyezték a kijárási korlátozások bevezetését is, mivel a járvány Szlovákiában is egyre gyorsabb mértékben terjed.

 

Ennek értelmében az alábbi szigorításokat vezetik be október 15-től:

 

+ A középiskolákban október 12-től távoktatást vezetnek be.

 

+ Az általános iskolák alsó évfolyamaiban is kötelező lesz a maszkviselés.

 

+ Kötelező lesz a szájmaszk viselése az utcán is.

 

+ Az éttermek belterében tilos lesz az étkezés; a vendégek csak a teraszon étkezhetnek vagy elvitelre kérhetnek ételt.

 

+ Betiltják a tömegrendezvényeket, illetve a 6 főnél nagyobb gyülekezéseket. Ezek a szentmisékre is vonatkoznak.

 

+ Bezárják a fitnesz-, a wellnesközpontokat, az uszodákat, szaunákat és az akvaparkokat.

 

+ A bevásárlóközpontokban egy vásárlóra 15 négyzetméternyi helynek kell jutnia.

 

+ Ismét bevezetik a kijelölt vásárlási idősávot az idősek számára.

 

Igor Matovič szerint ezek a szigorítások addig maradnak érvényben, amíg a hétnapos mozgó medián értéke (tehát nem az átlag, hanem az egymást követő hét napnak a középértéke) nem süllyed ötszáz alá – jelenleg Szlovákia esetében ez a szám 1037.

 

A kormányfő ezenkívül azt is bejelentette, hogy 

 

ha a mostani intézkedések nem hozzák meg a várt hatást, akkor le fogják zárni az országot.

 

Matovič szerint ez az emberek utolsó esélye, hogy felelősségteljesen viselkedjenek, és megakadályozzák a fertőzés ilyen mértékű terjedését. Ez annak tudatában nem meglepő, hogy a szlovákok nem igazán tartják be a járványügyi előírásokat: mint ahogy arról korábban beszámoltunk, volt olyan járás, ahol a tiltások ellenére megtartották az esküvőket, de a piros besorolású járásokból gyakran jártak át zöld besorolású járásokba szórakozni az emberek, ahol emiatt szintén elterjedt a vírus.

 

Szlovákiában jelenleg 14 159 aktív eset van, ami jóval több, mint az első hullám alatt az összes fertőzött száma. Az első hullámban a járványgörbe április 23-án érte el a csúcsát, amikor egymillió főre vetítve mindössze 187 aktív fertőzött jutott, míg jelenleg ez a szám 2593.2, és jelenleg egyáltalán nem látni, hogy mikor lehet a trendforduló.

 

Matovičék egyébként már nem először álltak elő drasztikusnak tűnő szigorításokkal: még április legelején helyezték kilátásba, hogy nem lockdownt, hanem egy blackoutot vezetnének be Szlovákiában: azaz három-négy hétre teljesen lekapcsolta volna Szlovákiát, és a lakosság ellátását a katonaságra bízta volna.

 

Ez a terv azért is számított kirívónak, mert még a leginkább érintett Olaszországban sem akarták teljesen leállítani az életet, így nem véletlen, hogy akkor a legtöbb koalíciós partnere ellenezte Matovič ötletét, amit végül nem is vezettek be.

 

Matovič a második hullám óta egyébként a lakosságot hibáztatja a járvány terjedéséért:

 

a kormányfő szerint a szlovákok nem veszik elég komolyan a járványhelyzetet, és ezért emelkednek drasztikusan az esetszámok.

 

Emiatt többen is kritizálják a kormányfőt – például a nemrégiben új pártot alapító korábbi smeres miniszterelnök, Peter Pellegrini, mivel szerinte leginkább Matovič felelős a járvány ilyen mértékű terjedéséért, ezért kormányát és önmagát kéne okolnia a növekvő esetszámok miatt.

 

Legutóbb szeptember végén vezettek be szigorításokat északi szomszédunknál, de úgy tűnik, hogy ez nem volt elegendő, hiszen két héttel később ismét szigorítanak a korlátozásokon.

 

NYITÓKÉP: OĽaNO / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Csak ajánlani tudja az EU a térségen belüli nem létfontosságú utazások korlátozását, megtiltani nem. A harmadik országokból való belépésre viszont kialakíthat egységes szabályokat.

A kormányzati bértámogatást hiába igényelték meg, nem kaptak semmit a kávézóban. A hat alkalmazottból mára egy maradt, ő sem kap teljes bért.

Ezzel már hivatalosan három ember jelezte, hogy szívesen lenne az ellenzék közös '22-es miniszterelnök-jelöltje.

Nyithassanak meg korlátozottan a múzeumok, állatkertek, vendéglátó helyek, szállodák, színházak, mozik – Ujhelyi István ezt kéri a kormánytól.

Nem teljes kapacitással ugyan, de október óta végre újra üzemelhetnek. Ha a járványhelyzet is engedi, akkor második félévtől kinyitnak az iskolák is az országban.

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás