Ismét lezárná Szlovákiát a miniszterelnök

2020.10.12. 09:59

Igor Matovič nagy reményeket fűz a nemrégiben bejelentett korlátozásokhoz – de ha nem válnak be, jöhet a teljes leállás megint.

Ismét lezárná Szlovákiát a miniszterelnök

Annak ellenére, hogy Közép-Európa viszonylag jól megúszta a koronavírus első hullámát, a második hullámra ez már egyáltalán nem mondható el. A környező országokban ugyanis mindenhol erősebb a második hullám, mint az első.

A kormányok a járványügyi érdekek mellett ezúttal országaik gazdasági érdekeit és az emberek pszichés igényeit is figyelembe veszik, ezért egyelőre nem szeretnék lezárni a teljes lakosságot úgy, mint márciusban.

Azonban Igor Matovič, a szlovák miniszterelnök szerint ez könnyen változhat: a szlovák központi válságstáb ugyanis vasárnap új szigorításokat vezetett be, és

kilátásba helyezték a kijárási korlátozások bevezetését is, mivel a járvány Szlovákiában is egyre gyorsabb mértékben terjed.

Ennek értelmében az alábbi szigorításokat vezetik be október 15-től:

+ A középiskolákban október 12-től távoktatást vezetnek be.

+ Az általános iskolák alsó évfolyamaiban is kötelező lesz a maszkviselés.

+ Kötelező lesz a szájmaszk viselése az utcán is.

+ Az éttermek belterében tilos lesz az étkezés; a vendégek csak a teraszon étkezhetnek vagy elvitelre kérhetnek ételt.

+ Betiltják a tömegrendezvényeket, illetve a 6 főnél nagyobb gyülekezéseket. Ezek a szentmisékre is vonatkoznak.

+ Bezárják a fitnesz-, a wellnesközpontokat, az uszodákat, szaunákat és az akvaparkokat.

+ A bevásárlóközpontokban egy vásárlóra 15 négyzetméternyi helynek kell jutnia.

+ Ismét bevezetik a kijelölt vásárlási idősávot az idősek számára.

Igor Matovič szerint ezek a szigorítások addig maradnak érvényben, amíg a hétnapos mozgó medián értéke (tehát nem az átlag, hanem az egymást követő hét napnak a középértéke) nem süllyed ötszáz alá – jelenleg Szlovákia esetében ez a szám 1037.

A kormányfő ezenkívül azt is bejelentette, hogy 

ha a mostani intézkedések nem hozzák meg a várt hatást, akkor le fogják zárni az országot.

Matovič szerint ez az emberek utolsó esélye, hogy felelősségteljesen viselkedjenek, és megakadályozzák a fertőzés ilyen mértékű terjedését. Ez annak tudatában nem meglepő, hogy a szlovákok nem igazán tartják be a járványügyi előírásokat: mint ahogy arról korábban beszámoltunk, volt olyan járás, ahol a tiltások ellenére megtartották az esküvőket, de a piros besorolású járásokból gyakran jártak át zöld besorolású járásokba szórakozni az emberek, ahol emiatt szintén elterjedt a vírus.

Szlovákiában jelenleg 14 159 aktív eset van, ami jóval több, mint az első hullám alatt az összes fertőzött száma. Az első hullámban a járványgörbe április 23-án érte el a csúcsát, amikor egymillió főre vetítve mindössze 187 aktív fertőzött jutott, míg jelenleg ez a szám 2593.2, és jelenleg egyáltalán nem látni, hogy mikor lehet a trendforduló.

Matovičék egyébként már nem először álltak elő drasztikusnak tűnő szigorításokkal: még április legelején helyezték kilátásba, hogy nem lockdownt, hanem egy blackoutot vezetnének be Szlovákiában: azaz három-négy hétre teljesen lekapcsolta volna Szlovákiát, és a lakosság ellátását a katonaságra bízta volna.

Ez a terv azért is számított kirívónak, mert még a leginkább érintett Olaszországban sem akarták teljesen leállítani az életet, így nem véletlen, hogy akkor a legtöbb koalíciós partnere ellenezte Matovič ötletét, amit végül nem is vezettek be.

Matovič a második hullám óta egyébként a lakosságot hibáztatja a járvány terjedéséért:

a kormányfő szerint a szlovákok nem veszik elég komolyan a járványhelyzetet, és ezért emelkednek drasztikusan az esetszámok.

Emiatt többen is kritizálják a kormányfőt – például a nemrégiben új pártot alapító korábbi smeres miniszterelnök, Peter Pellegrini, mivel szerinte leginkább Matovič felelős a járvány ilyen mértékű terjedéséért, ezért kormányát és önmagát kéne okolnia a növekvő esetszámok miatt.

Legutóbb szeptember végén vezettek be szigorításokat északi szomszédunknál, de úgy tűnik, hogy ez nem volt elegendő, hiszen két héttel később ismét szigorítanak a korlátozásokon.

NYITÓKÉP: OĽaNO / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek