+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. január 1. péntek, 14:41
December 30-án rekordot döntött a napi új koronavírusos fertőzések száma, az eddigi korlátozások nem elegendőek a kormány szerint.

A kormány az utolsó, szilveszeri rendkívüli ülésén döntött arról, hogy Szlovákia tovább szigorít az eddigi korlátozásokon


A szigorítást az indokolja, hogy az országban tovább nő az új fertőzöttek száma: december 30-án 6315 teszt lett pozitív, ez a legnagyobb napi új esetszám a járvány kitörése óta. December 30-án 2546 koronavírusos beteget ápoltak a szlovákiai kórházakban; a Forbes információi szerint az Egészségügyi Minisztérium január 11-re 3000-3500 kórházi ellátásra szoruló koronavírusos beteggel számol, január végére pedig a számuk 4500-ra is nőhet.

 

A ZSOLNAI EGYETEMI KÓRHÁZBAN 2020. DECEMBER 29-ÉN 82 KORONAVÍRUSOS BETEGET ÁPOLTAK, MIKÖZBEN AZ INTÉZMÉNY 156 ALKALMAZOTTJA VOLT KARANTÉNBAN. FORRÁS: FAKULTNÁ NEMOCNICA S POLIKLINIKOU ŽILINA / FACEBOOK

 

Mivel a kórházak már most tele vannak, a kormány szükségesnek látta a korlátozások további szigorítását: január elsejétől előreláthatólag január 24-ig betiltják a családi látogatásokat. Az ünnepek alatt az volt a szabály, hogy az egy háztartásban élők csak egyetlen másik háztartásban élőkkel találkozhatnak; így alakítva ki „buborékokat”, amik között nincs átjárás.

 

A Denník N összefoglalója szerint az új szabály értelmében már ilyen buborékokat sem szabad kialakítani, senki nem látogathat meg másik háztartásban élőket. A december 31-ig létrehozott „buborékok” tagjai – amennyiben senki nem találkozott közülük harmadik háztartásban élőkkel – továbbra is meglátogathatják egymást. 

 

Bezárnak a síközpontok is, amik – mivel az eddigi szabályok szerint a síelés egyéni szabadidős tevékenységnek számított – eddig nyitva voltak, és negatív teszttel használni lehetett őket. Az emberek éltek is a lehetőséggel: volt olyan síközpont – a Körmöcbánya melletti Skalka –, ahol december 31-én az odavezető úton kilométeres kocsisor alakult ki a rengeteg látogató miatt. A helyzet tarthatatlansága miatt a rendőrség még aznap lezárta az a síközponthoz vezető utat. A síközpontok mellett a kapcsolódó szolgáltatásoknak is szünetelniük kell: bezárnak a sífelszerelés-kölcsönzők és -szervizek is. 

 

KOCSISOR A SKALKA SÍKÖZPONTHOZ VEZETŐ ÚTON 2020. DECEMBER 31-ÉN. FORRÁS: POLÍCIA SR - BANSKOBYSTRICKÝ KRAJ / FACEBOOK

 

Eddig a szálláshelyeket is igénybe lehetett venni három napnál nem régebbi negatív teszttel – amit hosszabb tartózkodás esetén háromnaponta meg kellett újítani –, január elsejétől azonban a hotelek sem fogadhatnak új vendégeket. Akik december 31-ig bejelentkeztek, maradhatnak, de legkésőbb január 10-ig nekik is el kell hagyniuk a szálláshelyeket. 

 

Ezentúl csak az járhat be a munkahelyére, aki a munkáját nem tudja otthonról elvégezni – erről a munkáltatónak igazolást kell kiállítania. A járások határát csak munkavégzés céljából, ennek az igazolásnak a birtokában szabad. A templomok nem zárnak be, de nem lesznek nyilvános misék: legfeljebb hat személy tartózkodhat a templomokban. Ez vonatkozik Ennek megfelelően hat személy vehet részt a temetéseken, a keresztelőkön és a hazásságkötéseken – akár templomi, akár polgári szertartásról van szó. 

 

A kijárási korlátozások alól kivételt képeznek az alapvető szükségletek kielégítését célzó bevásárlások, a gyógyszertár, az orvos meglátogatása halaszthatatlan egészségügyi ellátás miatt, PCR vagy antigén teszt elvégeztetése, gondoskodásra szoruló hozzátartozó meglátogatása, háziállat sétáltatása, haszonállatok gondozása. A maszkviselés bel- és kültéren is kötelező, a szabály megsértését a rendőrség akár 1000 eurós (360 ezer forintos) bírsággal is sújthatja. 

 

A december 30-i rekord mennyiségű, 6315 pozitív teszt után az év utolsó napján 4965-tel nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Északi szomszédunknál december 31-ig 184508 személy fertőződött meg, közülük 127190-en már meggyógyultak, 2250 beteg hunyt el. A kórházakban 2560 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 198-an kapnak intenzív ellátást, és 226 beteg szorul művi lélegeztetésre. 

 

NYITÓKÉP: Žilinský Samosprávny Kraj / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás