Szigorításokkal kezdődik az új év Szlovákiában

Szerző: Renczes Ágoston
2021.01.01. 14:41

December 30-án rekordot döntött a napi új koronavírusos fertőzések száma, az eddigi korlátozások nem elegendőek a kormány szerint.

Szigorításokkal kezdődik az új év Szlovákiában

A kormány az utolsó, szilveszeri rendkívüli ülésén döntött arról, hogy Szlovákia tovább szigorít az eddigi korlátozásokon


A szigorítást az indokolja, hogy az országban tovább nő az új fertőzöttek száma: december 30-án 6315 teszt lett pozitív, ez a legnagyobb napi új esetszám a járvány kitörése óta. December 30-án 2546 koronavírusos beteget ápoltak a szlovákiai kórházakban; a Forbes információi szerint az Egészségügyi Minisztérium január 11-re 3000-3500 kórházi ellátásra szoruló koronavírusos beteggel számol, január végére pedig a számuk 4500-ra is nőhet.

A ZSOLNAI EGYETEMI KÓRHÁZBAN 2020. DECEMBER 29-ÉN 82 KORONAVÍRUSOS BETEGET ÁPOLTAK, MIKÖZBEN AZ INTÉZMÉNY 156 ALKALMAZOTTJA VOLT KARANTÉNBAN. FORRÁS: FAKULTNÁ NEMOCNICA S POLIKLINIKOU ŽILINA / FACEBOOK

Mivel a kórházak már most tele vannak, a kormány szükségesnek látta a korlátozások további szigorítását: január elsejétől előreláthatólag január 24-ig betiltják a családi látogatásokat. Az ünnepek alatt az volt a szabály, hogy az egy háztartásban élők csak egyetlen másik háztartásban élőkkel találkozhatnak; így alakítva ki „buborékokat”, amik között nincs átjárás.

A Denník N összefoglalója szerint az új szabály értelmében már ilyen buborékokat sem szabad kialakítani, senki nem látogathat meg másik háztartásban élőket. A december 31-ig létrehozott „buborékok” tagjai – amennyiben senki nem találkozott közülük harmadik háztartásban élőkkel – továbbra is meglátogathatják egymást. 

Bezárnak a síközpontok is, amik – mivel az eddigi szabályok szerint a síelés egyéni szabadidős tevékenységnek számított – eddig nyitva voltak, és negatív teszttel használni lehetett őket. Az emberek éltek is a lehetőséggel: volt olyan síközpont – a Körmöcbánya melletti Skalka –, ahol december 31-én az odavezető úton kilométeres kocsisor alakult ki a rengeteg látogató miatt. A helyzet tarthatatlansága miatt a rendőrség még aznap lezárta az a síközponthoz vezető utat. A síközpontok mellett a kapcsolódó szolgáltatásoknak is szünetelniük kell: bezárnak a sífelszerelés-kölcsönzők és -szervizek is. 

KOCSISOR A SKALKA SÍKÖZPONTHOZ VEZETŐ ÚTON 2020. DECEMBER 31-ÉN. FORRÁS: POLÍCIA SR - BANSKOBYSTRICKÝ KRAJ / FACEBOOK

Eddig a szálláshelyeket is igénybe lehetett venni három napnál nem régebbi negatív teszttel – amit hosszabb tartózkodás esetén háromnaponta meg kellett újítani –, január elsejétől azonban a hotelek sem fogadhatnak új vendégeket. Akik december 31-ig bejelentkeztek, maradhatnak, de legkésőbb január 10-ig nekik is el kell hagyniuk a szálláshelyeket. 

Ezentúl csak az járhat be a munkahelyére, aki a munkáját nem tudja otthonról elvégezni – erről a munkáltatónak igazolást kell kiállítania. A járások határát csak munkavégzés céljából, ennek az igazolásnak a birtokában szabad. A templomok nem zárnak be, de nem lesznek nyilvános misék: legfeljebb hat személy tartózkodhat a templomokban. Ez vonatkozik Ennek megfelelően hat személy vehet részt a temetéseken, a keresztelőkön és a hazásságkötéseken – akár templomi, akár polgári szertartásról van szó. 

A kijárási korlátozások alól kivételt képeznek az alapvető szükségletek kielégítését célzó bevásárlások, a gyógyszertár, az orvos meglátogatása halaszthatatlan egészségügyi ellátás miatt, PCR vagy antigén teszt elvégeztetése, gondoskodásra szoruló hozzátartozó meglátogatása, háziállat sétáltatása, haszonállatok gondozása. A maszkviselés bel- és kültéren is kötelező, a szabály megsértését a rendőrség akár 1000 eurós (360 ezer forintos) bírsággal is sújthatja. 

A december 30-i rekord mennyiségű, 6315 pozitív teszt után az év utolsó napján 4965-tel nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Északi szomszédunknál december 31-ig 184508 személy fertőződött meg, közülük 127190-en már meggyógyultak, 2250 beteg hunyt el. A kórházakban 2560 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 198-an kapnak intenzív ellátást, és 226 beteg szorul művi lélegeztetésre. 

 

NYITÓKÉP: Žilinský Samosprávny Kraj / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek