Hétfőtől maszkban síelnek a szlovákok

Szerző: Renczes Ágoston
2020.12.10. 09:12

Megint jön a lockdown Szlovákiában, de azért sem a karácsony, sem a síszezon nem marad el.

Hétfőtől maszkban síelnek a szlovákok

A válságstáb hétfő esti ülésén született döntés arról, hogy karácsony előtt Szlovákia szigorít a járványügyi intézkedéseken.  Az ülés után Igor Matovič jobboldali-populista miniszterelnök nem volt hajlandó semmilyen részletet elárulni, Roman Mikulec belügyminiszter is csak annyit mondott, hogy „valamilyen mértékben” a lockdown-ról is döntöttek; a döntés tényét azonban több forrás megerősítette a Denník N-nek.

Szerda este Igor Matovič végül bejelentette a részleteket:

+ Az éttermeknek, amik eddig a kültéri teraszaikon fogadhattak vendégeket, december 11-től csak elvitelre adhatnak ki ételt. 

+ A kirándulás és síelés lehetőségét nem veszi el kormány a lakosságtól, de ahhoz, hogy

 

valaki megszállhasson egy hotelben, december 14-től 72 óránál nem régebbi negatív teszt szükséges.

 

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy aki például egy hétig marad a szálláshelyen, annak három naponta tesztet kell csináltatnia – erre az országszerte több helyen működő mobil tesztállomásokon van ehetőség, amik számát az Egészségügyi Minisztérium tovább tervezi bővíteni. A hotelek wellness-részlegeit bezárják, a szálláshelyek éttermei sem fogadhatnak vendégeket, de a szobába lehet majd ételt kérni.

+ A sípályákat is csak három napnál nem régebbi negatív teszttel lehet igénybe venni, ezért a sícentrumokat is mobil tesztállomásokkal szerelik fel. A sícentrumok büféi is csak az ablakon keresztül adhatnak ki ételt, a felvonók kabinjaiban legfeljebb egy ember utazhat (kivéve az egy háztartásban élőket),

 

a lesiklópályán pedig maszkot kell majd viselni.

 

+ A szigorúbb lezárás december 21-től jön: innentől fogva csak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák, állateledel-boltok és a töltőállomások tarthatnak nyitva. Az oktatási intézmények is bezárnak – az általános iskolák felső tagozatától felfelé eddig is távoktatás volt, december 21-től azonban az alsó tagozatosok, az óvodások és bölcsödések is téli szünetre mennek. A lezárást a kormány három hétre tervezi. 

Szlovákia a többkörös országos tesztelés ellenére is szigorítani kényszerül. A szerdán elvégzett 13277 PCR-tesztből 2564 volt pozitív, 38-an haláloztak el, amivel már 1084-re nőtt a koronavírus áldozatainak száma. A majdnem kétszer népesebb Magyarországon a szerdán elvégzett 28737 tesztből 3221 lett pozitív, 160 beteg hunyt el, így a járvány kezdete óta már 3280 áldozata van a koronavírusnak.

NYITÓKÉP: Žilinský Samosprávny Kraj / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek