+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. december 10. csütörtök, 09:12
Megint jön a lockdown Szlovákiában, de azért sem a karácsony, sem a síszezon nem marad el.

A válságstáb hétfő esti ülésén született döntés arról, hogy karácsony előtt Szlovákia szigorít a járványügyi intézkedéseken.  Az ülés után Igor Matovič jobboldali-populista miniszterelnök nem volt hajlandó semmilyen részletet elárulni, Roman Mikulec belügyminiszter is csak annyit mondott, hogy „valamilyen mértékben” a lockdown-ról is döntöttek; a döntés tényét azonban több forrás megerősítette a Denník N-nek.

 

Szerda este Igor Matovič végül bejelentette a részleteket:

 

+ Az éttermeknek, amik eddig a kültéri teraszaikon fogadhattak vendégeket, december 11-től csak elvitelre adhatnak ki ételt. 

 

+ A kirándulás és síelés lehetőségét nem veszi el kormány a lakosságtól, de ahhoz, hogy

 

valaki megszállhasson egy hotelben, december 14-től 72 óránál nem régebbi negatív teszt szükséges.

 

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy aki például egy hétig marad a szálláshelyen, annak három naponta tesztet kell csináltatnia – erre az országszerte több helyen működő mobil tesztállomásokon van ehetőség, amik számát az Egészségügyi Minisztérium tovább tervezi bővíteni. A hotelek wellness-részlegeit bezárják, a szálláshelyek éttermei sem fogadhatnak vendégeket, de a szobába lehet majd ételt kérni.

 

+ A sípályákat is csak három napnál nem régebbi negatív teszttel lehet igénybe venni, ezért a sícentrumokat is mobil tesztállomásokkal szerelik fel. A sícentrumok büféi is csak az ablakon keresztül adhatnak ki ételt, a felvonók kabinjaiban legfeljebb egy ember utazhat (kivéve az egy háztartásban élőket),

 

a lesiklópályán pedig maszkot kell majd viselni.

 

+ A szigorúbb lezárás december 21-től jön: innentől fogva csak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák, állateledel-boltok és a töltőállomások tarthatnak nyitva. Az oktatási intézmények is bezárnak – az általános iskolák felső tagozatától felfelé eddig is távoktatás volt, december 21-től azonban az alsó tagozatosok, az óvodások és bölcsödések is téli szünetre mennek. A lezárást a kormány három hétre tervezi. 

 

Szlovákia a többkörös országos tesztelés ellenére is szigorítani kényszerül. A szerdán elvégzett 13277 PCR-tesztből 2564 volt pozitív, 38-an haláloztak el, amivel már 1084-re nőtt a koronavírus áldozatainak száma. A majdnem kétszer népesebb Magyarországon a szerdán elvégzett 28737 tesztből 3221 lett pozitív, 160 beteg hunyt el, így a járvány kezdete óta már 3280 áldozata van a koronavírusnak.

 

NYITÓKÉP: Žilinský Samosprávny Kraj / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha ezt elérjük, kinyithat a szolgáltatások széles köre, amiket védettségi igazolással lehet majd igénybe venni.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás