+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. december 19. szombat, 18:42
Miközben a kormány harmadát utolérte a fertőzés, Szlovákiában szombaton újra életbe lépett a lockdown.

Igor Matovič miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy pozitív lett a tesztje. A kormány a héten kétszer is ülésezett, ráadásul Matovič a koalíciós tanácson is részt vett a három koalíciós partneréből kettővel. A kormány tagjai és a koalíciós partnernek is karanténba vonultak egyúttal le is teszteltették magukat, így kiderült: többen is megfertőződtek. 

 

A Denník N összefoglalója szerint pozitív lett a tesztje Matovič jobboldali-populista OĽANO-beli (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) párttársainak, Jaroslav Naď védelmi miniszternek és Ján Mičovský agrárminiszternek, Štefan Holý miniszterelnök-helyettesnek a szintén jobboldali-populista Család Vagyunk (Sme rodina) pártból, valamint Veronika Remišovának, a jobbközép-liberális Az Emberekért (Za ľudí) párt elnökének, aki egyben a beruházásokért és a regionális fejlesztésért felelős miniszter.

 

A miniszterelnökkel együtt így a szlovák kormány öt tagja kapta már el a koronavírust.

 

Rajtuk kívül megfertőződött Peter Pellegrini exminiszterelnök is, aki Robert Fico szociálpopulista Smer SD-jéből (Irány-Szociáldemokrácia) kilépve alapított új balközép pártot Hlas-SD (Hang-Szociáldemokrácia) néven; illetve az ő párttársának, Erik Tomáš képviselőnek pozitív lett a tesztje.

 

Elővigyázatosságból karanténba vonulnak a kormány azon tagjai is, akik a héten a megfertőződött kollégáik együtt részt vettek valamelyik ülésen. Így otthonról dolgozik az OĽANO-s Roman Mikulec belügy- és Eduard Heger pénzügyminiszter, és a Sme Rodina elnöke, Boris Kollár, aki a parlament elnöke is egyben. 

 

Kijárási korlátozás rengeteg kivétellel

 

Miközben a kormány majd’ harmada koronavírusos, Szlovákiában a korábban tervezett december 21. helyett már szombaton elkezdődött a lockdown: az alapvető szükségleteket ellátókon kívül bezárt az összes bolt; december 11. óta az éttermek kültéri teraszai is zárva tartanak, csak elvitelre lehet ételt rendelni. 

 

Életbe lépett és január 10-ig tart a kijárási korlátozás is, ami alól azonban rengeteg a kivétel, gyakorlatilag bárhová lehet menni.

 

Nem korlátozzák a mozgást a járások között; szabad munkába járni, gyerekért, családtagokhoz, bevásárolni, állatokat gondozni menni szintén szabad. Nem tiltották be a miséket sem, így az oda- és visszaút is a kivételek közé tartozik, valamit kikapcsolódás céljából is ki lehet mozdulni.

 

Mivel a síelés is egyéni rekreációs tevékenységnek minősül, negatív teszttel igénybe vehetők a sípályák is. A szabadtéri karácsonyfa- és élőhal-árusítás szintén megengedett. A kormány azt kéri a lakosságtól, az ünnepek alatt legfeljebb két háztartásban élők találkozzanak egymással, „buborékokat” kialakítva.

 

NYITÓKÉP: Jaroslav Naď védelmi miniszter, Igor Matovič miniszterelnök, Veronika Remišová beruházásokért és regionális fejlesztésért felelős miniszter és Roman Mikulec belügyminiszter egy júniusi sajtótájékoztatón. Kép forrása: Úrad vlády Slovenskej republiky / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás