Már öt szlovák kormánytag kapta el a koronavírust

Szerző: Renczes Ágoston
2020.12.19. 18:42

Miközben a kormány harmadát utolérte a fertőzés, Szlovákiában szombaton újra életbe lépett a lockdown.

Már öt szlovák kormánytag kapta el a koronavírust

Igor Matovič miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy pozitív lett a tesztje. A kormány a héten kétszer is ülésezett, ráadásul Matovič a koalíciós tanácson is részt vett a három koalíciós partneréből kettővel. A kormány tagjai és a koalíciós partnernek is karanténba vonultak egyúttal le is teszteltették magukat, így kiderült: többen is megfertőződtek. 

A Denník N összefoglalója szerint pozitív lett a tesztje Matovič jobboldali-populista OĽANO-beli (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) párttársainak, Jaroslav Naď védelmi miniszternek és Ján Mičovský agrárminiszternek, Štefan Holý miniszterelnök-helyettesnek a szintén jobboldali-populista Család Vagyunk (Sme rodina) pártból, valamint Veronika Remišovának, a jobbközép-liberális Az Emberekért (Za ľudí) párt elnökének, aki egyben a beruházásokért és a regionális fejlesztésért felelős miniszter.

 

A miniszterelnökkel együtt így a szlovák kormány öt tagja kapta már el a koronavírust.

 

Rajtuk kívül megfertőződött Peter Pellegrini exminiszterelnök is, aki Robert Fico szociálpopulista Smer SD-jéből (Irány-Szociáldemokrácia) kilépve alapított új balközép pártot Hlas-SD (Hang-Szociáldemokrácia) néven; illetve az ő párttársának, Erik Tomáš képviselőnek pozitív lett a tesztje.

Elővigyázatosságból karanténba vonulnak a kormány azon tagjai is, akik a héten a megfertőződött kollégáik együtt részt vettek valamelyik ülésen. Így otthonról dolgozik az OĽANO-s Roman Mikulec belügy- és Eduard Heger pénzügyminiszter, és a Sme Rodina elnöke, Boris Kollár, aki a parlament elnöke is egyben. 

Kijárási korlátozás rengeteg kivétellel

Miközben a kormány majd’ harmada koronavírusos, Szlovákiában a korábban tervezett december 21. helyett már szombaton elkezdődött a lockdown: az alapvető szükségleteket ellátókon kívül bezárt az összes bolt; december 11. óta az éttermek kültéri teraszai is zárva tartanak, csak elvitelre lehet ételt rendelni. 

Életbe lépett és január 10-ig tart a kijárási korlátozás is, ami alól azonban rengeteg a kivétel, gyakorlatilag bárhová lehet menni.

Nem korlátozzák a mozgást a járások között; szabad munkába járni, gyerekért, családtagokhoz, bevásárolni, állatokat gondozni menni szintén szabad. Nem tiltották be a miséket sem, így az oda- és visszaút is a kivételek közé tartozik, valamit kikapcsolódás céljából is ki lehet mozdulni.

 

Mivel a síelés is egyéni rekreációs tevékenységnek minősül, negatív teszttel igénybe vehetők a sípályák is. A szabadtéri karácsonyfa- és élőhal-árusítás szintén megengedett. A kormány azt kéri a lakosságtól, az ünnepek alatt legfeljebb két háztartásban élők találkozzanak egymással, „buborékokat” kialakítva.

 

NYITÓKÉP: Jaroslav Naď védelmi miniszter, Igor Matovič miniszterelnök, Veronika Remišová beruházásokért és regionális fejlesztésért felelős miniszter és Roman Mikulec belügyminiszter egy júniusi sajtótájékoztatón. Kép forrása: Úrad vlády Slovenskej republiky / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek