Otthonról kimozdulni is csak negatív teszttel lehet majd Szlovákiában

Szerző: Renczes Ágoston
2021.01.18. 11:59

Igor Matovič kormánya sokadszor is nekiugrik az országos tesztelésnek, és a többi szabály is szigorodik: január 27-től pár kivételtől eltekintve csak negatív teszttel lehet elhagyni a lakóhelyet.

Otthonról kimozdulni is csak negatív teszttel lehet majd Szlovákiában

A legújabb országos tesztelést a korábbiakkal ellentétben nem egy hétvége alatt folytatják le: a kormány vasárnapi döntése szerint a mintavétel már 18-án, hétfőn elkezdődik, és január 26-ig tart. Az országban 250 mobil mintavételi pont működik, ahol bárki elvégeztetheti ingyen az antigén tesztet, ezeken felül a kormány most nem vesz részt a tesztelés megszervezésében, azt önkéntes alapon az önkormányzatokra bízza és állja a költségeket is (5 eurót – azaz körülbelül 1800 forintot – kapnak majd az önkormányzatok minden egyes elvégzett tesztért).

Negatív teszt nélkül szinte sehova

Január 27-től jönnek a minden eddiginél keményebb szigorítások: csak negatív teszt birtokában szabad kimozdulni otthonról. Néhány kivétel azért lesz: élelmiszer, gyógyszer, higiéniai termékek beszerzéséhez, orvoshoz, gyermekgondozással kapcsolatban, állateledel és állattartással kapcsolatos egyéb termékek megvásárlásához, illetve állatok gondozása céljából ki lehet mozdulni otthonról negatív teszt nélkül is. Nem kell negatív teszt annak, aki házasságot kötni megy, közeli hozzátartozó temetésén vagy keresztelőn vesz részt. Kutyát sétáltatni is lehet majd negatív teszt nélkül. 

Minden máshoz azonban, ami eddig csak simán kivétel volt a kijárási korlátozás alól, negatív teszt birtokában szabad majd elhagyni az otthont.

 

Annak is negatív teszt kell majd, aki csak kimenne kicsit a természetbe sétálni vagy sportolni,

 

(kivéve a 15 évnél fiatalabbakat és a 65 évnél idősebbeket), de postára, bankban, biztosítónál ügyet intézni, tankolni, kocsit, kerékpárt szervizbe vinni, ruhát tisztíttatni, cipőt javíttatni sem lehet majd negatív teszt nélkül. Kivételt jelentenek azok a személyek, akik igazolni tudják, hogy már átestek a koronavírus fertőzésen.

A szigorítások január 27-től február 3-ig általánosan érvényesek. Január 29-ig a kormány kiértékeli az országos tesztelés eredményeit: azon járásokban, ahol rosszabb lesz a járványhelyzet, a szigorítások változatlan formában maradnak február 7-ig, a többi járásban a természetbe kimozduláshoz és a munkába járáshoz február 3 után nem lesz szükséges a negatív teszt.

A jelenlegi – és hamarosan szigorodó – kijárási korlátozások február 7-ig vannak érvényben, eddig tart ugyanis a szükségállapot Szlovákiában. Ha a kormány ezután is fenn akarja tartani a korlátozásokat, ahhoz a szükségállapotot is meg kell hosszabbítania.

Nem látszik az országos tesztelés hatékonysága

Szlovákia a koronavírus elleni küzdelemben a világon elsőként próbálkozott meg a teljes lakosság letesztelésével, amit azóta több körben is megismételt. A módszer azonban nem látszik hatékonynak: az országban az előző év végéig folyamatosan emelkedett a napi új esetek, a kórházban ápoltak és az elhunytak száma is, miközben az egészségügyi rendszer az összeomlás szélére sodródott. Nyitra esetében az ottani orvosok az új Bergamóról beszélnek: a megyeszékhelyen hűtőkocsikban tárolják a holttesteket, mert a temetkezési vállalkozók nem győzik a munkát. 

Közben a kaotikus válságkezelést kormányon belüli konfliktusok is súlyosbítják: Igor Matovič miniszterelnök és Richard Sulík gazdasági miniszter azóta nem értenek egyet a válságkezelés módjában, hogy 2020 tavaszán átvették az ország irányítását, kettejük konfliktusa odáig fajult, hogy Matovič Sulíkot tette felelőssé a koronavírus miatt halálesetekért. 

Nemcsak a válságkezelés mikéntje miatti nézeteltérések fűtik a konfliktust: a miniszterelnök azzal is vádolta a miniszterét, hogy szándékosan lassítja az antigén tesztek beszerzését. Az antigén tesztek pontossága körül egyébként is sok a bizonytalanság: január második hetében a Harmanec papírgyár 173 dolgozója közül 80 személy esetében lett pozitív az antigén teszt. Ellenőrzésképp közülük 70 személynél elvégezték a PCR-tesztet is, ami viszont mindannyiuk esetében negatív lett. Igor Matovič szerint azonban ebben az esetben nem azt a típusú tesztet használták, amit az országos tesztelésen is szoktak.

 

NYITÓKÉP: Úrad vlády Slovenskej republiky / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek