+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. október 23. péntek, 21:41
Szigorúbb korlátozások várnak azokra, akik nem vesznek részt a tömeges tesztelésen.

Bár a szlovákiai lakosság teljes (pontosabban a 10 és 65 éves kor közötti részének) koronavírusra való tesztelése október 30-án kezdődik, a legfertőzöttebb észak-szlovákiai járásokban már október 23-án pénteken megkezdték ezt. A három árvai és a bártfai járás tesztelése egyben az országos tesztelés pilotprojektje is.

 

Péntek 17 óráig a négy járásban 41 433 tesztet végeztek el, ebből 1506 volt pozitív, vagyis az összes teszt 3,63 százaléka

 

jelentette be péntek esti sajtótájékoztatóján Igor Matovič. A jobboldali szlovák miniszterelnök ugyanakkor kiemelte, hogy az antigén tesztek nem azt mutatják ki, hogy jelen van-e a vírus a szervezetben, hanem hogy a mintavétel pillanatában fertőző-e a tesztelt személy, ezért mindenkit arra int, hogy a negatív teszt birtokában is tartson be minden óvintézkedést és korlátozást.

 

Az október 23-i tesztelés kisebb fennakadásokkal indult – nem tudták mindenhol időben elkezdeni és voltak olyan tesztelési pontok, amiket összevontak –, több helyen két órán át kellett sorban állni, de a lakosság fegyelmezetten és nagy arányban vett részt a mintavételen. A Hospodárske noviny szerint Marek Krajčí egészségügyi miniszter

 

elégedett volt a szervezéssel és a lakosság türelmes és felelős hozzáállását is nagyra értékeli.

 

A tesztelés a hétvégén is folytatódik az észak-szlovákiai járásokban. 

 

Ezzel párhuzamosan szombattól kijárási korlátozások lépnek érvénybe Szlovákiában. Ezek értelmében korlátozások nélkül csak éjjel 1 óra és hajnali 5 óra között lehet kimenni, egyébként az emberek csak azért hagyhatják el az otthonukat, hogy elmenjenek elvégeztetni a tesztet, bevásároljanak a legközelebbi élelmiszerboltban, elmenjenek orvoshoz vagy a legközelebbi patikába. Elmehetnek továbbá gondoskodásra szoruló hozzátartozójukhoz, továbbá gondozhatják a haszonállatokat. Kutyát sétáltatni csak a lakóhely 100 méteres körzetében szabad, valamint részt lehet venni temetéseken. 

 

Ezeken kívül szabad munkába járni, gyereket iskolába vinni, postára, bankba, autószervízbe és tankolni menni; illetve ki szabad menni a természetbe – ez utóbbiak viszont a most tesztelt négy járásban hétfőtől, országosan pedig a teljes tesztelés lezajlása, vagyis november elseje után csak azokra vonatkoznak majd, akik fel tudnak mutatni negatív teszteredményt;

 

azokra nem, akik nem vettek részt a tesztelésen.

 

Akik részt vettek és pozitív lesz a tesztjük, azok természetesen karanténba kerülnek. A teljes lakosság tesztelése október 30-án kezdődik és november elsejéig tart majd. 

 

Pénteken Igor Matovič is hivatkozott arra a Napi.hu és a Pulzus Kutató által készített magyarországi reprezentatív közvélemény-kutatásra, ami szerint

 

a szlovákiaihoz hasonló teljes tesztelést a magyar lakosság 74 százaléka támogatná.

 

NYITÓKÉP: Žilinský Samosprávny Kraj / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás