Szlovákiában elkezdődött a teljes lakosság tesztelésének főpróbája

Szerző: Renczes Ágoston
2020.10.23. 21:41

Szigorúbb korlátozások várnak azokra, akik nem vesznek részt a tömeges tesztelésen.

Szlovákiában elkezdődött a teljes lakosság tesztelésének főpróbája

Bár a szlovákiai lakosság teljes (pontosabban a 10 és 65 éves kor közötti részének) koronavírusra való tesztelése október 30-án kezdődik, a legfertőzöttebb észak-szlovákiai járásokban már október 23-án pénteken megkezdték ezt. A három árvai és a bártfai járás tesztelése egyben az országos tesztelés pilotprojektje is.

Péntek 17 óráig a négy járásban 41 433 tesztet végeztek el, ebből 1506 volt pozitív, vagyis az összes teszt 3,63 százaléka

 

jelentette be péntek esti sajtótájékoztatóján Igor Matovič. A jobboldali szlovák miniszterelnök ugyanakkor kiemelte, hogy az antigén tesztek nem azt mutatják ki, hogy jelen van-e a vírus a szervezetben, hanem hogy a mintavétel pillanatában fertőző-e a tesztelt személy, ezért mindenkit arra int, hogy a negatív teszt birtokában is tartson be minden óvintézkedést és korlátozást.

Az október 23-i tesztelés kisebb fennakadásokkal indult – nem tudták mindenhol időben elkezdeni és voltak olyan tesztelési pontok, amiket összevontak –, több helyen két órán át kellett sorban állni, de a lakosság fegyelmezetten és nagy arányban vett részt a mintavételen. A Hospodárske noviny szerint Marek Krajčí egészségügyi miniszter

elégedett volt a szervezéssel és a lakosság türelmes és felelős hozzáállását is nagyra értékeli.

 

A tesztelés a hétvégén is folytatódik az észak-szlovákiai járásokban. 

Ezzel párhuzamosan szombattól kijárási korlátozások lépnek érvénybe Szlovákiában. Ezek értelmében korlátozások nélkül csak éjjel 1 óra és hajnali 5 óra között lehet kimenni, egyébként az emberek csak azért hagyhatják el az otthonukat, hogy elmenjenek elvégeztetni a tesztet, bevásároljanak a legközelebbi élelmiszerboltban, elmenjenek orvoshoz vagy a legközelebbi patikába. Elmehetnek továbbá gondoskodásra szoruló hozzátartozójukhoz, továbbá gondozhatják a haszonállatokat. Kutyát sétáltatni csak a lakóhely 100 méteres körzetében szabad, valamint részt lehet venni temetéseken. 

Ezeken kívül szabad munkába járni, gyereket iskolába vinni, postára, bankba, autószervízbe és tankolni menni; illetve ki szabad menni a természetbe – ez utóbbiak viszont a most tesztelt négy járásban hétfőtől, országosan pedig a teljes tesztelés lezajlása, vagyis november elseje után csak azokra vonatkoznak majd, akik fel tudnak mutatni negatív teszteredményt;

 

azokra nem, akik nem vettek részt a tesztelésen.

Akik részt vettek és pozitív lesz a tesztjük, azok természetesen karanténba kerülnek. A teljes lakosság tesztelése október 30-án kezdődik és november elsejéig tart majd. 

 

Pénteken Igor Matovič is hivatkozott arra a Napi.hu és a Pulzus Kutató által készített magyarországi reprezentatív közvélemény-kutatásra, ami szerint

 

a szlovákiaihoz hasonló teljes tesztelést a magyar lakosság 74 százaléka támogatná.

NYITÓKÉP: Žilinský Samosprávny Kraj / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek