A vírus gócpontjává vált néhány észak-szlovákiai járás, ahol az emberek magasról tesznek a korlátozásokra

Szerző: Renczes Ágoston
2020.10.09. 13:10

Lengyelországba mennek át az emberek, vagy titokban tartják meg a százfős esküvőket és családi ünnepségeket. Covid-pozitív szerzetesek kórházakban terjesztették a vírust.

A vírus gócpontjává vált néhány észak-szlovákiai járás, ahol az emberek magasról tesznek a korlátozásokra

Szlovákia a dinamikusan növekvő napi új esetszámok miatt október elsejétől szigorú, országos érvényű korlátozásokat és szükségállapotot vezetett be. Regionális szinten már korábban is voltak korlátozások: az egyes járásokat három járványügyi kategóriába sorolták a fertőzöttség alapján – ezzel egyrészt tájékoztatták a lakosságot, hogy mely járásokban magasabb a koronavírussal való megfertőződés kockázata, másrészt a narancssárga és vörös járásokra szigorúbb szabályok vonatkoztak, főleg a nagyobb létszámú rendezvényeket illetően.

A Denník N csütörtökön terjedelmes riportot közölt az észak-szlovákiai Zsolna megye lengyel határ melletti járásaiból, ahol a legdinamikusabban növekszenek az új esetszámok – mint kiderült, ez leginkább a korlátozások kijátszásával magyarázható.

A LENGYEL HATÁR MELLETTI TURDOSSIN KÖRNYÉKÉN TERJED A LEGDINAMIKUSABBAN A VÍRUS SZLOVÁKIÁBAN

Amikor a menyasszony és a vőlegény is koronavírus-pozitív

A riportban az alsókubini Regionális Közegészségügyi Hivatal vezetője beszél közegészségügyi dolgozók által feltárt eseteketről és ezek körülményeiről.

+ A már az országos korlátozások előtt is vörös kategóriába sorolt járásokból a környező „zöld” járásokba jártak át sokan szórakozni, így lett „vörös” az egyik olyan járás is, ami most a leginkább érintett területek közé tartozik.

+ Több olyan eset is volt, hogy az esküvőket a korlátozásoknak megfelelően szűk körben tartották meg, de a több mint százfős lakodalmat pedig Lengyelországban, vagy otthon az udvarban.

+ Előfordult olyan lakodalom, ahol a menyasszony és a vőlegény is koronavírus-pozitív volt. Ilyenkor a menyasszonytánc során gyakorlatilag az összes résztvevő közvetlen kapcsolatba került a vírussal.

+ Feltárták egy olyan nővér esetét is, aki tudta magáról, hogy pozitív, mégis elment egy lakodalomra.

+ Egy tanárnő rosszul adta meg teszteléskor a telefonszámát. Amikor a tesztje pozitív lett, nem tudták elérni, ezért a közegészségügyisek személyesen keresték fel – az iskolában találták meg tanítás közben.

Hiába a szigorú szabályok, ha nem tartják be őket

Turdossinban egy véletlen eset kontaktkutatása nyomán hoztak már az országos korlátozások bevezetése előtt szigorúbb intézkedéseket. Egy külföldi misszióba készülő ferences szerzetes tesztje lett pozitív, emiatt tesztelték a rendtársait is, így másik három szerzetesről is kiderült, hogy megfertőződtek. A szerzetesek addig rendszeresen látogattak kórházakban és otthon ápolt betegeket, ezek nyomán a közegészségügyisek újabb eseteket tártak fel. 

A korlátozások bevezetését követően több környékbeli cég elővigyázatosságból letesztelte az alkalmazottait, és így derült fény több mint száz újabb esetre a régióban. A korlátozások bevezetése után azonban a helyiek 

titokban továbbra is megtartották az esküvőket, az elsőáldozási és bérmálási családi ebédeket.

„Az emberek nem törődnek vele, nem tartják be az intézkedéseket, nagyon jól tudjuk, hogy továbbra is megtartják a nagy lakodalmakat és az ünnepségeket Lengyeországban, a határ túloldalán, ahol nekünk már nincs hatáskörünk” – nyilatkozta a Közegészségügyi Hivatal vezetője a Denník N-nek.

Szlovákiában csütörtökön rekordszámú új esetet regisztráltak: 1184 teszt lett pozítív, ennek ötödét, 238 fertőzöttet Zsolna megyében azonosítottak (Szlovákiában nyolc megye van a fővárosal együtt).

Eddig 16 910 fertőzöttet azonosítottak az országban, 5452-en gyógyultak ki a koronavírus-fertőzésből és 57 beteg halálozott el. 

NYITÓKÉP: Az Árvai-víztározó / Pixabay

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek