+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. október 9. péntek, 13:10
Lengyelországba mennek át az emberek, vagy titokban tartják meg a százfős esküvőket és családi ünnepségeket. Covid-pozitív szerzetesek kórházakban terjesztették a vírust.

Szlovákia a dinamikusan növekvő napi új esetszámok miatt október elsejétől szigorú, országos érvényű korlátozásokat és szükségállapotot vezetett be. Regionális szinten már korábban is voltak korlátozások: az egyes járásokat három járványügyi kategóriába sorolták a fertőzöttség alapján – ezzel egyrészt tájékoztatták a lakosságot, hogy mely járásokban magasabb a koronavírussal való megfertőződés kockázata, másrészt a narancssárga és vörös járásokra szigorúbb szabályok vonatkoztak, főleg a nagyobb létszámú rendezvényeket illetően.

 

A Denník N csütörtökön terjedelmes riportot közölt az észak-szlovákiai Zsolna megye lengyel határ melletti járásaiból, ahol a legdinamikusabban növekszenek az új esetszámok – mint kiderült, ez leginkább a korlátozások kijátszásával magyarázható.

 

A LENGYEL HATÁR MELLETTI TURDOSSIN KÖRNYÉKÉN TERJED A LEGDINAMIKUSABBAN A VÍRUS SZLOVÁKIÁBAN

 

Amikor a menyasszony és a vőlegény is koronavírus-pozitív

 

A riportban az alsókubini Regionális Közegészségügyi Hivatal vezetője beszél közegészségügyi dolgozók által feltárt eseteketről és ezek körülményeiről.

 

+ A már az országos korlátozások előtt is vörös kategóriába sorolt járásokból a környező „zöld” járásokba jártak át sokan szórakozni, így lett „vörös” az egyik olyan járás is, ami most a leginkább érintett területek közé tartozik.

 

+ Több olyan eset is volt, hogy az esküvőket a korlátozásoknak megfelelően szűk körben tartották meg, de a több mint százfős lakodalmat pedig Lengyelországban, vagy otthon az udvarban.

 

+ Előfordult olyan lakodalom, ahol a menyasszony és a vőlegény is koronavírus-pozitív volt. Ilyenkor a menyasszonytánc során gyakorlatilag az összes résztvevő közvetlen kapcsolatba került a vírussal.

 

+ Feltárták egy olyan nővér esetét is, aki tudta magáról, hogy pozitív, mégis elment egy lakodalomra.

 

+ Egy tanárnő rosszul adta meg teszteléskor a telefonszámát. Amikor a tesztje pozitív lett, nem tudták elérni, ezért a közegészségügyisek személyesen keresték fel – az iskolában találták meg tanítás közben.

 

Hiába a szigorú szabályok, ha nem tartják be őket

 

Turdossinban egy véletlen eset kontaktkutatása nyomán hoztak már az országos korlátozások bevezetése előtt szigorúbb intézkedéseket. Egy külföldi misszióba készülő ferences szerzetes tesztje lett pozitív, emiatt tesztelték a rendtársait is, így másik három szerzetesről is kiderült, hogy megfertőződtek. A szerzetesek addig rendszeresen látogattak kórházakban és otthon ápolt betegeket, ezek nyomán a közegészségügyisek újabb eseteket tártak fel. 

 

A korlátozások bevezetését követően több környékbeli cég elővigyázatosságból letesztelte az alkalmazottait, és így derült fény több mint száz újabb esetre a régióban. A korlátozások bevezetése után azonban a helyiek 

 

titokban továbbra is megtartották az esküvőket, az elsőáldozási és bérmálási családi ebédeket.

 

„Az emberek nem törődnek vele, nem tartják be az intézkedéseket, nagyon jól tudjuk, hogy továbbra is megtartják a nagy lakodalmakat és az ünnepségeket Lengyeországban, a határ túloldalán, ahol nekünk már nincs hatáskörünk” – nyilatkozta a Közegészségügyi Hivatal vezetője a Denník N-nek.

 

Szlovákiában csütörtökön rekordszámú új esetet regisztráltak: 1184 teszt lett pozítív, ennek ötödét, 238 fertőzöttet Zsolna megyében azonosítottak (Szlovákiában nyolc megye van a fővárosal együtt).

 

Eddig 16 910 fertőzöttet azonosítottak az országban, 5452-en gyógyultak ki a koronavírus-fertőzésből és 57 beteg halálozott el. 

 

NYITÓKÉP: Az Árvai-víztározó / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Bő egy héttel Teleki Pál halála után a Magyar Királyi Honvédség csapatai bevonultak a Délvidékre, segítve ezzel a nécik balkáni hadjáratát.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Az izraeli parlamentbe szélsőséges cionista politikusok is bekerültek. Ha Benjamin Netanjahu kormányfő akar maradni, az ő támogatásukat is meg kell nyernie. De kik ők?

Története is azt bizonyítja: túlságosan leegyszerűsítő, ha nemzetek közötti háborúként akarjuk láttatni a boszniai polgárháborút.

Ungár Péternek pedig, aki a szakszervezet jogait kérte számon rajta, egyszerűen annyit üzent, ne fontoskodjon.

Eredetileg Görögország uralkodója lett volna belőle, a politikai helyzet miatt végül, mint az angol királynő hitvese lett világszerte ismert.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás