+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. október 9. péntek, 13:10
Lengyelországba mennek át az emberek, vagy titokban tartják meg a százfős esküvőket és családi ünnepségeket. Covid-pozitív szerzetesek kórházakban terjesztették a vírust.

Szlovákia a dinamikusan növekvő napi új esetszámok miatt október elsejétől szigorú, országos érvényű korlátozásokat és szükségállapotot vezetett be. Regionális szinten már korábban is voltak korlátozások: az egyes járásokat három járványügyi kategóriába sorolták a fertőzöttség alapján – ezzel egyrészt tájékoztatták a lakosságot, hogy mely járásokban magasabb a koronavírussal való megfertőződés kockázata, másrészt a narancssárga és vörös járásokra szigorúbb szabályok vonatkoztak, főleg a nagyobb létszámú rendezvényeket illetően.

 

A Denník N csütörtökön terjedelmes riportot közölt az észak-szlovákiai Zsolna megye lengyel határ melletti járásaiból, ahol a legdinamikusabban növekszenek az új esetszámok – mint kiderült, ez leginkább a korlátozások kijátszásával magyarázható.

 

A LENGYEL HATÁR MELLETTI TURDOSSIN KÖRNYÉKÉN TERJED A LEGDINAMIKUSABBAN A VÍRUS SZLOVÁKIÁBAN

 

Amikor a menyasszony és a vőlegény is koronavírus-pozitív

 

A riportban az alsókubini Regionális Közegészségügyi Hivatal vezetője beszél közegészségügyi dolgozók által feltárt eseteketről és ezek körülményeiről.

 

+ A már az országos korlátozások előtt is vörös kategóriába sorolt járásokból a környező „zöld” járásokba jártak át sokan szórakozni, így lett „vörös” az egyik olyan járás is, ami most a leginkább érintett területek közé tartozik.

 

+ Több olyan eset is volt, hogy az esküvőket a korlátozásoknak megfelelően szűk körben tartották meg, de a több mint százfős lakodalmat pedig Lengyelországban, vagy otthon az udvarban.

 

+ Előfordult olyan lakodalom, ahol a menyasszony és a vőlegény is koronavírus-pozitív volt. Ilyenkor a menyasszonytánc során gyakorlatilag az összes résztvevő közvetlen kapcsolatba került a vírussal.

 

+ Feltárták egy olyan nővér esetét is, aki tudta magáról, hogy pozitív, mégis elment egy lakodalomra.

 

+ Egy tanárnő rosszul adta meg teszteléskor a telefonszámát. Amikor a tesztje pozitív lett, nem tudták elérni, ezért a közegészségügyisek személyesen keresték fel – az iskolában találták meg tanítás közben.

 

Hiába a szigorú szabályok, ha nem tartják be őket

 

Turdossinban egy véletlen eset kontaktkutatása nyomán hoztak már az országos korlátozások bevezetése előtt szigorúbb intézkedéseket. Egy külföldi misszióba készülő ferences szerzetes tesztje lett pozitív, emiatt tesztelték a rendtársait is, így másik három szerzetesről is kiderült, hogy megfertőződtek. A szerzetesek addig rendszeresen látogattak kórházakban és otthon ápolt betegeket, ezek nyomán a közegészségügyisek újabb eseteket tártak fel. 

 

A korlátozások bevezetését követően több környékbeli cég elővigyázatosságból letesztelte az alkalmazottait, és így derült fény több mint száz újabb esetre a régióban. A korlátozások bevezetése után azonban a helyiek 

 

titokban továbbra is megtartották az esküvőket, az elsőáldozási és bérmálási családi ebédeket.

 

„Az emberek nem törődnek vele, nem tartják be az intézkedéseket, nagyon jól tudjuk, hogy továbbra is megtartják a nagy lakodalmakat és az ünnepségeket Lengyeországban, a határ túloldalán, ahol nekünk már nincs hatáskörünk” – nyilatkozta a Közegészségügyi Hivatal vezetője a Denník N-nek.

 

Szlovákiában csütörtökön rekordszámú új esetet regisztráltak: 1184 teszt lett pozítív, ennek ötödét, 238 fertőzöttet Zsolna megyében azonosítottak (Szlovákiában nyolc megye van a fővárosal együtt).

 

Eddig 16 910 fertőzöttet azonosítottak az országban, 5452-en gyógyultak ki a koronavírus-fertőzésből és 57 beteg halálozott el. 

 

NYITÓKÉP: Az Árvai-víztározó / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A német törvényhozásban úgy kell berendezkedni a faxtalan életre, hogy a kormány még mindig 900 faxgépet használ.

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

Nem azért, mert ne értenének hozzá: a beoltatandó egészségügyi dolgozók nem jelentek meg az oltáson.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás