+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. szeptember 29. kedd, 09:37
Az október elsejétől életbe lépő szigorúbb szabályok a rendezvényeket, a maszkviselést és a vásárlást is érintik.

A csökkenő támogatottságú szlovák miniszterelnök péntek óta drámai, sértődött, helyenként militarista, a felelőtlen lakosságot hibáztató Facebook-posztokkal készítette fel országát a járványügyi szigorításokra. A válságstáb pénteken és hétfőn is órákon keresztül ülésezett, végül Igor Matovič és Ján Mikas tiszti főorvos hétfő este jelentették be az október 1-től életbe lépő, de még mindig nem véglegesített szabályokat.

 

A Denník N összefoglalója szerint 

 

+ betiltják a tömegrendezvényeket, beleértve minden sport-, kulturális, egyházi és egyéb társas rendezvényt, nem lehet misét sem tartani. Kivételt képeznek az olyan események, ahova minden résztvevő negatív teszttel érkezik – hogy ezt hogyan lehet biztosítani, azt még a bizottság pontosítja.

 

+ Az esküvői szertartások, keresztelők és temetések megtarthatók, hogy mekkora létszámmal, azt még szintén pontosítják, de a lakodalmak, halotti torok, keresztelő utáni ebédek tilosak lesznek.

 

+ A családi összejöveteleket nem tudják betiltani, de a tiszti főorvos azt javasola a lakosságnak, ne tartsanak ilyeneket.

 

+ Az éttermek, bárok és kávézók csak reggel hat és este tíz között lehetnek nyitva, és csak azok, ahol a vendégek ülnek.

 

+ Az üzleteknek és üzletházaknak korlátozniuk kell a bent tartózkodó vásárlók számát úgy, hogy tíz négyzetméterre jusson egy ember. A boltoknak csökkenteniük kell a kosarak számát, kötelező a maszkvielés, a kézfertőtlenítés és a távolságtartás. A szabályok betartását a boltoknak kell felügyelniük.

 

+ A maszk viselése beltéren továbbra is kötelező, október elsejétől azonban kültéren is viselni kell a nem egy háztartásban élőknek, ha két méternél közelebb vannak egymáshoz.

 

+ Az oktatási intézményekben az általános iskolák felső tagozatától felfelé szintén továbbra is kötelező a maszkviselés, de az alsó tagozaton is ajánlott. A felsőoktatási intézményektől azt kéri a miniszterelnök, hogy tegyenek meg mindent a távoktatásra való átállás érdekében, a kollégiumban lakó diákokat pedig arra, hogy ha lehet, menjenek haza.

 

+ Tilos lesz a látogatás a szociális intézményekben és a kórházakban.

 

A szabályok betartását szigorúan ellenőrzi majd a rendőrség, továbbá a kormány azt ígéri, kompenzálni fogja az elmaradt kulturális és sportrendezvények szervezőit a bevételkiesések miatt. 

 

Szlovákia az országhatárain nem vezet be korlátozásokat, bár nemrég felmerült, hogy Ausztria és Magyarország is felkerül a kockázatos országok listájára, de a válságstáb egyelőre elvette a javaslatot, így a Szlovákiába utazáshoz továbbra sincs szükség negatív tesztre, és karanténnal sem kell számolni.

 

A szigorításokon kívül tesztből is sokkal többet kell készíteni Veronika Remišová befektetési, régiófejlesztési és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes szerint - írja az Új Szó. Remišová napi 20 ezer tesztet végezne, főleg az egészségügyben, a szociális intézményekben és az oktatásban dolgozókat tesztelné rendszeresen, javaslata szintén a válságstáb előtt van.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás