Szlovákia szigorít: ezekkel a korlátozásokkal kell számolni északi szomszédunknál

Szerző: Renczes Ágoston
2020.09.29. 09:37

Az október elsejétől életbe lépő szigorúbb szabályok a rendezvényeket, a maszkviselést és a vásárlást is érintik.

Szlovákia szigorít: ezekkel a korlátozásokkal kell számolni északi szomszédunknál

A csökkenő támogatottságú szlovák miniszterelnök péntek óta drámai, sértődött, helyenként militarista, a felelőtlen lakosságot hibáztató Facebook-posztokkal készítette fel országát a járványügyi szigorításokra. A válságstáb pénteken és hétfőn is órákon keresztül ülésezett, végül Igor Matovič és Ján Mikas tiszti főorvos hétfő este jelentették be az október 1-től életbe lépő, de még mindig nem véglegesített szabályokat.

A Denník N összefoglalója szerint 

+ betiltják a tömegrendezvényeket, beleértve minden sport-, kulturális, egyházi és egyéb társas rendezvényt, nem lehet misét sem tartani. Kivételt képeznek az olyan események, ahova minden résztvevő negatív teszttel érkezik – hogy ezt hogyan lehet biztosítani, azt még a bizottság pontosítja.

+ Az esküvői szertartások, keresztelők és temetések megtarthatók, hogy mekkora létszámmal, azt még szintén pontosítják, de a lakodalmak, halotti torok, keresztelő utáni ebédek tilosak lesznek.

+ A családi összejöveteleket nem tudják betiltani, de a tiszti főorvos azt javasola a lakosságnak, ne tartsanak ilyeneket.

+ Az éttermek, bárok és kávézók csak reggel hat és este tíz között lehetnek nyitva, és csak azok, ahol a vendégek ülnek.

+ Az üzleteknek és üzletházaknak korlátozniuk kell a bent tartózkodó vásárlók számát úgy, hogy tíz négyzetméterre jusson egy ember. A boltoknak csökkenteniük kell a kosarak számát, kötelező a maszkvielés, a kézfertőtlenítés és a távolságtartás. A szabályok betartását a boltoknak kell felügyelniük.

+ A maszk viselése beltéren továbbra is kötelező, október elsejétől azonban kültéren is viselni kell a nem egy háztartásban élőknek, ha két méternél közelebb vannak egymáshoz.

+ Az oktatási intézményekben az általános iskolák felső tagozatától felfelé szintén továbbra is kötelező a maszkviselés, de az alsó tagozaton is ajánlott. A felsőoktatási intézményektől azt kéri a miniszterelnök, hogy tegyenek meg mindent a távoktatásra való átállás érdekében, a kollégiumban lakó diákokat pedig arra, hogy ha lehet, menjenek haza.

+ Tilos lesz a látogatás a szociális intézményekben és a kórházakban.

A szabályok betartását szigorúan ellenőrzi majd a rendőrség, továbbá a kormány azt ígéri, kompenzálni fogja az elmaradt kulturális és sportrendezvények szervezőit a bevételkiesések miatt. 

Szlovákia az országhatárain nem vezet be korlátozásokat, bár nemrég felmerült, hogy Ausztria és Magyarország is felkerül a kockázatos országok listájára, de a válságstáb egyelőre elvette a javaslatot, így a Szlovákiába utazáshoz továbbra sincs szükség negatív tesztre, és karanténnal sem kell számolni.

A szigorításokon kívül tesztből is sokkal többet kell készíteni Veronika Remišová befektetési, régiófejlesztési és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes szerint - írja az Új Szó. Remišová napi 20 ezer tesztet végezne, főleg az egészségügyben, a szociális intézményekben és az oktatásban dolgozókat tesztelné rendszeresen, javaslata szintén a válságstáb előtt van.

NYITÓKÉP: Pixabay

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek