+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. szeptember 29. kedd, 09:37
Az október elsejétől életbe lépő szigorúbb szabályok a rendezvényeket, a maszkviselést és a vásárlást is érintik.

A csökkenő támogatottságú szlovák miniszterelnök péntek óta drámai, sértődött, helyenként militarista, a felelőtlen lakosságot hibáztató Facebook-posztokkal készítette fel országát a járványügyi szigorításokra. A válságstáb pénteken és hétfőn is órákon keresztül ülésezett, végül Igor Matovič és Ján Mikas tiszti főorvos hétfő este jelentették be az október 1-től életbe lépő, de még mindig nem véglegesített szabályokat.

 

A Denník N összefoglalója szerint 

 

+ betiltják a tömegrendezvényeket, beleértve minden sport-, kulturális, egyházi és egyéb társas rendezvényt, nem lehet misét sem tartani. Kivételt képeznek az olyan események, ahova minden résztvevő negatív teszttel érkezik – hogy ezt hogyan lehet biztosítani, azt még a bizottság pontosítja.

 

+ Az esküvői szertartások, keresztelők és temetések megtarthatók, hogy mekkora létszámmal, azt még szintén pontosítják, de a lakodalmak, halotti torok, keresztelő utáni ebédek tilosak lesznek.

 

+ A családi összejöveteleket nem tudják betiltani, de a tiszti főorvos azt javasola a lakosságnak, ne tartsanak ilyeneket.

 

+ Az éttermek, bárok és kávézók csak reggel hat és este tíz között lehetnek nyitva, és csak azok, ahol a vendégek ülnek.

 

+ Az üzleteknek és üzletházaknak korlátozniuk kell a bent tartózkodó vásárlók számát úgy, hogy tíz négyzetméterre jusson egy ember. A boltoknak csökkenteniük kell a kosarak számát, kötelező a maszkvielés, a kézfertőtlenítés és a távolságtartás. A szabályok betartását a boltoknak kell felügyelniük.

 

+ A maszk viselése beltéren továbbra is kötelező, október elsejétől azonban kültéren is viselni kell a nem egy háztartásban élőknek, ha két méternél közelebb vannak egymáshoz.

 

+ Az oktatási intézményekben az általános iskolák felső tagozatától felfelé szintén továbbra is kötelező a maszkviselés, de az alsó tagozaton is ajánlott. A felsőoktatási intézményektől azt kéri a miniszterelnök, hogy tegyenek meg mindent a távoktatásra való átállás érdekében, a kollégiumban lakó diákokat pedig arra, hogy ha lehet, menjenek haza.

 

+ Tilos lesz a látogatás a szociális intézményekben és a kórházakban.

 

A szabályok betartását szigorúan ellenőrzi majd a rendőrség, továbbá a kormány azt ígéri, kompenzálni fogja az elmaradt kulturális és sportrendezvények szervezőit a bevételkiesések miatt. 

 

Szlovákia az országhatárain nem vezet be korlátozásokat, bár nemrég felmerült, hogy Ausztria és Magyarország is felkerül a kockázatos országok listájára, de a válságstáb egyelőre elvette a javaslatot, így a Szlovákiába utazáshoz továbbra sincs szükség negatív tesztre, és karanténnal sem kell számolni.

 

A szigorításokon kívül tesztből is sokkal többet kell készíteni Veronika Remišová befektetési, régiófejlesztési és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes szerint - írja az Új Szó. Remišová napi 20 ezer tesztet végezne, főleg az egészségügyben, a szociális intézményekben és az oktatásban dolgozókat tesztelné rendszeresen, javaslata szintén a válságstáb előtt van.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

A román szocdemeknek is kínos politikusok csoportosan átléptek egy román zöldpártba, amit a háttérből egy volt szélsőjobbos politikus mozgat.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás