Kórházat rendeznek be a lengyelek a varsói Nemzeti Stadionban

Szerző: Galavits Patrik
2020.10.19. 12:16

Az egészségügyi intézmények egyre kevésbé bírják a koronavírus-járvánnyal járó nyomást. Volt, hogy nem akartak beteget átvenni kórházak a mentősöktől, máshol már apácák is besegítenek az ápolásba.

Kórházat rendeznek be a lengyelek a varsói Nemzeti Stadionban

Az 58 ezer fő befogadására alkalmas, a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság egyik helyszíneként is ismertté váló varsói Nemzeti Stadion konferenciatermeit alakítják át kórházi ellátásra alkalmas szobákká a lengyel kormány döntése alapján – számol be a hírről a Notes from Poland. A hírt Michał Dworczyk, Mateusz Morawiecki miniszterelnök kabinetfőnöke erősítette meg a sajtónak.

„Szeretnénk, ha az első 250 ágy már ezen a hétvégén készen állna páciensek fogadására”

– fogalmazott Dworczyk. A kabinetfőnök azt is elmondta, 500 ágyasra akarják bővíteni a Nemzeti Stadion kapacitását, ezekből pedig ötvenet tartanának fenn intenzív ellátásra szorulóknak. Ha pedig szükséges, további 500 ággyal, ezer fő ápolására alkalmas alkalmi kórházat alakítanak ki.

Egyre több jel mutat arra, hogy Lengyelország nehezen birkózik meg a koronavírus-járvánnyal: október 6-án az ország nyugati részében fekvő Gorzów Wielkopolski kórháza arra kért apácákat, hogy segítsenek az ápolásban, miután az egészségügyi személyzetből harmincan is elkapták a vírust.

Néhány napja pedig a TVN24 által közzétett felvételek világítottak rá a lengyel egészségügy zavarodottságára:

ebben egy mentős egyre idegesebb beszélgetését lehet hallani a diszpécserekkel, miután több kórház sem volt hajlandó befogadni az általuk szállított beteget.

Végül 89 perccel az első hívása után – a vajdasági kormányzat közbenjárásával – tudták elintézni, hogy az egyik kórház átvegye a mentősöktől a pácienst.

Lengyelországban szeptember vége óta meredeken emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma. Az akkor naponta jelentett ezer közeli új fertőzésszám október közepére megsokszorozódott, október 17-én pedig rekordot jelentő, 9622 új fertőzöttet regisztráltak.

Az országban jelenleg 85 ezer aktív esetet tartanak nyilván. A járvány eddig 3614 életet követelt.

Elkerülnék a kijárási tilalmat

Látva az egyre jobban terjedő vírust, a lengyel kormány október 8-án a szabadban is kötelező maszkhordást rendelt el. De Morawieckiék ezen kívül továbbra is otthonmaradásra biztatják a lengyeleket, valamint október 17-től bezáratták az edzőtermeket és uszodákat, az éttermek nyitva tartási idejét korlátozták, és távoktatásra álltak át a középiskolákban és egyetemeken.

Dworczyk szerint a kormány ugyanakkor nem tervezi lezárni a temetőket, amelyeket több millióan látogathatnak majd meg a közelgő halottak napján.

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek