+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 24. szerda, 13:21
Az utóbbi napokban megugrott a fertőzésszám Ukrajnában, az eddig kijelölt intézmények már nem tudják biztonságosan ellátni a feladatukat. Az egészségügyi miniszter szerint az emberek könnyelműsége vezetett ide.

Szerdán 940 új koronavírus-fertőzöttről érkezett hír Ukrajnából, és az aktív esetek száma is jelentősen növekedett az elmúlt napokban. Utóbbiból 20 ezret tartanak nyilván, a hivatalos adatok szerint pedig a járvány eddig 1051 halálos áldozatot követelt az országban. A legtöbb új esetet Nyugat-Ukrajnában és Kijevben regisztrálták.

 

A betegség megjelenésekor az ukrán kormány kettő kategóriára osztotta a kórházakat: a legjobban felszerelt intézményeket jelölték ki, hogy fogadják a koronavírusos betegeket, az úgynevezett másodvonalas kórházakat pedig akkor vonták volna be, amikor előbbiekben már nem volt elég hely. Mostantól kezdve ezekbe az intézményekbe is irányítanak covidos betegeket.

 

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szerint elsősorban a távolságtartási szabályok megszegése és más elővigyázatossági ajánlások figyelmen kívül hagyása vezetett a fertőzés utóbbi napokban tapasztalt gyorsabb terjedéséhez.

 

„Az ilyen hozzáállásnak köszönhető, hogy egyes régiókban meredeken emelkedett a kórházi kezelésre szorulók száma. Emiatt kell megnyitnunk a második vonalba tartozó intézményeket”

 

– mondta a miniszter.

 

Ukrajna márciusban vezetett be kijárási korlátozásokat, ezeket májusban kezdte feloldani, ezzel segítve a gazdaság újraindulását. Arról nincs hír, hogy a több kórház megnyitása mellé esetleg terveznek-e ismét bizonyos szigorításokat.

 

Az mindenesetre valószínű, hogy így Ukrajna sem kerülhet be azon országok közé, ahonnan szabad lesz július elsejétől a beutazás az EU-ba. Mi is írtunk a New York Times által szemlézett dokumentumról, amelyről ugyan még tárgyalnak, de úgy tűnik, csak az EU-s átlaghoz hasonló járványügyi adatokkal rendelkező országokból fogadhatnak utazókat az uniós tagállamok.

 

A New York Times becslései szerint az elmúlt két hétben százezer európai polgárra 16 koronavírusos megbetegedés jutott – ez a szám Brazília esetében 190, az USA-ban 107, Oroszországban pedig 80, és 42 millió ukránnal számolva a több mint 10 ezer, utolsó két hétben regisztrált megbetegedés is lényegesen magasabb az elfogadhatónál. Így ezekből az országokból egy darabig még biztosnak tűnik, hogy nem lépheti át senki az uniós határokat. 

 

NYITÓKÉP: Zelenszkij ukrán elnök egy építkezésen. Fotó: ukrán elnöki hivatal.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

Éjfél után ki lehet menni, ha nem találkozunk háromnál többen, de előtte este 10-től otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

És az egész EU-ban mi tartunk a legjobban a választási csalásoktól és a közösségi médiától is egy nemzetközi közvélemény-kutatás szerint.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás