+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 24. szerda, 13:21
Az utóbbi napokban megugrott a fertőzésszám Ukrajnában, az eddig kijelölt intézmények már nem tudják biztonságosan ellátni a feladatukat. Az egészségügyi miniszter szerint az emberek könnyelműsége vezetett ide.

Szerdán 940 új koronavírus-fertőzöttről érkezett hír Ukrajnából, és az aktív esetek száma is jelentősen növekedett az elmúlt napokban. Utóbbiból 20 ezret tartanak nyilván, a hivatalos adatok szerint pedig a járvány eddig 1051 halálos áldozatot követelt az országban. A legtöbb új esetet Nyugat-Ukrajnában és Kijevben regisztrálták.

 

A betegség megjelenésekor az ukrán kormány kettő kategóriára osztotta a kórházakat: a legjobban felszerelt intézményeket jelölték ki, hogy fogadják a koronavírusos betegeket, az úgynevezett másodvonalas kórházakat pedig akkor vonták volna be, amikor előbbiekben már nem volt elég hely. Mostantól kezdve ezekbe az intézményekbe is irányítanak covidos betegeket.

 

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szerint elsősorban a távolságtartási szabályok megszegése és más elővigyázatossági ajánlások figyelmen kívül hagyása vezetett a fertőzés utóbbi napokban tapasztalt gyorsabb terjedéséhez.

 

„Az ilyen hozzáállásnak köszönhető, hogy egyes régiókban meredeken emelkedett a kórházi kezelésre szorulók száma. Emiatt kell megnyitnunk a második vonalba tartozó intézményeket”

 

– mondta a miniszter.

 

Ukrajna márciusban vezetett be kijárási korlátozásokat, ezeket májusban kezdte feloldani, ezzel segítve a gazdaság újraindulását. Arról nincs hír, hogy a több kórház megnyitása mellé esetleg terveznek-e ismét bizonyos szigorításokat.

 

Az mindenesetre valószínű, hogy így Ukrajna sem kerülhet be azon országok közé, ahonnan szabad lesz július elsejétől a beutazás az EU-ba. Mi is írtunk a New York Times által szemlézett dokumentumról, amelyről ugyan még tárgyalnak, de úgy tűnik, csak az EU-s átlaghoz hasonló járványügyi adatokkal rendelkező országokból fogadhatnak utazókat az uniós tagállamok.

 

A New York Times becslései szerint az elmúlt két hétben százezer európai polgárra 16 koronavírusos megbetegedés jutott – ez a szám Brazília esetében 190, az USA-ban 107, Oroszországban pedig 80, és 42 millió ukránnal számolva a több mint 10 ezer, utolsó két hétben regisztrált megbetegedés is lényegesen magasabb az elfogadhatónál. Így ezekből az országokból egy darabig még biztosnak tűnik, hogy nem lépheti át senki az uniós határokat. 

 

NYITÓKÉP: Zelenszkij ukrán elnök egy építkezésen. Fotó: ukrán elnöki hivatal.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Csak öten tartózkodhatunk a helyiségben, és már megvagyunk – többek között ilyen és ehhez hasonló mondatokkal találkoztak a független megfigyelők a belarusz elnökválasztáson.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás