Újabb kijárási korlátozás jöhet Belgiumban

Szerző: Galavits Patrik
2020.10.12. 19:34

Az egészségügyi miniszter szerint „drámaiak” a járványügyi adatok, ezért elképzelhető, hogy tavasz után ismét lezárják az országot. Pedig nem halnak meg többen náluk, mint Magyarországon.

Újabb kijárási korlátozás jöhet Belgiumban

Frank Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter arról beszélt a VTM televízióban, hogy az embereknek össze kell tartaniuk, hogy továbbra is nyitva maradhassanak az iskolák, működhessenek az üzletek és a kórházak is meg tudjanak birkózni a járvány jelentette nyomással az országban.

Belgiumban a pozitív koronavírus-tesztek aránya jelentősen megugrott az utóbbi hetekben. A naponta regisztrált új fertőzések átlagos száma rekordot jelentő 3749-en áll: október első hetéhez képest pedig hetedikéig 26 245-re ugrott a pozitív tesztek heti száma az egy héttel korábbi 13 883-hoz képest.

Csak hétfőn 5327 új esetről érkezett hír. Vandenbroucke ezért az újságírói kérdésre, miszerint lesznek-e újra lezárások, azt felelte:

„nem garantálhatok semmit”.

Sok teszt, sok eset, kevesebb halott

Igaz, a belgák nem is spórolnak a tesztekkel: a járvány kezdete óta 3,7 millió tesztet végeztek el, ez egymillió főre vetítve 319 ezer szűrést jelent. Összehasonlításképp: Magyarországon hétfőig ugyanennyi idő alatt 834 ezerszer teszteltek, ami egymillió főre vetítve mindössze 86 ezret jelent.

Áprilisban podcastunkban, a Helyzetben beszélt a drámai belga járványügyi állapotokról egy Brüsszelben élő magyar, Osgyáni Anikó. Az egészségügy akkor annyira leterhelt volt, hogy Anikó elmondása szerint akkor „belga ápolónak lenni semmivel nem volt jobb, mint magyarnak”. Szerinte az, hogy a belgák eleinte nem vették komolyan a járvány elleni védekezést, súlyos következményekkel járt.

A kijelentés csak elsőre tűnik túlzásnak:

áprilisban ugyanis szó szerint százával haltak meg az országban a koronavírus miatt. Belgium legsötétebb napja április 9-e volt, ekkor 321-en haltak bele a fertőzésbe, amely máig 10 ezernél is több életet követelt.

Ehhez képest jelentős eredmény, hogy az utóbbi napokban a magas fertőzésszám ellenére a magyarhoz hasonló számokat mutatnak a belga statisztikák, naponta 20 körüli halálozással és kórházi ápolásra is lényegesen kevesebben szorulnak, mint tavasszal.

NYITÓKÉP: Celuici / Wikimedia

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek