+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. október 19. hétfő, 07:08
Nagy a baj Csehországban, ha már a kocsmák is bezárnak, márpedig múlt szerda óta az éttermek, bárok és kávézók sem adhatnak ki helyben fogyasztásra ételt-italt. Az ok: az első hullámot még példaértékűen kezelő ország beleroskad az exponenciálisan növekvő esetszámokba, melyekből népességarányosan egész Európában Csehországban regisztrálnak a legtöbbet. A helyzet viszont nem úgy tűnik, mintha a helyieket nagyon megrémítené. Képriport Prágából!

MÚLT PÉNTEKEN TÖBB, MINT 11 EZER KORONAVÍRUSOS ESETET RÖGZÍTETTEK CSEHORSZÁGBAN AZ ELŐZŐ NAP VÉGZETT, CSAKNEM 38 EZER TESZTBŐL. A POZITIVITÁSI RÁTA BRUTÁLISAN MAGAS, CSAKNEM 30 SZÁZALÉKOS VOLT AZON A NAPON, AZ ELMÚLT KÉT HÉT ADATAIT NÉZVE PEDIG CSEHORSZÁGBAN RÖGZÍTETTÉK NÉPESSÉGARÁNYOSAN A LEGTÖBB ESETET EGÉSZ EURÓPÁBAN. A HELYZET TEHÁT FINOMAN SZÓLVA SEM FÉNYES...

 

 

...PEDIG EZ A KÉP CSUPÁN HÁROM HÓNAPJA KÉSZÜLT. AKKOR EGY HELYI VÁLLALKOZÓ KEZDEMÉNYEZÉSÉRE A PRÁGAIAK 500 MÉTER HOSSZAN ASZTALOKAT ÉS LÓCÁKAT TOLTAK ÖSSZE A KÁROLY-HÍDON, HOGY SZIMBOLIKUS BÚCSÚBULIT TARTSANAK A KORONAVÍRUSNAK. AZ ANGOL ERRE MONDJA, HOGY AGED LIKE MILK. FOTÓ: EXPATS.CZ

 

TAVASSZAL PEDIG MÉG A CSEH JÁRVÁNYKEZELÉST VALÓSÁGOS SIKERSZTORIKÉNT EMLEGETTÉK, FŐLEG NYUGAT-EURÓPÁVAL SZEMBEN. A JÁRVÁNY KÖZELEDTÉVEL A KORMÁNY NAGYON HAMAR LÉPETT, ÉS HOZOTT OLYAN INTÉZKEDÉSEKET, MINT PÉLDÁUL A KÜLTÉREN IS KÖTELEZŐ MASZKVISELÉS. AZTÁN JÖTT A NYÁR, A SZIGORÍTÁSOKAT FELOLDOTTÁK, A KORMÁNY PEDIG SZINTE EGYÁLTALÁN NEM KÉSZÜLT A MÁSODIK HULLÁMRA.

 

 

MEG IS LETT AZ EREDMÉNYE: A NÖVEKVŐ ESETSZÁMOK MELLETT A KONTAKTKUTATÁS BEDŐLT, ÉS ANNAK IS FENNÁLT A VESZÉLYE, HOGY NEM LESZ ELÉG KÓRHÁZI ÁGY MINDENKI ELLÁTÁSÁRA. A KORMÁNY ELŐBB A BÁROK ÉS ÉTTERMEK NYITVATARTÁSI IDEJÉT KORLÁTOZTA, DE MÚLT SZERDÁTÓL KEZDVE NOVEMBER 3-IG TELJESEN BE IS ZÁRATTA ŐKET.

 

 

AZ ÉTTERMEK CSAK ELVITELRE ÉS KISZÁLLÍTÁSRA DOLGOZHATNAK, A TERASZOKON, VAGY A BELSŐ HELYISÉGEKBEN LEÜLNI TILOS (ERRE SZÓLÍT FEL A FENTI KÉP CETLIJE IS). ELVILEG A KÖZTERÜLETI ALKOHOLFOGYASZTÁS IS TILOS, DE EBBE PÉLDÁUL A FORRALT BOR MÁR NEM IS SZÁMÍT BELE. 

 

 

EZT A KÁVÉZÓT SEM AZ SZFE-SEK SZÁLLTÁK MEG, CSUPÁN AZ ASZTALOKAT ÉS SZÉKEKET KERÍTETTÉK LE. ETTŐL PERSZE MÉG ELVITELES KÁVÉÉRT SZOROSAN EGYMÁSHOZ TAPADVA SORBAN ÁLLNI SZABAD.

 

AZ INTÉZKEDÉS HATÁSA KISZÁMÍTHATÓ: MEGLEHET, BENT NEM SZABAD ENNI-INNI, DE KINT MÁR SEMMI AKADÁLYA. 

 

A KORLÁTOZÁSOK NAGY VESZTESEI AZ ÉTTERMEK, JÓ FELÜK MÁR KI SEM NYITOTT AZ ÚJ RENDELKEZÉSEK MIATT.

 

A NAGY NYERTESEK PEDIG A KAJAFUTÁR-CÉGEK, HISZEN ELVITELRE VAGY KISZÁLLÍTÁSSAL RENDELNI TOVÁBBRA IS LEHET.

 

A VESZTESEK KÖZÉ TARTOZNAK A TÖMEGTURIZMUS LEGVISSZATASZÍTÓBB MELLÉKTERMÉKEI, A BIZSU- ÉS SZUVENÍRBOLTOK, A THAIMASSZÁZS-SZALONOK. A PRÁGÁRA JELLEMZŐ (ÉS A BUDAPESTIHEZ HASONLÓ SZÍNVONALÚ) TURISTATÖMEG MEGTIZEDELŐDÖTT, ÍGY A KÜLFÖLDIEKNEK NAGY ÁRRÉSSEL ÉRTÉKTELEN CSECSEBECSÉKET ELADÓ BOLTOK MOST KONGANAK AZ ÜRESSÉGTŐL.

 

DE VAN, AKI MEGPRÓBÁL ALKALMAZKODNI, ÉS ELKEZD MONDJUK DIVATOS MASZKOKAT ÁRULNI, VAGY JÓKORA KEDVEZMÉNNYEL PRÓBÁLJA BECSALOGATNI A – JELENLEG LEGINKÁBB CSEH – TURISTÁKAT. 

 

A TÖMEGTURIZMUS MINDEN HÁTRÁNYÁVAL EGYÜTT A HELYIEK SEM VITATJÁK, HOGY A TURISTÁK RENGETEG PÉNZT HOZNAK A VÁROSBA. DE HA LEGALÁBB A MINDENT ELÖNTŐ GICCS ELTŰNNE A TÖRTÉNELMI BELVÁROSBÓL A JÁRVÁNY MIATT, LEGALÁBB MONDHATNÁM, HOGY VOLT ÉRTELME A KORONAVÍRUSNAK.

 

ENNÉL FÁJÓBB PONT, HOGY A BELTÉRI RENDEZVÉNYEK TILALMÁT NEM ÚSZTA MEG A KULTÚRA – MOZIK, SZÍNHÁZAK, KONCERTTERMEK ÉS MÚZEUMOK – SEM: OKTÓBER 12. ÉS NOVEMBER 3. KÖZÖTT BEZÁRTAK, AZ ELŐADÁSAIKAT PEDIG TÖRÖLTÉK.

 

MÚLT HÉTFŐN „NE ÁLLÍTSD LE A KULTÚRÁT!” (#KULTURUNEZASTAVÍŠ) SZLOGENNEL RENGETEG KULTURÁLIS INTÉZMÉNY FÖLÉ VILÁGÍTOTTAK FEHÉR FÉNYSUGARAT. NEM BATMANT HÍVTÁK PRÁGÁBA, A SZIMBOLIKA SZERINT A KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK OLYANOK A LAKOSOKNAK, MINT A VILÁGÍTÓTORNYOK A TENGERÉSZEKNEK: REMÉNYT ADNAK ÉS UTAT MUTATNAK A SÖTÉTSÉGBEN. FOTÓ: EXPATS.CZ

 

VÉGÜL PÁR SZÓ A FEGYELEMRŐL. A MAGYARORSZÁGON (FŐLEG NYÁRON) HÓDÍTÓ ORR, VAGY ÁLL ALATT HORDOTT MASZKTREND CSEHORSZÁGRA NEM TERJED KI.

 

 

AZ EMBEREK 95 SZÁZALÉKA FEGYELMEZETTEN MASZKOT HORD, AHOL KELL: BELTÉRBEN, A BOLTOKBAN, MEGÁLLÓHELYEKEN ÉS ÁLLOMÁSOKON ÉS A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖKÖN.

 

A KÖTELEZŐN KÍVÜL VISZONT A CSEHEK NEM FOGJÁK ÖSSZETÖRNI MAGUKAT. A SZOMBAT DÉLUTÁN EGÉSZ ZSÚFOLT KÁROLY HÍDON PÉLDÁUL SZINTE CSAK AZ OLASZ KÖZTÉVÉ RAI OPERATŐRÉN VOLT MASZK (NANÁ, HISZEN OLASZORSZÁGBAN MÁR KÜLTÉREN IS KÖTELEZŐ)

 

REMÉNY ÉS BELETÖRŐDÉS: TALÁN ÍGY LEHET A LEGTÖMÖREBBEN ÖSSZEFOGLALNI, HOGY MILYEN MOST AZ ÉLET EURÓPA LEGFERTŐZÖTTEBB ORSZÁGÁNAK FŐVÁROSÁBAN. A TAVASZRA JELLEMZŐ TÖMEGPÁNIKNAK NYOMA SINCS, IGAZ, A KATONÁS FEGYELEMNEK SEM. 

 

PRÁGA LEGINKÁBB SZERETNE, DE AZ ELVESZTETT SZABADSÁGÁBÓL CSAK AKKOR KAP VISSZA VALAMENNYIT, HA A VÍRUS REPRODUKCIÓS RÁTÁJA BEZUHAN 1 ALÁ. MOST MÁSFÉLNÉL JÁR.

 

FOTÓK: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás