Európa legfertőzöttebb országa rezignáltan veszi tudomásul a koronavírust

Szerző: Illés Gergő
2020.10.19. 07:08

Nagy a baj Csehországban, ha már a kocsmák is bezárnak, márpedig múlt szerda óta az éttermek, bárok és kávézók sem adhatnak ki helyben fogyasztásra ételt-italt. Az ok: az első hullámot még példaértékűen kezelő ország beleroskad az exponenciálisan növekvő esetszámokba, melyekből népességarányosan egész Európában Csehországban regisztrálnak a legtöbbet. A helyzet viszont nem úgy tűnik, mintha a helyieket nagyon megrémítené. Képriport Prágából!

Európa legfertőzöttebb országa rezignáltan veszi tudomásul a koronavírust

MÚLT PÉNTEKEN TÖBB, MINT 11 EZER KORONAVÍRUSOS ESETET RÖGZÍTETTEK CSEHORSZÁGBAN AZ ELŐZŐ NAP VÉGZETT, CSAKNEM 38 EZER TESZTBŐL. A POZITIVITÁSI RÁTA BRUTÁLISAN MAGAS, CSAKNEM 30 SZÁZALÉKOS VOLT AZON A NAPON, AZ ELMÚLT KÉT HÉT ADATAIT NÉZVE PEDIG CSEHORSZÁGBAN RÖGZÍTETTÉK NÉPESSÉGARÁNYOSAN A LEGTÖBB ESETET EGÉSZ EURÓPÁBAN. A HELYZET TEHÁT FINOMAN SZÓLVA SEM FÉNYES...

 

...PEDIG EZ A KÉP CSUPÁN HÁROM HÓNAPJA KÉSZÜLT. AKKOR EGY HELYI VÁLLALKOZÓ KEZDEMÉNYEZÉSÉRE A PRÁGAIAK 500 MÉTER HOSSZAN ASZTALOKAT ÉS LÓCÁKAT TOLTAK ÖSSZE A KÁROLY-HÍDON, HOGY SZIMBOLIKUS BÚCSÚBULIT TARTSANAK A KORONAVÍRUSNAK. AZ ANGOL ERRE MONDJA, HOGY AGED LIKE MILK. FOTÓ: EXPATS.CZ

TAVASSZAL PEDIG MÉG A CSEH JÁRVÁNYKEZELÉST VALÓSÁGOS SIKERSZTORIKÉNT EMLEGETTÉK, FŐLEG NYUGAT-EURÓPÁVAL SZEMBEN. A JÁRVÁNY KÖZELEDTÉVEL A KORMÁNY NAGYON HAMAR LÉPETT, ÉS HOZOTT OLYAN INTÉZKEDÉSEKET, MINT PÉLDÁUL A KÜLTÉREN IS KÖTELEZŐ MASZKVISELÉS. AZTÁN JÖTT A NYÁR, A SZIGORÍTÁSOKAT FELOLDOTTÁK, A KORMÁNY PEDIG SZINTE EGYÁLTALÁN NEM KÉSZÜLT A MÁSODIK HULLÁMRA.

 

MEG IS LETT AZ EREDMÉNYE: A NÖVEKVŐ ESETSZÁMOK MELLETT A KONTAKTKUTATÁS BEDŐLT, ÉS ANNAK IS FENNÁLT A VESZÉLYE, HOGY NEM LESZ ELÉG KÓRHÁZI ÁGY MINDENKI ELLÁTÁSÁRA. A KORMÁNY ELŐBB A BÁROK ÉS ÉTTERMEK NYITVATARTÁSI IDEJÉT KORLÁTOZTA, DE MÚLT SZERDÁTÓL KEZDVE NOVEMBER 3-IG TELJESEN BE IS ZÁRATTA ŐKET.

 

AZ ÉTTERMEK CSAK ELVITELRE ÉS KISZÁLLÍTÁSRA DOLGOZHATNAK, A TERASZOKON, VAGY A BELSŐ HELYISÉGEKBEN LEÜLNI TILOS (ERRE SZÓLÍT FEL A FENTI KÉP CETLIJE IS). ELVILEG A KÖZTERÜLETI ALKOHOLFOGYASZTÁS IS TILOS, DE EBBE PÉLDÁUL A FORRALT BOR MÁR NEM IS SZÁMÍT BELE. 

 

EZT A KÁVÉZÓT SEM AZ SZFE-SEK SZÁLLTÁK MEG, CSUPÁN AZ ASZTALOKAT ÉS SZÉKEKET KERÍTETTÉK LE. ETTŐL PERSZE MÉG ELVITELES KÁVÉÉRT SZOROSAN EGYMÁSHOZ TAPADVA SORBAN ÁLLNI SZABAD.

AZ INTÉZKEDÉS HATÁSA KISZÁMÍTHATÓ: MEGLEHET, BENT NEM SZABAD ENNI-INNI, DE KINT MÁR SEMMI AKADÁLYA. 

A KORLÁTOZÁSOK NAGY VESZTESEI AZ ÉTTERMEK, JÓ FELÜK MÁR KI SEM NYITOTT AZ ÚJ RENDELKEZÉSEK MIATT.

A NAGY NYERTESEK PEDIG A KAJAFUTÁR-CÉGEK, HISZEN ELVITELRE VAGY KISZÁLLÍTÁSSAL RENDELNI TOVÁBBRA IS LEHET.

A VESZTESEK KÖZÉ TARTOZNAK A TÖMEGTURIZMUS LEGVISSZATASZÍTÓBB MELLÉKTERMÉKEI, A BIZSU- ÉS SZUVENÍRBOLTOK, A THAIMASSZÁZS-SZALONOK. A PRÁGÁRA JELLEMZŐ (ÉS A BUDAPESTIHEZ HASONLÓ SZÍNVONALÚ) TURISTATÖMEG MEGTIZEDELŐDÖTT, ÍGY A KÜLFÖLDIEKNEK NAGY ÁRRÉSSEL ÉRTÉKTELEN CSECSEBECSÉKET ELADÓ BOLTOK MOST KONGANAK AZ ÜRESSÉGTŐL.

DE VAN, AKI MEGPRÓBÁL ALKALMAZKODNI, ÉS ELKEZD MONDJUK DIVATOS MASZKOKAT ÁRULNI, VAGY JÓKORA KEDVEZMÉNNYEL PRÓBÁLJA BECSALOGATNI A – JELENLEG LEGINKÁBB CSEH – TURISTÁKAT. 

A TÖMEGTURIZMUS MINDEN HÁTRÁNYÁVAL EGYÜTT A HELYIEK SEM VITATJÁK, HOGY A TURISTÁK RENGETEG PÉNZT HOZNAK A VÁROSBA. DE HA LEGALÁBB A MINDENT ELÖNTŐ GICCS ELTŰNNE A TÖRTÉNELMI BELVÁROSBÓL A JÁRVÁNY MIATT, LEGALÁBB MONDHATNÁM, HOGY VOLT ÉRTELME A KORONAVÍRUSNAK.

ENNÉL FÁJÓBB PONT, HOGY A BELTÉRI RENDEZVÉNYEK TILALMÁT NEM ÚSZTA MEG A KULTÚRA – MOZIK, SZÍNHÁZAK, KONCERTTERMEK ÉS MÚZEUMOK – SEM: OKTÓBER 12. ÉS NOVEMBER 3. KÖZÖTT BEZÁRTAK, AZ ELŐADÁSAIKAT PEDIG TÖRÖLTÉK.

MÚLT HÉTFŐN „NE ÁLLÍTSD LE A KULTÚRÁT!” (#KULTURUNEZASTAVÍŠ) SZLOGENNEL RENGETEG KULTURÁLIS INTÉZMÉNY FÖLÉ VILÁGÍTOTTAK FEHÉR FÉNYSUGARAT. NEM BATMANT HÍVTÁK PRÁGÁBA, A SZIMBOLIKA SZERINT A KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK OLYANOK A LAKOSOKNAK, MINT A VILÁGÍTÓTORNYOK A TENGERÉSZEKNEK: REMÉNYT ADNAK ÉS UTAT MUTATNAK A SÖTÉTSÉGBEN. FOTÓ: EXPATS.CZ

VÉGÜL PÁR SZÓ A FEGYELEMRŐL. A MAGYARORSZÁGON (FŐLEG NYÁRON) HÓDÍTÓ ORR, VAGY ÁLL ALATT HORDOTT MASZKTREND CSEHORSZÁGRA NEM TERJED KI.

 

AZ EMBEREK 95 SZÁZALÉKA FEGYELMEZETTEN MASZKOT HORD, AHOL KELL: BELTÉRBEN, A BOLTOKBAN, MEGÁLLÓHELYEKEN ÉS ÁLLOMÁSOKON ÉS A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖKÖN.

A KÖTELEZŐN KÍVÜL VISZONT A CSEHEK NEM FOGJÁK ÖSSZETÖRNI MAGUKAT. A SZOMBAT DÉLUTÁN EGÉSZ ZSÚFOLT KÁROLY HÍDON PÉLDÁUL SZINTE CSAK AZ OLASZ KÖZTÉVÉ RAI OPERATŐRÉN VOLT MASZK (NANÁ, HISZEN OLASZORSZÁGBAN MÁR KÜLTÉREN IS KÖTELEZŐ)

REMÉNY ÉS BELETÖRŐDÉS: TALÁN ÍGY LEHET A LEGTÖMÖREBBEN ÖSSZEFOGLALNI, HOGY MILYEN MOST AZ ÉLET EURÓPA LEGFERTŐZÖTTEBB ORSZÁGÁNAK FŐVÁROSÁBAN. A TAVASZRA JELLEMZŐ TÖMEGPÁNIKNAK NYOMA SINCS, IGAZ, A KATONÁS FEGYELEMNEK SEM. 

PRÁGA LEGINKÁBB SZERETNE, DE AZ ELVESZTETT SZABADSÁGÁBÓL CSAK AKKOR KAP VISSZA VALAMENNYIT, HA A VÍRUS REPRODUKCIÓS RÁTÁJA BEZUHAN 1 ALÁ. MOST MÁSFÉLNÉL JÁR.

FOTÓK: Illés Gergő / Azonnali

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek