+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. október 23. péntek, 13:15
Naná, hogy mennie kellett. Egy hónapon belül a második egészségügyi miniszterét fogyasztja Csehország. Az előző azért távozott, mert nyáron elbagatellizálta a járványt, a helyére érkező, csütörtök óta teljes lockdownt bevezető Roman Prymuláról pedig kiderült: bort iszik és vizet prédikál.

Miközben Csehország napról napra rokkan bele a növekvő esetszámokba – szerdáról csütörtökre majdnem 15 ezer, csütörtökről péntekre pedig 14 ezernél is több új esetet regisztráltak –, a cseh politikát a közelmúlt leggroteszkebb belpolitikai botránya rázza meg.

 

Az ország gazdaságának és szociális életének lezárásáért leginkább kardoskodó új egészségügyi minisztert, Roman Prymulát ugyanis szerdán éjjel kapta lencsevégre a Blesk bulvárlap fotósa, amint éppen egy prágai étteremből távozik este fél 10 körül – természetesen maszk nélkül. Az étteremben nemcsak ő, hanem a nagyobbik kormánypárt ANO alelnöke, Jaroslav Faltýnek is ott volt, a sztorival pedig egy gond van, az viszont nagyon is komoly:

 

mindezt az a Prymula tette, akinek a javaslatára csütörtök óta – az elvitelen és házhozszállításon kívül – bezárt minden étterem, és immár kültéren is kötelező a maszkviselés Csehországban.

 

Így Prymula és Faltýnek lépése nemcsak a szigorú szabályozásokat betartani kénytelen cseheknek fájhatott, de a két politikus, és persze a kedvükért kinyitó étterem nagyon konkrét járványügyi szabályokat is megsértett. Igaz ugyanis, hogy szerda éjjel még sem a maszkviselési kötelezettség, sem a teljes étteremzár nem volt érvényben, de a szabályozás szerint az éttermeknek este 8-kor be kellett zárniuk és azelőtt is csak elvitelre vagy házhozszállításra adhattak ki bármit.

 

Ministr zdravotnictví Roman Prymula nejspíš káže Čechům vodu a sám pije víno ‼️ Jak dodržuje pravidla o nošení roušky...

Posted by Blesk.cz on Thursday, 22 October 2020

 

„Ha nem mond le, én hívom vissza”

 

Prága kalózpárti polgármestere, Zdenek Hřib már be is jelentette, hogy az önkormányzat eljárást is indít a kormányzati járványügyi szabályozásokat megsértő természetes és jogi személyek – tehát Prymula, Faltýnek, az étteremtulajdonos és az étterem – ellen. Hřib hozzátette:

 

„még ha egyesek láthatóan azt is gondolják, hogy vannak egyenlőbbek, a szabályok akkor is mindenkire egyenlően vonatkoznak”.

 

 

Az egészségügyi miniszter és az ANO alelnöke ugyanakkor nem ússza meg a főpolgármesteri dorgálással. Bár a cseh rendőrség nem vizsgálja az ügyet, mivel ez szerintük a városháza és a regionális járványügyi szolgálat feladata, a két politikusnak nagyon is konkrét politikai következményekkel kell szembenéznie.

 

Andrej Babiš miniszterelnök ugyanis mindkettejüket távozásra szólította fel pénteken tartott sajtótájékoztatóján. „Jó példával kell elöl járnunk. Egy ilyen hiba megbocsájthatatlan.

 

Nem érdekel, hogy mit csinált ott Prymula és Faltýnek úr, kit hívtak meg, és miért. De nem ihatunk bort és prédikálhatunk vizet”

 

– fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy Prymulát lemondásra szólította fel. „Ha nem mond le, akkor én hívom vissza” – szögezte le a Cseh Rádió tudósítása szerint. Babiš párttársa, Faltýnek sem ússza meg a kihágást, neki a Babiš-féle nagyobbik kormánypárt ANO alelnöki tisztségét kell elhagynia.

 

 

Csak tonikot ivott, igaz, azt maszk nélkül

 

A kormányfő emellett bocsánatot kért mindenkitől az esetért, amit „elfogadhatatlannak” nevezett. Ezzel Babišnak pár napon belül már másodszor kellett magyarázkodnia – mikor szerdán a kormány sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Csehországban úgynevezett lockdown lép érvénybe (vagyis a nem létfontosságú cikkeket árusító boltok kötelesek november 3-ig bezárni, a mozgás szabadságát pedig korlátozzák), Babiš azért kért elnézést, mert egészen a közelmúltig kizárta, hogy erre sor kerülhetne, ahogy fogalmazott, azért, mert nem tudta elképzelni, hogy ez megtörténhet.

 

A CSEH MINISZTERELNÖK URSULA VON DER LEYENNEL TÁRGYAL. CSÜTÖRTÖKÖN AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ELNÖKE SEGÍTSÉGET AJÁNLOTT AZ EGYRE NEHEZEBB HELYZETBE KERÜLŐ CSEHORSZÁGNAK. FOTÓ: ANDREJ BABIS / FACEBOOK

 

Prymula egyébként a Respekt hetilapnak nyilatkozva úgy vélte, nem követett el súlyos kihágást, szerinte este fél 9-ig a minisztériumban dolgozott, utána hívták meg egy sürgős találkozóra, mivel másnaptól (csütörtöktől) kezdődtek a lockdown-intézkedések. Elmondása szerint nem tudta, hogy a találkozót hol szervezik meg, és azt is tagadta, hogy enni ment volna az étterembe – úgy fogalmazott, csak a szalonban ült le, és tonikot ivott. Szerinte az étteremben arról volt szó, hogy hogyan kommunikálják az új kormányzati intézkedéseket. Végül azonban hozzátette, hogy miután a miniszterelnök őt kiáltotta ki felelőssé, ha a közvélemény is úgy kívánja, lemond.

 

„Lehet, hogy rossz helyen voltunk, ez igaz. De nem lehet mindent a telefon mellett megbeszélni” – összegzett.

 

Ezt követően a kormány kénytelen a válság kellős közepén új egészségügyi miniszter után nézni, Miloš Zeman elnök Prymula utódját már pénteken bemutatná. Babiš azt is elmondta, az ügyben már két lehetséges jelölttel is beszélt, akik ezután az elnökkel is találkoznak majd – a kormányfő szeretné, ha hétfőre már újból lenne egészségügyi minisztere az országnak.

 

Csehországban az előző egészségügyi miniszter, a járványügyi szigorításokat egész nyáron kizáró Adam Vojtěch szeptember végén távozott hivatalából, az ő helyére érkezett akkor a lockdown-párti virológus Prymula. A miniszterelnök azonban Vojtěch visszahelyezését a pozícióra kizárta.

 

Roskadozó egészségügy, szigorú intézkedések

 

Az egész világon Csehországban terjed lakosságarányosan a második legkomolyabb mértékben a koronavírus Andorra után, a lockdown-intézkedésekre pedig azért volt szükség, hogy az egészségügy összeomlását megakadályozzák. Prymula szerint ez lockdown nélkül november elejére következett volna be, és már jelenleg is 80 százalékos az egészségügyi ellátórendszer telítettsége.

 

A cseh lockdown szigorú intézkedéseket tartalmaz, többek között:

 

+ Ha nem biztosítható a két méteres védőtávolság, akkor kültéren is kötelező a maszk viselése;

 

+ A drogériákon, patikákon és élelmiszerboltokon (meg még pár kivételen) felül a jelenleg november 3-ig tartó veszélyhelyzetig minden bolt köteles bezárni;

 

+ A lakóhelyről kimenni csak indokolt esetben - bevásárlás, család- és orvoslátogatás, hivatalba járás, vagy egészségügyi séta a parkokban és a természetben - lehet;

 

+ Kültéren egymás mellett legfeljebb kettő, nem egy háztartásban élő személy tartózkodhat. Az egy háztartásban élőkre nem vonatkozik ilyen kitétel;

 

+ A bárok, éttermek, kávézók bezárva maradnak, ételt csak elvitelre vagy házhozszállításra adhatnak ki, azt is legfeljebb este 8-ig.

 

Indokolt esetben ezeket az intézkedéseket november 3. utánig is meghosszabbíthatják.

 

BORÍTÓKÉP: Roman Prymula / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt azért megtudhattuk a kormányinfón, hogy jövőhét szerdáig nem várhatóak további járványügyi szigorítások.

November végén már véget is ért volna a határzár, de a magyar kormány másképp döntött, így idén biztosan nem utazhatunk rendesen külföldre.

Az elzászi nagyváros idegenforgalma keményen megszenvedi emiatt a koronavírus-válságot, érvel a francia kormány. Az EP vezetését mindez irritálja.

Igazi ritkaságot kaptak lencsevégre Délnyugat-Románia egyik erdejében. A szakemberek is csak ámulnak, és azt gyanítják, hogy az állat tőlünk szökhetett át Romániába.

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás