Prágában Ukrán hősök utca lesz az orosz nagykövetség előtti egyik út

Szerző: Fekő Ádám
2022.03.26. 09:11

Lassan az egész környéket az orosz nagykövetség provokációja miatt nevezik át, ez lesz a harmadik hasonló húzása a cseh fővárosnak.

Prágában Ukrán hősök utca lesz az orosz nagykövetség előtti egyik út

Jóváhagyták a prágai hatóságok a javaslatot, ami alapján a városban lévő orosz nagykövetség előtt húzódó egyik utcát Ukrán hutcára keresztik át  írja a Szabad Európa.

Az önkormányzat Twitteren közölte, hogy a Korunovaci utca helyett hamarosan újabb az orosz politikusokat kissé idegesítő név lesz a hivatalos.

De egy vasúti híd is az orosz invázió ellen harcoló ukránok előtt tiszteleg: Vitalij Szkakun nevét kapja, aki azért robbantotta fel magát, hogy megsemmisítsen egy hidat Herszonnál, ezzel meggátolva az orosz csapatok előrenyomulását február 24-én, a támadás kezdetének napján.

Már csak a városvezetésnek kell jóváhagynia a javaslatokat, ez pár nap alatt meglesz.

Prágában szinte városi hobbi az orosz nagykövetség utcanevekkel való provokálása: 2020-ban átnevezték a nagykövetség melletti teret Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettesről, akit 2015 februárjában lőttek agyon a Kreml közelében.

Ugyanebben az évben Prága polgármestere Anna Politkovszkaja orosz újságírónőről nevezett el egy sétányt a nagykövetség mögötti parkban, őt a saját otthona előtt lőtték le Moszkvában 2006-ban.

Az utcanevek megváltoztatásának Magyarországon is lettek hagyományai: a IX. kerületben Baranyi Krisztina vezetésével döntött úgy a testület, hogy a kínaiakat idegesítik kicsit azzal, hogy a Magyarországra tervezett Fudan egyetem környéke lesz többek közt Ujgur mártírok útja.

A budapesti orosz nagykövetség a VI. kerületben van, itt kicsit nehezebb lenne átnevezni a területeket az épület fekvése miatt, de 2020-ban Soproni Tamás polgármester úgy nyilatkozott az Azonnalinak, át fogják beszélni a lehetőségeket.

KIEMELT KÉP: A prágai orosz nagykövetség (Hynek Moravec / Wikimedia Commons)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek