Ingyen tesztet, de kinek?

2020.09.14. 16:30

A legújabb módi az lett, hogy fennhangon ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Ingyen tesztet, de kinek?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Egyelőre nem úgy tűnik, hogy olyan olcsón meg fogjuk úszni a koronavírus újabb rohamát, mint tavasszal: újabb és újabb rekordokat dönt az új napi megbetegedések száma, az abszolút csúcs a pénteki 916 új megbetegedés volt – ez alapján nem lenne meglepő, ha záros határidőn belül ezer fölé ugrana ez a szám.

És bár hiába hangoztatják azt kormányzati szereplők, hogy a vírustól nem a tesztelés, hanem a járványügyi előírások védenek meg, azért a hatóságok mégis csak egyre több tesztet végeznek el: mára virradóan több mint 11 ezret, és a tesztek száma szeptember eleje óta is jóval magasabb, naponta tízezer fölött van. Igaz, a régióban még így is csak Horvátország tesztel kevesebbet nálunk lakosságarányosan.

Tesztügyben végül a kormány is lépett: ahogy az a miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában elmondta,

a koronavírus-teszteket hatóságilag fogják árazni, azt viszont egyelőre nem tudni, mennyiért.

(A piacon a tizenegynéhány ezres teszttől a sok tízezer forintba kerülő tesztig mindent találni.) De ha már a koronavírus-teszt nem is lesz ingyen, az influenza elleni védőoltáshoz – a kormány tervei szerint – díjfizetés nélkül juthat majd hozzá mindenki, aki szeretne.

Ez azonban az ellenzéknek még mindig nem elég, a legújabb módi az lett, hogy ingyenes tesztelést követelnek a kormánytól – Karácsony Gergely főpolgármester nyílt levelet is írt Orbánnak ez ügyben. Az viszont nem egészen világos, hogy kiknek járjon az ingyen teszt: mindenkinek, a 80 éves kisnyugdíjastól a huszonéves, milliós keresetű vállalkozóig, ahogy azt a DK vagy a Párbeszéd szeretné? Netán elegendő a szociális intézményekben ingyen tesztelni, ahogy azt az MSZP-ben elképzelik?

Segítsünk hát a politikusoknak, üzenjük meg nekik:

akarunk-e ingyen teszteket, és ha igen, kinek? – ez a hét kérdése az Azonnalin.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek