+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. szeptember 14. hétfő, 16:30
A legújabb módi az lett, hogy fennhangon ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Egyelőre nem úgy tűnik, hogy olyan olcsón meg fogjuk úszni a koronavírus újabb rohamát, mint tavasszal: újabb és újabb rekordokat dönt az új napi megbetegedések száma, az abszolút csúcs a pénteki 916 új megbetegedés volt – ez alapján nem lenne meglepő, ha záros határidőn belül ezer fölé ugrana ez a szám.

 

És bár hiába hangoztatják azt kormányzati szereplők, hogy a vírustól nem a tesztelés, hanem a járványügyi előírások védenek meg, azért a hatóságok mégis csak egyre több tesztet végeznek el: mára virradóan több mint 11 ezret, és a tesztek száma szeptember eleje óta is jóval magasabb, naponta tízezer fölött van. Igaz, a régióban még így is csak Horvátország tesztel kevesebbet nálunk lakosságarányosan.

 

Tesztügyben végül a kormány is lépett: ahogy az a miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában elmondta,

 

a koronavírus-teszteket hatóságilag fogják árazni, azt viszont egyelőre nem tudni, mennyiért.

 

(A piacon a tizenegynéhány ezres teszttől a sok tízezer forintba kerülő tesztig mindent találni.) De ha már a koronavírus-teszt nem is lesz ingyen, az influenza elleni védőoltáshoz – a kormány tervei szerint – díjfizetés nélkül juthat majd hozzá mindenki, aki szeretne.

 

Ez azonban az ellenzéknek még mindig nem elég, a legújabb módi az lett, hogy ingyenes tesztelést követelnek a kormánytól – Karácsony Gergely főpolgármester nyílt levelet is írt Orbánnak ez ügyben. Az viszont nem egészen világos, hogy kiknek járjon az ingyen teszt: mindenkinek, a 80 éves kisnyugdíjastól a huszonéves, milliós keresetű vállalkozóig, ahogy azt a DK vagy a Párbeszéd szeretné? Netán elegendő a szociális intézményekben ingyen tesztelni, ahogy azt az MSZP-ben elképzelik?

 

Segítsünk hát a politikusoknak, üzenjük meg nekik:

 

akarunk-e ingyen teszteket, és ha igen, kinek? – ez a hét kérdése az Azonnalin.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az ellenzék továbbra sem nyugszik bele az elcsalt választásba, de Aljakszandr Lukasenka sem tűnik engedékenynek.

A 2020-ra tervezett játékokat a járvány miatt egy évvel elhalasztották – szakértők szerint 2021-ben sem biztos, hogy jó ötlet megszervezni,
de a japán miniszterelnök ragaszkodik hozzá.

Az ügyvédként dolgozó Alexandra Wilsont ketten is ki akarták küldeni ugyanazon a napon a tárgyalóteremből.

Az alkotmánybíróság elnöke külön leszögezte: a szájmaszk kötelező viselete nem sérti senki szabadságát, az alkotmány nem ad jogot a megtagadására.

Idén már alapszakos képzéseket is elindított az egyetem. Bécsben, nem Budapesten.

Romániában a megyei és helyi önkormányzatokban lévő női képviselők aránya eddig is eléggé alacsony volt, egy civil szervezet adatai szerint ez az arány a mostani választások után sem fog sokat javulni.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás