+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 28. csütörtök, 20:20
„Arra fogunk menni, amerre a tudomány visz bennünket” – mondta a Bizottság szóvivője az anális tesztekre vonatkozó újságírói kérdésre.

A koronavírus jelenlétét kimutató antigéntesztek hagyományos mintavételit formáját mindenki ismeri: fognak egy, a minta levételére alkalmas pálcikát, amit lenyomnak az orrodba vagy a garatodba, hogy így vegyenek minél hatékonyabban mintát.

 

Kínában azonban nem elégedtek meg ezzel, elkezdtek kísérletezni más helyről történő mintavétellel is, és így egy olyan tesztet fejlesztettek ki, aminél a mintát az emberi széklet adja, és ha az nem elég, akkor a mintát bizony közvetlenül análisan, az ember végbeléből 3-5 centi mélyről kell beszerezni.

 

A Future Microbiology szaklapban megjelent – igaz, csak alacsony számú páciens segítségével szerzett – eredmény szerint többször is előfordult, hogy amíg a hagyományos mintavétellel operáló teszt nem mutatta ki a koronavírus jelenlétét a páciensek szervezetében, addig az unortodox anális módszerrel ez már sikerült.

 

Li Tongzeng, a Pekingi You’an Kórház fertőző betegségekkel foglalkozó igazgatóhelyettese szerint ez azért lehetséges, mert

 

a koronavírus tovább képes életben maradni az ember végbelében és ürülékében, mint a felsőlégutakban.

 

Kínában több városban így már alkalmazzák is ezt a mintavételi módszert, amire azonban csak akkor van szükség, ha valami oknál fogva az alany székletmintája nem megfelelő a mintavételre.

 

Téma volt az anális mintavétel az Európai Bizottság csütörtöki sajtótájékoztatóján is, ahol egy osztrák újságíró kérdezett rá, hogy a Bizottság tervezi-e az anális mintavételt beépítve módosítani a tesztelési ajánlásait. Eric Mamer, a Bizottság főszóvivője nem jött zavarba, és azzal válaszolt, hogy: „Úgy gondolom, mindannyiunknak személyes érdeklődése fűződik ehhez a témához.”

 

Az érdemi válaszadás lehetőségét azonban már átpasszolta kollegájának, a többek között az egészségügyi kérdésekben is kompetens bizottsági szóvivőnek, Stefan De Keersmaeckernek, aki úgy reagált:

 

„Arra megyünk, amerre a tudomány visz bennünket.

 

Szóval ha a tudomány a fenekünkhöz vezet bennünket, meg fogjuk ezt fontolni.

 

De természetesen nem hiszem, hogy ehhez sokat hozzá tudnék tenni” – majd annyit azért viccelődve mégiscsak hozzáfűzött a témához, hogy nem hiszi, hogy az újságírók technikai tájékoztatást várnának tőle, és tényleg a tudósokra akarja bízni ennek megítélését.

 

A kérdés egyébként – akármennyire is humorosnak tűnik – van, ahol komolyan felmerült az EU-ban: Igor Matovič szlovák miniszterelnök egy szerdai sajtótájékoztatón újságírói kérdésre elmondta, hogy ő bizony fontolóra veszi a székletmintákat használó gyorstesztek beszerzését.

 

NYITÓKÉP: Európai Bizottság / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás