Rétvári: Az Azonnali cikke méltatlan, a kontaktkutatás nem véd a vírustól

2020.09.09. 13:13

Rétvári Bence államtitkár nem volt hajlandó érdemben válaszolni az Azonnali kérdéseire arról, hogy miért nem jár minden kontaktszemélynek ingyenes PCR-teszt, illetve miért nem végeznek alaposabb kontaktkutatást, amikor azzal meg lehetne akadályozni egy potenciális gócpont kialakulását. Válasz helyett inkább megvádolta újságírónkat, hogy méltatlan állításokat fogalmazott meg az egészségügyi dolgozókkal szemben.

Rétvári: Az Azonnali cikke méltatlan, a kontaktkutatás nem véd a vírustól

Ahogy kollégánk az augusztus 20-i hosszú hétvége után megírta: igazoltan koronavírus személlyel találkozott, egy légtérben volt vele órákon keresztül, de hiába próbált államilag finanszírozott PCR-teszthez jutni a hétvégén, sehogy sem sikerült neki. Kollégánk karanténba került, de

hiába szólt a népegészségügynek, hogy olyan helyen járt, ahol gócpont alakulhatott ki: arról már senki nem kérdezte, ő kivel találkozott az elmúlt napokban.

Az üggyel kapcsolatban lapunk megkereste az illetékes hatóságokat is, de választ sehonnan sem kaptunk, ezért Bencsik János független országgyűlési képviselő írásbeli választ igénylő kérdésekkel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez. Ha a médiának ugyan nem is kötelező válaszolni, csak illik, egy parlamenti képviselő esetén már mások a szabályok: az ő írásbeli kérdésére 15 napon belül kötelesek válaszolni. Meg is tették.

Rétvári: Méltatlan!

A kérdésekre Rétvári Bence, a sok más mellett az egészségügyért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára adott választ kedd este.

Rétvári a problémát abban látja, hogy kollégánk nem az általa ideálisnak vélt orvosi vizsgálatokat kapta meg, ezért olyan dolgokat fogalmazott meg cikkében, amik méltatlanok „a mostani helyzetben tudásuk legjobbját nyújtó egészségügyi dolgozókkal szemben”.

A kérdéses cikk Rétvári állításával ellentétben nem az egészségügyi dolgozók, hanem a döntéshozók munkáját kritizálta, elsősorban azt, hogy tesztelés nélkül zárnak embereket karanténba, illetve azt, hogy a hatóságok a kontaktkutatást sem végzik el kellő hatékonysággal.

Rétvári arra is emlékzteti a kérdéseket küldő Bencsik Jánost, hogy Magyarországon ingyenes a PCR-teszt minden fertőzésgyanús személy számára. Azt viszont, hogy ki számít fertőzésgyanúsnak, már az állami hatóságok által megszabott eljárásrend határozza meg, amiről a cikkben korábban részletesen, személyes tapasztalat alapján írtunk.

Az államtitkár kiemeli, hogy a kontaktok kontaktjainak felkutatása járványtani és virológiai szempontból sem szükséges,

de írásbeli válaszából nem derül ki, hogy akkor sem szükséges-e, ha a fertőzött olyan helyen járt, amiből könnyen gócpont alakulhat emiatt.

Rétvári azzal zárja válaszlevelét, hogy a mostani helyzetben a legfontosabb „a nemzeti összefogás”, majd hozzáteszi: a kérdéseket benyújtó Bencsik János szerinte most sem hajlandó félretenni a politikai érdekeit, hozzátéve, hogy a volt jobbikos képviselő a felhatalmazási törvényt sem szavazta meg tavasszal.

Bencsik: Felháborító!

Az Azonnali megkereste a kérdéseinkkel az illetékeset megkereső Bencsik Jánost is, aki elmondta, hogy felháborító, hogy

semmi nyomát nem látjuk annak, hogy érdemi munka folyna a második hullámra való felkészülésnél, ehelyett a kormány inkább újságírókat minősít, és a problémákra a figyelmet felhívó ellenzéki képviselőt vádolja.

Bencsik szerint a felkészülésből eddig mindössze annyit láttunk, hogy sikerült beszerezni a világ legdrágább lélegeztetőgépeit.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Szűcs Donát
Szűcs Donát az Azonnali operatív vezetője

Erőforrás- és tartalomgazdálkodási előadó. Kávét feketén, teknót hidegen.

olvass még a szerzőtől
Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek