+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szűcs Donát & Petróczi Rafael
2020. szeptember 11. péntek, 14:02
A kormány szerint is itt a második hullám, Gulyás Gergely szerint karanténba került kollégánkat pedig jobb lett volna, ha hamarabb tesztelik. Gulyás Gergelyt a Kormányinfón kérdeztük arról, miért tesztelik ingyen és hamarabb az olyan kontaktszemélyeket, akik történetesen kormánytagok is.

Az Azonnali kérdéseire is válaszolt Gulyás Gergely a péntek délelőtt tartott kormányzati sajtótájékoztatón. A Miniszterelnökséget vezető minisztert többek között arról kérdeztük: hogyan lehetséges, hogy míg közvetlen kontaktszemély kollégánkat csak sok nappal karanténba kerülése után tesztelték, Orbán Balázst és Varga Juditot viszont szinte közvetlenül azután, hogy kiderült: koronavírus-pozitív személlyel érintkeztek az Alapjogokért Központ kertipartiján. Gulyás Gergely elmondta, hogy

 

jobb lett volna, ha az Azonnali újságíróját is korábban tesztelik,

 

de egy miniszternél vagy államtitkárnál a tesztelés gyorsasága azt is szolgálja, hogy mielőbb újra munkába állhasson. A kancelláriaminiszter kérdésünkre elmondta: miután ő is részt vett a szóban forgó kertipartin, 

 

saját koronavírus-tesztjeinek árát – mivel közvetlen kontaktnak számított – az állam fizette, de a tesztek árát átutalta a tesztet végző kórház alapítványának.

 

A miniszter további kérdéseinkre azt is elmondta: a szeptember 27-i időközi mohácsi polgármester-választás és az október 11-re kitűzött szerencsi időközi országgyűlésiképviselő-választások esetleges járvány miatti halasztásáról vagy különleges szabályok bevezetéséről nem a kormánynak, hanem a Nemzeti Választási Irodának kell dönteni.

 

A rémhírterjesztéssel kapcsolatos, a különleges jogrend idején hozott szabályokat a kormány nem tervezi visszavonni Gulyás szerint, azt pedig az ügyészségektől és a bíróságoktól kell megkérdezni, hogy a különleges jogrend vége óta indultak-e büntetőeljárások ilyen ügyben, és hogy azok milyen szakaszba jutottak el.

 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivó az Azonnali ún. raktárkoncertekre vonatkozó kérdésére pedig arról beszélt, hogy ezekkel a raktárkoncertekkel kifejezetten a nagy, fesztiválokon ezreknek, tízezreknek játszó zenekarokat tervezték támogatni a járvány alatt, nem a kisebb együtteseket. A kisebb zenekarokat a kisebb kluboknak szóló támogatáson keresztül akarják támogatni. A zenekarok háttérembereinek, technikusainak közvetlen támogatását a kormány nem tervezi.

 

A kormányinfót a Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kezdte, hogy gyors helyzetértékelést is adott a járványról. Gulyás elmondta, hogy – noha ez az infektológusok körében még nem ennyire egyértelmű –

 

a kormány szerint bizony itt a koronavírus-járvány második hulláma.

 

A miniszter szerint a magyar egészségügyi rendszer felkészült a kihívásokra, ám a nemzeti konzultáció beérkezett válaszai alapján ezúttal a kormány prioritásai kettősek lesznek: az élet védelme és a halálozások visszaszorítása mellett

 

meg akarják őrizni az élet normális menetét.

 

Ezért a kormány elkötelezett az iskolák, bölcsődék és óvodák minél további nyitvatartása mellett – azzal együtt, hogy az általános bizonytalanság továbbra is fönnáll, a járvány lassítása érdekében semmilyen jövőbeni intézkedést nem zárnak ki.

 

A kancelláriaminisztert több újságíró kérdezte gazdasági ügyekről, többek között arról, hogy a kormány támogatja-e a távmunkát valamilyen formában. Gulyás elmondta: minden cég szabadon dönthet a munkaszervezésről, de mindenkit arra biztatnak, hogy a termelést ne állítsák le, hiszen a járvány okozta gazdasági veszély nagyobb, mint amilyen az egészségügyi lehet.

 

A kormány által tervezett további intézkedésekkel kapcsolatban Gulyás csak általánosságokban beszélt. A miniszter elmondta, hogy az idősek külön vásárlási idősávjának visszavezetésénél a nemzeti konzultáció eredményét is figyelembe veszik az operatív törzs ajánlásai mellett. Mivel a halálozási arány egyelőre jóval alacsonyabbnak látszik, mint tavasszal volt, elsősorban az idősek védelmére kell helyezni most a hangsúlyt.

 

Ahogy az a miniszterelnök reggeli rádióinterjújából is kiderült, a koronavírus-teszteket hatóságilag fogják árazni, de azt Gulyás szerint nem lehet még tudni, mennyibe fognak kerülni. Az RTL kérdésére reagálva Gulyás azt mondta, lassan az operatív törzs rendszeres sajtótájékoztatóit is indokolt lehet visszaállítani. A 444 kérdésére a miniszter azt mondta, hogy

 

mérlegelik a jelenleg 14 napos hatósági karanténidőszak 10 napra csökkentését.

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyében a miniszter többször állította, hogy a kormány az alapítványi struktúrák kialakításával hátrébb tervez vonulni az egyetemek működtetésétől. Gulyás azonban nem mulasztotta el kifejteni a véleményét az egyetem új, Vidnyánszky Attila-féle kuratóriumáról: az szerinte szakmailag megkérdőjelezhetetlenül felkészült rendezőkből, színészekből áll, az egyetem szenátusának és a diákoknak velük kell leülni tárgyalni. Ők azonban pont csütörtökön azt jelentették be, hogy addig el se kezdik a tanévet, amíg nem biztosít számukra fair tárgyalási körülményeket a kormány.

 

Az Origo az eredetileg nyárra tervezett, ám azóta halasztódó Orbán-Zelenszkij találkozóról kérdezte a minisztert. Gulyás szerint a diplomácia most visszafogottan üzemel, de Magyarország jelenleg is rendelkezésére áll Ukrajnának, bármiféle egyeztetésnek örülnek, különösen a nyelvtörvénnyel kapcsolatos problémákat kéne rendezni.

 

FOTÓ: Máthé Zoltán / MTI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás