+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szűcs Donát & Petróczi Rafael
2020. szeptember 11. péntek, 14:02
A kormány szerint is itt a második hullám, Gulyás Gergely szerint karanténba került kollégánkat pedig jobb lett volna, ha hamarabb tesztelik. Gulyás Gergelyt a Kormányinfón kérdeztük arról, miért tesztelik ingyen és hamarabb az olyan kontaktszemélyeket, akik történetesen kormánytagok is.

Az Azonnali kérdéseire is válaszolt Gulyás Gergely a péntek délelőtt tartott kormányzati sajtótájékoztatón. A Miniszterelnökséget vezető minisztert többek között arról kérdeztük: hogyan lehetséges, hogy míg közvetlen kontaktszemély kollégánkat csak sok nappal karanténba kerülése után tesztelték, Orbán Balázst és Varga Juditot viszont szinte közvetlenül azután, hogy kiderült: koronavírus-pozitív személlyel érintkeztek az Alapjogokért Központ kertipartiján. Gulyás Gergely elmondta, hogy

 

jobb lett volna, ha az Azonnali újságíróját is korábban tesztelik,

 

de egy miniszternél vagy államtitkárnál a tesztelés gyorsasága azt is szolgálja, hogy mielőbb újra munkába állhasson. A kancelláriaminiszter kérdésünkre elmondta: miután ő is részt vett a szóban forgó kertipartin, 

 

saját koronavírus-tesztjeinek árát – mivel közvetlen kontaktnak számított – az állam fizette, de a tesztek árát átutalta a tesztet végző kórház alapítványának.

 

A miniszter további kérdéseinkre azt is elmondta: a szeptember 27-i időközi mohácsi polgármester-választás és az október 11-re kitűzött szerencsi időközi országgyűlésiképviselő-választások esetleges járvány miatti halasztásáról vagy különleges szabályok bevezetéséről nem a kormánynak, hanem a Nemzeti Választási Irodának kell dönteni.

 

A rémhírterjesztéssel kapcsolatos, a különleges jogrend idején hozott szabályokat a kormány nem tervezi visszavonni Gulyás szerint, azt pedig az ügyészségektől és a bíróságoktól kell megkérdezni, hogy a különleges jogrend vége óta indultak-e büntetőeljárások ilyen ügyben, és hogy azok milyen szakaszba jutottak el.

 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivó az Azonnali ún. raktárkoncertekre vonatkozó kérdésére pedig arról beszélt, hogy ezekkel a raktárkoncertekkel kifejezetten a nagy, fesztiválokon ezreknek, tízezreknek játszó zenekarokat tervezték támogatni a járvány alatt, nem a kisebb együtteseket. A kisebb zenekarokat a kisebb kluboknak szóló támogatáson keresztül akarják támogatni. A zenekarok háttérembereinek, technikusainak közvetlen támogatását a kormány nem tervezi.

 

A kormányinfót a Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kezdte, hogy gyors helyzetértékelést is adott a járványról. Gulyás elmondta, hogy – noha ez az infektológusok körében még nem ennyire egyértelmű –

 

a kormány szerint bizony itt a koronavírus-járvány második hulláma.

 

A miniszter szerint a magyar egészségügyi rendszer felkészült a kihívásokra, ám a nemzeti konzultáció beérkezett válaszai alapján ezúttal a kormány prioritásai kettősek lesznek: az élet védelme és a halálozások visszaszorítása mellett

 

meg akarják őrizni az élet normális menetét.

 

Ezért a kormány elkötelezett az iskolák, bölcsődék és óvodák minél további nyitvatartása mellett – azzal együtt, hogy az általános bizonytalanság továbbra is fönnáll, a járvány lassítása érdekében semmilyen jövőbeni intézkedést nem zárnak ki.

 

A kancelláriaminisztert több újságíró kérdezte gazdasági ügyekről, többek között arról, hogy a kormány támogatja-e a távmunkát valamilyen formában. Gulyás elmondta: minden cég szabadon dönthet a munkaszervezésről, de mindenkit arra biztatnak, hogy a termelést ne állítsák le, hiszen a járvány okozta gazdasági veszély nagyobb, mint amilyen az egészségügyi lehet.

 

A kormány által tervezett további intézkedésekkel kapcsolatban Gulyás csak általánosságokban beszélt. A miniszter elmondta, hogy az idősek külön vásárlási idősávjának visszavezetésénél a nemzeti konzultáció eredményét is figyelembe veszik az operatív törzs ajánlásai mellett. Mivel a halálozási arány egyelőre jóval alacsonyabbnak látszik, mint tavasszal volt, elsősorban az idősek védelmére kell helyezni most a hangsúlyt.

 

Ahogy az a miniszterelnök reggeli rádióinterjújából is kiderült, a koronavírus-teszteket hatóságilag fogják árazni, de azt Gulyás szerint nem lehet még tudni, mennyibe fognak kerülni. Az RTL kérdésére reagálva Gulyás azt mondta, lassan az operatív törzs rendszeres sajtótájékoztatóit is indokolt lehet visszaállítani. A 444 kérdésére a miniszter azt mondta, hogy

 

mérlegelik a jelenleg 14 napos hatósági karanténidőszak 10 napra csökkentését.

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyében a miniszter többször állította, hogy a kormány az alapítványi struktúrák kialakításával hátrébb tervez vonulni az egyetemek működtetésétől. Gulyás azonban nem mulasztotta el kifejteni a véleményét az egyetem új, Vidnyánszky Attila-féle kuratóriumáról: az szerinte szakmailag megkérdőjelezhetetlenül felkészült rendezőkből, színészekből áll, az egyetem szenátusának és a diákoknak velük kell leülni tárgyalni. Ők azonban pont csütörtökön azt jelentették be, hogy addig el se kezdik a tanévet, amíg nem biztosít számukra fair tárgyalási körülményeket a kormány.

 

Az Origo az eredetileg nyárra tervezett, ám azóta halasztódó Orbán-Zelenszkij találkozóról kérdezte a minisztert. Gulyás szerint a diplomácia most visszafogottan üzemel, de Magyarország jelenleg is rendelkezésére áll Ukrajnának, bármiféle egyeztetésnek örülnek, különösen a nyelvtörvénnyel kapcsolatos problémákat kéne rendezni.

 

FOTÓ: Máthé Zoltán / MTI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olténiai Deveseluban inkább szavaztak egy halottra, mint a másik két jelöltre.

Egyre több a fertőzött, a tesztkapacitásokat nem növeljük, és sajnos egyre többen vesztik életüket a koronavírus miatt. Mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Köszi, két kommentelő!

Habár a székely fővárosnak nevezett városban ma a magyarok már nincsenek többségben, a román szavazatok felaprózódása miatt Soós Zoltán nagyot tudott nyerni.

A független Nicușor Dan lett Bukarest főpolgármestere. Az exit poll eredmények szerint 47 százalékot szerzett, jelentősen megelőzve a 39 százalékot hozó szocdem Gabriela Fireat.

Azért az MSZP-s Csorbai Ferenc mögött felsorakozó ellenzéki pártok meglepően jól szerepeltek, Csorbai 40 százalékot hozott az egyik legjobboldalibb városban.

Hatalmas többség mondott nemet a kezdeményezésre, amely az EU-val kötött szerződések felmondását jelentette volna.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás