+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. augusztus 17. hétfő, 19:05
A saját egykori pártjára ráinduló Heinz-Christian Strache igazán új színt vinne a bécsi politikába, ha helyi szerb pártként indulna el. A több, mint százezres bécsi szerbség eddig is fogékony volt az osztrák szélsőjobboldaliságra, Strache listáján pedig most is több szerb elindul.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Amint arról az Azonnali töbszörösen is beszámolt: a bécsi októberi tartományi választás hozhatja el az édes bosszú pillanatát Heinz-Christian Strachénak, a szélsőjobboldali FPÖ egykori elnökének. Az ibiziai videó, de még inkább a pártkasszából finanszírozott magánélet után az FPÖ 14 évnyi pártelnökség után kipenderítette Strachét tavaly decemberben. Strache ígérete, hogy visszavonul a magánszférába, nem tartott hosszú ideig, már decemberben létrejött egy szakadár-FPÖ, amelynek az volt a célja, hogy ugródeszka legyen az idei bécsi tartományi választásokon Strache számára.

 

Nagy meglepetés tehát senkit sem ért, amikor a bukott pártelnök és alkancellár bejelentette: Team Strache néven elindul a választásokon. A céljának persze reálisan jóval szerényebbnek kell lennie, mint öt éve, amikor 30 százalék feletti eredménnyel még hihette: a vörös Bécs komoly kihívója ő. Idén

 

a cél annyi lett, hogy az anyagi szempontokból is fontos politikai túlélését – azaz legalább a négy százalék elérését – biztosítani tudja.

 

Az, hogy ez az FPÖ eddigi táborának megosztását jelenti (elvégre máshonnan nehezen tud szimpatizánsokat szerezni a mostanra már többszörsen megbukott Strache), nem zavarja, elvégre legalább bosszút állhat azokon, akik kirúgták őt.

 

Strache nagyon mást, mint amit az FPÖ is ígér, nem tud nyújtani: bevándorlás, iszlám, közbiztonság, a szokásos témák. Aki Strachét választja, az egyszerűen a politikus karizmája miatt teszi ezt – elvégre az FPÖ új bécsi elnökével, Dominik Nepp-pel szemben (akinek plakátjain adja magát a „Deppre”, azaz „baromra” való átírás), Strache tényleg egy színes egyéniség.

 

A lista alapján, amit múlt héten bemutatott, csak annyi látható, hogy Strache fullba akarja nyomni azon széljobb témákat, amelyek talán még az FPÖ-nek is kínosak. Így kerülhetett fel oltásellenes, chemtrailhívő vagy koronavírus-tagadó is a listára. De ami még fontosabb: Katharina Kovačević, Zoran Kovačević, Petar Knezević (bár ő egy Kurz-gyalázó videó miatt végül visszalépett) vagy Christina Kohl személyében

 

a bécsi szerbség is jelentősen képviselve van,

 

márpedig az osztrák fővárosban jelenleg is több, mint százezer ember szerb származású. Noha nem mindenkinek van közülük Bécsben választójoga (ellentétben az ötvenezres horvátsággal, amely akkor is szavazhat EU-állampolgár lévén, ha nem rendelkezik osztrák útlevéllel), azért így is jelentős választói bázist képviselnek – nagyobbat, mint a törökök.

 

Az, hogy az FPÖ táborán belül – főleg a közös muzulmánellenesség okán – erős a szerb jelenlét, több bécsi kabaréjelenetnek is eleme volt, ezekben HČ Stračéról volt mindig szó. Egy műsorban Strache még szerbül is beszélt. Az FPÖ pedig – különösen Strache elnöksége alatt – kereste is a kapcsolatokat Szerbiával: a vučići Szerb Haladó Párttal működtek együtt; jó kapcsolatban voltak Milorad Dodikkal, a Bosznián belüli szerb nagyfőnökkel (jelenlegi bosznia-hercegovinai társ-államelnökkel); de amikor az ismert szerb turbófolkénekesnő, Ceca konzertezett Bécsben, vele is találkozott Strache. Herbert Kickl, a párt jelenlegi frakcióvezetője meg is jegyezte Strache távozása után, hogy neki kicsit sok is volt a kelet-európai (főleg orosz és szerb) haverkodás.

 

Azaz ha Strache igazán szeretne valami sajátosat kínálni a mostani választási kampányban, azt éppen a szerbpártisággal tehetné.

 

Egy Bečki Srpska Lista (Bécsi Szerb Lista) lehet, hogy több szavazatot jelentene, mint alusisakkal előzni jobbról még az FPÖ-t is.

 

Egy „Kosova je Srbija”-plakátkampány ugyan bizonyosan erős ellenérzéseket szülne a bécsi albán és horvát usztasa vendégmunkások között, de Ottakringben vagy Favoritenben azért sok szavazatot is jelentene.

 

Mi szimbolizálná annál szebben a Habsburgok utáni korban is sokszínű Bécset, hogy idegenellenes pártját szerbek alkotják?

 

Persze Bécsben él legalább ötvenezer magyar is (mindegyikük választójoggal is), bár a magyarok és az FPÖ kapcsolata nem teljesen problémátlan – az Orbánhoz való viszony alapján is leírható az FPÖ-n belüli szakadás. Noha a Fidesz hivatalosan se Strachével, se a maradék-FPÖ-vel nem tart fenn kapcsolatokat, Strache nagy híve Orbán Viktornak, az Azonnalinak adott májusi interjújában pedig

 

kifejezetten elhatárolódott a Jobbiktól, szerinte az inkább az FPÖ-re hasonlít.

 

Az FPÖ-ben persze szintén maradtak szép számmal orbánisták, de tény: az FPÖ bécsi szervezetén belül vannak Jobbik-szimpatizánsok is (bár a két párt között nincs hivatalos kapcsolat). Az egyik legkeményebben Orbán-ellenes németnyelvű lapot, az Unser Mitteleuropát Jobbikkal szimpatizáló FPÖ-sök szerkesztik – ez főleg a 2018-as választások előtti cikkeken látszódott meg.

 

A bécsi magyarság azonban nem képvisel olyan keménymagot, mint a szerbség – azaz Strachének komolyan el kéne azon gondolkodnia, hogy politikai túlélését esetleg a nyugdíjig hátralevő időben igazi balkáni pártként folytassa – a kellő stílus és nyelvezet már adott úgyis hozzá. Hajde!

 

Olvass még Techet Pétertől az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás